Σεπτέμβρης 2022 – Δικαίωση των συναδέλφων διανομέων στην Ισπανία ενάντια στη freelance εργασία
Κείμενα - Προκηρύξεις

Σεπτέμβρης 2022 – Δικαίωση των συναδέλφων διανομέων στην Ισπανία ενάντια στη freelance εργασία

H  επιθεώρηση εργασίας στην Ισπανία επέβαλλε πρόστιμο ύψους 79,8 εκατομμύρια ευρώ, για την περίοδο 2018-2021, στην εταιρία Glovo (ανήκει στην Delivery Hero- μητρική της efood) επειδή απασχολούσε και συνεχίζει να απασχολεί τους περίπου 10.000 διανομείς σε Βαρκελώνη και Βαλένθια, ως freelancer και όχι ως μισθωτούς, όπως ορίζει η ισπανική νομοθεσία.

Οι αγώνες των διανομέων στην Ισπανία, που συνοδεύτηκαν από καταγγελίες και δικαστικές αγωγές κέρδισαν το νόμο που αναγνωρίζει την σχέση εργασίας στις εταιρείες πλατφόρμες ως εξαρτημένη/μισθωτή. Το πρόστιμο στην Glovo είναι το μεγαλύτερο  που έχει επιβληθεί μέχρι τώρα από την επιθεώρηση εργασίας στην εταιρία διανομής. Η Glovo αποδεδειγμένα παραβιάζει τον νόμο με σκοπό ν’ απαλλάσσεται από την καταβολή εισφορών στα ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης.

Να σημειώσουμε ότι στην Ισπανία από τον Αύγουστο του 2021 ισχύει ο λεγόμενος «Ley Rider» ή σε ελεύθερη μετάφραση ο νόμος για τους διανομείς. O νόμος «Ley Rider» αναγνωρίζει πως οι διανομείς στις εταιρείες πλατφόρμες εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας και σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες/freelancer .

Αντίστοιχα, η Εισαγγελία στο Μιλάνο, το Φλεβάρη του 2021, επέβαλλε πρόστιμο ύψους 733 εκατομμυρίων ευρώ στις εταιρίες πλατφόρμες  (JustEat, UberEats, Glovo και Deliveroo) επειδή οι εταιρείες δεν προσλαμβάνουν, με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή ως μισθωτούς, τους περίπου 60.000 διανομείς που απασχολούν. Η εισαγγελία έδωσε διορία 90 ημερών στις πλατφόρμες για να συμμορφωθούν με την εργατική νομοθεσία.

Κλείνοντας θα επαναλάβουμε το προφανές: Από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική και την Ασία η freelance εργασία δεν είναι ένα καινούριο ευέλικτο μοντέλο,
είναι ΜΙΣΘΩΤΗ  ΕΡΓΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

 

 

29 Σεπτεμβρίου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES