ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΣΤΗ WOLT
Κείμενα - Προκηρύξεις

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΣΤΗ WOLT

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με αρκετό ενδιαφέρον τις αυθόρμητες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στη Wolt. Η απόφαση της εταιρίας να μειώσει μονομερώς την αμοιβή ανά παραγγελία που λάμβαναν οι συνάδελφοι σε συνδυασμό με την μείωση του ποσού της αποζημίωσης χιλιομετρικής απόστασης ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι. Χιλιάδες εργαζόμενοι στην Wolt βλέπουν τα τελευταία χρόνια την αμοιβή ανά παραγγελία και το εισόδημα τους
συνεχώς να μειώνεται.

Οι εργαζόμενοι στη Wolt απεργούν, τόσο εκείνοι με το μοντέλο του «συνεργάτη» όσο και εκείνοι που βιώνουν την ακραία εκμετάλλευση δουλεύοντας για κάποιον διαχειριστή. Εμείς ως σωματείο, από την πρώτη κιόλας στιγμή, στηρίζουμε με τη φυσική μας παρουσία τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων οι οποίοι πραγματοποιούν συγκεντρώσεις, μοτοπορείες ενώ ταυτόχρονα περιφρουρούν την απεργία τους αποκλείοντας τα Wolt market και ενημερώνουν τους συναδέλφους τους με κάθε δυνατό τρόπο για την απεργία και τα αιτήματα τους.

Ως σωματείο έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι η freelance εργασία είναι εργασία χωρίς δικαιώματα, που όμως υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία. Εδώ μπορείτε να βρείτε μια σειρά από σχετικά άρθρα[1, 2, 3, 4, 5, 6, 7]. Όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό ότι οι πολυεθνικές εταιρίες δεν ήρθαν εδώ για να μοιράσουν λεφτά αλλά για να αυξήσουν τα κέρδη τους πάνω στην δουλειά και τα κορμιά μας. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για την καλυτέρευση ενός μοντέλου εργασίας που επιφέρει την υποτίμηση και την απορύθμιση στην εργασία, το εισόδημα και τα δικαιώματα μας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Όταν δουλεύουμε ως μισθωτοί με 5νθημερο, 8ωρο, εργαζόμαστε 11 μήνες και πληρωνόμαστε για 14 μήνες
Ακόμα δικαιούμαστε τα εξής, που δεν τα δικαιούμαστε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
1) Δώρο Χριστουγέννων (ένας μισθός) 2) Δώρο Πάσχα (μισός μισθός) 3) Επίδομα αδείας (μισός μισθός) 4) Άδεια μετ’ αποδοχών ή αποζημίωσης μη ληφθείσας άδειας (ένας μισθός) 5) Αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης και ένταξη στο ταμείο ανεργίας. 6) Πλήρης ασφαλιστική κάλυψης 7) Αναρρωτική άδεια 8) 25% νυχτερινή προσαύξηση απο τις 22.00-6.00 9) 75% προσαύξηση για την κυριακάτικη εργασία 10) 100% προσαύξηση για εργασία στις αργίες 11) 100% προσαύξηση για κυριακάτικη νυχτερινή εργασία 12) Αποζημίωση χρήσης και συντήρησης για το ιδιόκτητο δίκυκλο μας που ισούται τουλάχιστον με 15% του βασικού μισθού 13) έξοδα κίνησης (βενζίνες).

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες ο αγώνας για το δίκιο και την αξιοπρέπεια μας, είναι ένας μαραθώνιος αγώνας δρόμου. Έχοντας ως βάση όλα τα παραπάνω κεκτημένα, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε ακόμη περισσότερα όπως:
Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά, συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις εταιρείες πλατφόρμες και αυξήσεις στους μισθούς.

Απέναντι στις μεθοδεύσεις της εταιρείας εμείς έχουμε να προτείνουμε τα εξής:
1. Οι συνάδελφοι που εργάζονται σε στόλους, με την στήριξη και την βοήθεια του ΣΒΕΟΔ, να προχωρήσουν σε καταγγελίες στα αρμόδια ΣΕΠΕ διεκδικώντας δώρα, επιδόματα, την αποζημίωση χρήσης και συντήρησης 15%, έξοδα κίνησης, υπερωρίες και καταγγελίες στον ΕΦΚΑ για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Ταυτόχρονα να αγωνιστούμε για απευθείας συμβάσεις εργασίας στη Wolt.
2. Οι συνάδελφοι που είναι freelancers, με τη στήριξη και τη βοήθεια του ΣΒΕΟΔ, τους καλούμε να συγκροτηθούν ως σώμα και να προχωρήσουν σε μια μαζική αγωγή για να αναγνωριστεί η εξαρτημένη σχέση εργασίας τους στην wolt και επιπλέον να αποζημιωθούν ως μισθωτοί για τον καιρό που εργάζονται ως freelancers (δώρα, επιδόματα, ένσημα). Κάτι που συμβαίνει ήδη στην Μ. Βρετανία δικαιώθηκαν περισσότεροι από 2000 εργαζόμενοι της UBER, στην Ιταλία πάνω από 60.000 συνάδελφοι σε όλες τις πλατφόρμες (UBER, GLOVO, FOODINHO, JUST EAT & DELIVEROO), στην Ολλανδία όλοι οι διανομείς της DELIVEROO και η εταιρεία αποχώρησε, ενώ στην Ισπανία ο νόμος lay rider, μετά από δεκάδες προσφυγές, αναγνωρίζει πως η freelance εργασία υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας και υποχρέωσε τις εταιρείες να προσλάβουν όλους τους συνάδελφους ως μισθωτούς. Τέλος, δικαστήριο της Βραζιλίας αναγνώρισε την μισθωτή σχέση των συναδέλφων που προσέφυγαν. Εντός του site μας μπορείτε να δείτε μια πληθώρα από αγώνες και υποθέσεις δικαίωσης εργαζομένων διανομέων σε εταιρίες πλατφόρμες στο εξωτερικό [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7].

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες στην απεργία της
1ης ΜΑΗ, Δευτέρα στις 13:00 στο Πέδιο του Άρεως.

• ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
• ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΛΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
• ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ν.4611/2019 (αρθ. 55 & 56)
• ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΏΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ν. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
• ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

5 Απριλίου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES