Επιστολή συναδέλφων διανομέων από το Χονγκ Κονγκ προς το Υπουργείο Εργασίας για τα εργατικά ατυχήματα και την εργασία στις εταιρίες πλατφόρμες
Κείμενα - Προκηρύξεις

Επιστολή συναδέλφων διανομέων από το Χονγκ Κονγκ προς το Υπουργείο Εργασίας για τα εργατικά ατυχήματα και την εργασία στις εταιρίες πλατφόρμες

“Οι εταιρείες είναι πολυεθνικές
Η εκμετάλλευση παγκόσμια
Οι αγώνες μας διεθνείς”

Συνάδελφοι διανομείς στο Χονγκ Κονγκ που εργάζονται για τις εταιρίες πλατφόρμες foodpanda και deliveroo έστειλαν επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας. Η επιστολή αναφέρεται στο εργασιακό καθεστώς της ψευδής αυτοαπασχόλησης (freelancer) στις εταιρίες πλατφόρμες. Καθεστώς που οριοθετείται από την εργασιακή ανασφάλεια, την έλλειψη κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, τα συνεχή εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα και την εντατικοποίηση. Καθεστώς γνώριμο και σε εμάς. Οι συνάδελφοι ανάμεσα στα αιτήματά τους απαιτούν να αναγνωριστεί η εξαρτημένη σχέση εργασίας που έχουν.  Παρακάτω παραθέτουμε τα αιτήματα:

“Απαιτούμε από την κυβέρνηση να εισαγάγει νομοθεσία ή κανονισμό ώστε να ορίσει ότι:
1.Οι εταιρίες πλατφόρμες να παρέχουν σε όλους τους διανομείς ασφάλιση, σύμφωνα με το ποσό αποζημίωσης που ορίζεται από το Διάταγμα Αποζημίωσης Εργαζομένων.
2. Το εύρος κάλυψης της ασφάλισης θα πρέπει να περιλαμβάνει : α) το διάστημα που βρίσκεσαι σε βάρδια/online/ σε διάλειμμα, β) μία ώρα πριν από την έναρξη της βάρδιας γ) μία ώρα μετά το τέλος της βάρδιας.
3. Οι διανομείς θα πρέπει να δικαιούνται ελάχιστη αμοιβή ανά παραγγελία.
4. Οι διανομείς θα πρέπει να δικαιούνται μία ημέρα ανάπαυσης με αμοιβή κάθε επτά ημέρες και ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών για την εξασφάλιση επαρκούς χρόνου ανάπαυσης.
5. Οι εταιρίες πλατφόρμες θα πρέπει να εγγράφουν τους διανομείς σε ένα σύστημα MPF και να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.
6. Οι εταιρίες πλατφόρμες να αναγνωρίσουν τους ταχυμεταφορείς ως υπαλλήλους με όλα τα θεσμοθετημένα δικαιώματα και οφέλη.”

Όλοι/όλες στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Το αποδεικνύουν και οι απεργίες των συναδέλφων σε όλες τις ηπείρους του κόσμου που εδώ και κάποια χρόνια διαδέχονται η μία την άλλη σε καθημερινή βάση. Και ακριβώς επειδή η εκμετάλλευση είναι παγκόσμια, κι εμείς, οι ταχυδιανομείς όλου του πλανήτη δεν αναγνωρίζουμε κανένα σύνορο στον αγώνα για τα εργασιακά μας δικαιώματα και την ταξική μας αξιοπρέπεια. Για αυτό τον λόγο πορευτήκαμε φέτος προς μια διεθνή απεργία του επαγγέλματος την 1η Μάη 2022. Για τον ίδιο λόγο ήρθαμε πρόσφατα  σε επαφή, με συναδέλφους από Χονγκ Κονγκ, Μιανμάρ, Τουρκία, Ισπανία, Φιλιππίνες, Αργεντινή και από άλλες χώρες. Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε τα θεμέλια μίας διεθνούς οργάνωσης στον μεγαλύτερο πολυεθνικό κολοσσό της ταχυδιανομής, την Delivery Hero, που η efood είναι θυγατρική της στην Ελλάδα.

Οι αγώνες των συναδέλφων μας στο Χονγκ Κονγκ είναι και οι δικοί μας αγώνες.

Η freelance εργασία είναι εργασία χωρίς δικαιώματα.

Συμβάσεις αορίστους χρόνου για όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στις εταιρείες πλατφόρμες.

Στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη μας.

Εδώ ολόκληρη η επιστολή στα αγγλικά.

 

14 Σεπτεμβρίου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES