Ημερολόγιο ΣΒΕΟΔ 2023
Ημερολόγιο

Ημερολόγιο ΣΒΕΟΔ 2023

Για να μη φυλλομετράμε τις μέρες άνευ ουσίας, αλλά να τους δίνουμε την αξία που τους αρμόζει. Ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στους διεθνείς αγώνες του επαγγέλματος. Γνωρίζουμε πως το μόνο σύνορο είναι ταξικό, όλα τα άλλα μοιάζουν με γραμμές στο χάρτη που πρέπει να ξεπεραστούν. Από την Αθήνα μέχρι το Χόνγκ Κονγκ, από τα ψητοπωλεία της γειτονιάς μέχρι τις ψηφιακές πλατφόρμες, ο στόχος των αφεντικών είναι πάντα και παντού η μείωση του εργατικού κόστους, η εντατικοποίηση και η αύξηση της παραγωγικότητας και των κερδών τους.

Είτε πρόκειται για την e-food, τη wolt, τη foodora, τη glovo, τη deliveroo, την amazon, τη google ή το facebook, οι εταιρίες ψηφιακής διαμεσολάβησης, το νέο κύμα του διαδικτυακού καπιταλισμού, απαιτούν όπως και οι προκάτοχοί τους, να μην δεσμεύονται από τους κανόνες και τους περιορισμούς της εργατικής νομοθεσίας είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο. Η διαμοιραστική οικονομία (gig economy), κομμάτι της οποίας είναι και οι εταιρίες ψηφιακής διαμεσολάβησης (πλατφόρμες) τεμαχίζει την εργασία και εισαγάγει πρωτοποριακές αντεργατικές λογικές μετατόπισης εργοδοτικών ευθυνών και υποχρεώσεων. Στο εξωτερικό, όπου οι πλατφόρμες έχουν εφορμίσει στην οικονομία πάνω από μια δεκαετία οι πραγματικές τους προθέσεις έχουν αποκαλυφθεί. Και στα εργασιακά καθεστώτα των άλλων χωρών βλέπουμε να προδιαγράφεται το άμεσο μέλλον μας.

Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι της Ευρώπης της Ασίας και της Αμερικής, αυτοοργανώνονται, στήνουν αναχώματα, αντιστέκονται, απεργούν, βγαίνουν συλλογικά στο δρόμο και απαιτούν την κατάρτιση του ψευδεπίγραφη καθεστώτος της freelance εργασίας. Από τη στιγμή που οι εταιρίες είναι πολυεθνικές και η εκμετάλλευση παγκόσμια, ο αγώνας μας πρέπει να είναι διεθνής. Το πρώτο μικρό βήμα για μια παγκόσμια συνάντηση, κόντρα σε αυτή τη συνθήκη, έγινε με το κάλεσμα για τη Διεθνή Απεργία της 1η Μάη 2022 και ελπίζουμε πως θα γίνουν ακόμη περισσότερα. Ενώσαμε και ενώνουμε τις φωνές μας με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ανά την υφήλιο και αναδεικνύουμε τις ιστορίες αυτών που στάθηκαν απέναντι στην καπιταλιστική μηχανή, διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας μέσα από αγώνες και απεργίες. Κάθε μήνας και μια χώρα, κάθε χώρα και μια ιστορία που το επάγγελμά μας, ως κομμάτι της εργατικής τάξης, οργανώθηκε, αμφισβήτησε και πάλεψε.

ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ – ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Δείτε εδώ ολόκληρο το ημερολόγιο σε μορφή pdf

14 Ιανουαρίου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES