Πώς λειτουργούμε

Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες

Συνδικαλιστικός μας στόχος είναι να διαδώσουμε τη λογική της άμεσης δημοκρατίας

Το διοικητικό συμβούλιο δεν αποφασίζει αλλά απλά διεκπαιρεώνει τις αποφάσεις τις συνέλευσης. (π.χ. κατάθεση της πρότασης για την ένταξή μας στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα, που συντάχθηκε από τη συνέλευση, στο υπουργείο απασχόλησης).

Προκειμένου να μη δημιουργηθούν καρεκλοκένταυροι, ειδικοί, χαρισματικοί και κέντρα εξουσίας διεξάγουμε εκλογές κάθε δώδεκα μήνες και αντικαθιστούμε το διοικητικό συμβούλιο με νέα μέλη. Βάση εσωτερικής δέσμευσης τα απερχόμενα εκλεγμένα μέλη δεν θέτουν υποψηφιότητα για το νέο διοικητικό συμβούλιο. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε νέα στελέχη που επωμίζονται την ευθύνη να διεκπαιρεώσουν τις αποφάσεις της συνέλευσης. Για οποιοδήποτε εκλεγμένο μέλος αγνοήσει την εσωτερική δέσμευση του σωματείου και θέσει για δεύτερη χρονιά υποψηφιότητα, η συνέλευση δεσμεύεται όχι μόνο να στηλιτεύσει τη συμπεριφορά του αλλά και να το καταψηφίσει. Επίσης, ακόμη και κατά τη διάρκεια της δωδεκάμηνης θητείας τους τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ανα πάσα στιγμή ανακλητά από τη συνέλευση.

 

Η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας είναι ανοιχτή σε οποιοδήποτε μέλος του σωματείου. Η συγγραφή κειμένων και άρθρων είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση όλων των μελών της συνέλευσης αρκεί να μην προωθούνται εθνικιστικές, ρατσιστικές και σεξιστικές θέσεις ή απόψεις που συνηγορούν στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Εκδίδουμε εφημερίδα με τον τίτλο «στο ρελαντί» σε 2.500 αντίτυπα που κυκλοφορεί ανα δίμηνο και μοιράζεται στο δρόμο και στους χώρους δουλειάς. Τα έξοδα επιβαρύνουν αποκλειστικά τη συνέλευση. Επίσης νοικιάζουμε γραφεία (Σκυλίτση 10, Αθήνα) που ευελπιστούμε να γίνουν σημείο αναφοράς και συντονισμού της δράσης όλων των εργαζομένων του κλάδου. Τα έξοδα και η λειτουργία του χώρου επιβαρύνουν αποκλειστικά τα μέλη της συνέλευσης.

Το καταστατικό, η πρόταση για την ένταξή μας στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα που κατατέθηκε από τη συνέλευση στο υπουργείο απασχόλησης, το βιβλίο «Η γενιά της επισφάλειας» και όλα τα έντυπα και τα κείμενα που κυκλοφορούν από τη συνέλευση μπορεί να τα προμηθευτεί κάθε ενδιαφερόμενος από τα γραφεία μας. Επίσης όλα μας τα έντυπα μοιράζονται στις εξορμήσεις της συνέλευσης και των επιτροπών της στους χώρους δουλειάς. Στόχος μας είναι η κοινωνικοποίηση του λόγου μας, η συνεύρεση μας και με εργαζόμενους από άλλους κλάδους και η διάδοση των ιδεών, των πρακτικών και της δράσης μας στο εργατικό κίνημα.

Οι απόψεις της συνέλευσης που μειοψηφούν έχουν το δικαίωμα να διαφοροποιηθούν και να κινηθούν παράλληλα με την πλειοψηφία αρκεί να μην έρχονται σε αντίθεση με το καταστατικό της συνέλευσης.

Κάθε Σάββατο στις πέντε το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.

Δεν ετεροκαθοριζόμαστε ούτε πολιτικά ούτε συνδικαλιστικά. Στη συνέλευση συνδιαμορφώνουμε τις προτάσεις μας, χαράζουμε την πολιτική μας και επιλέγουμε από κοινού τον τόπο, το χρόνο και τον τρόπο της δράση μας.

Δεν συμμετέχουμε στο παιχνίδι των μέσων μαζικής ενημέρωσης (παρά τις συνεχής οχλήσεις) με συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις. Προπαγανδίζουμε το λόγο και τη δράση με τα δικά μας μέσα αποφεύγοντας τις παραμορφωτικές παρουσιάσεις οποιουδήποτε ενδιάμεσου. Γυρνάμε την πλάτη στην πληρωμένη δημοσιογραφία της αποχαύνωσης και τη δήθεν ενημέρωση.

Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μονού μήνα. Οι εξ αναβολής συνελεύσεις την πρώτη Κυριακή κάθε ζυγού μήνα και οι έκτακτες όποτε ορίσει η συνέλευση.

Προκειμένου να μην δεσμευόμαστε από γραφειοκρατικά κολλήματα και σφραγίδες, εάν παραστεί ανάγκη, η συνέλευση δρα και με το χαρακτήρα της πρωτοβουλίας (π.χ εάν απαιτείτε να παρέμβουμε σε χώρο δουλειάς όπου κάποιος συνάδελφος έχει πρόβλημα).

Επίσης, η συνέλευση παρέχει νομική υποστήριξη για θέματα που αφορούν απόλυση, καταβολή ενσήμων, μισθών και οποιαδήποτε εργατική διαφορά προκύψει στη δουλειά είτε πρόκειται για μεγάλη είτε για μικρή επιχείρηση.

Στόχος μας είναι ένα μαζικό, μαχητικό σωματείο που διεκδικεί και κερδίζει τις μικρές καθημερινές μάχες στους χώρους δουλειάς κόντρα στα σημεία των καιρών που θέλουν την εργατική τάξη να οπισθοχωρεί και να υποκύπτει. Σ αν συνέλευση επιδιώκουμε την όξυνση της ταξικής αντιπαράθεσης και δεν συναινούμε ούτε υποτασσόμαστε στη λογική της εργασιακής ειρήνης που ισοπεδώνει την προσωπικότητα και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Το ρητό «κάθε μέλος και στέλεχος» είναι βασικός άξονας της στρατηγικής μας. Ασκούμαι αντιιεραρχικό συνδικαλισμό βάσης και στόχος μας είναι όλα μας τα μέλη να μην είναι απλώς ισότιμα βάση του καταστατικού αλλά και εξίσου συγκροτημένα σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

Οργανωτικά προωθούμε τις επιτροπές εργαζομένων στους τόπους δουλειάς και όπου είναι δυνατόν την ίδρυση επιχειρησιακών σωματείων με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά και αντιιεραρχικές δομές.

Επιδιώκουμε την προώθηση του συνδικαλισμού βάσης και της άμεσης δημοκρατίας στα συνδικάτα ώστε όλες οι αποφάσεις να παίρνονται από τα κάτω. Με αυτούς τους όρους, στόχος μας είναι να συμμετάσχουμε στη συγκρότηση ενός διευρυμένου μετώπου εργαζομένων με αντιιεραρχικά αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά που θα παρακάμπτει τη ξεπουλημένη και παρωχημένη αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική γραφειοκρατία του εργατικού κέντρου αθήνας και της γ.σ.ε.ε.

Αψηφούμε τις προσταγές της εκάστοτε κυβέρνησης καθώς και της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που την υπηρετεί και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων με κάθε είδους παρέμβαση από αποκλεισμούς και μποϋκοτάζ μέχρι στάσεις εργασίας και απεργίες.

Στόχος μας είναι η μαζική και διεκδικητική παρουσία του σωματείου οπουδήποτε συνάδελφος (είτε κούριερ είτε ντελίβερι είτε εξωτερικός) χρειαστεί τη βοήθεια μας.

Στόχος μας είναι η νίκη και μόνο η νίκη οπουδήποτε κι αν χρειαστεί να παρέμβουμε. Πιστεύουμε πως με όπλα την πίστη, το δίκιο, τη μαζικότητα, τη φαντασία, την επιμονή και την αποφασιστικότητα θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί στο δρόμο μας.

ΟΥΤΟΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΠΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES