Παρέμβαση ΣΒΕΟΔ στη Σκάλα Ορωπού
Ανταποκρίσεις, Δράσεις - Αλληλεγγύη

Παρέμβαση ΣΒΕΟΔ στη Σκάλα Ορωπού

Το Σαββάτο 3/09, άλλος ένας συνάδελφος έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο του τρόμου, μεγαλώνοντας τη λίστα με το αίμα στην άσφαλτο. Συντετριμμένοι και οργισμένοι, με αφορμή το εργατικό δυστήχημα και το θάνατο του 17χρονου συναδέλφου διανομέα Βασίλη Μέρκουρη στον Ωρωπό, το σωματείο μας αποφάσισε να επισκεφτεί την εν λόγω περιοχή και να μιλήσει με συναδέλφους. Εξακριβώσαμε με τα μάτια μας πως το μαγαζί που εργαζόταν ανασφάλιστος ο άτυχος συνάδελφος ονομάζεται “Αλάτι και πιπέρι” και όχι “Ψωμί κι Αλάτι” όπως ψευδώς και παραπλανητικά αναφέρεται σε όλα τα μήντια, που επικαλούνται σχετική ανακοίνωση του ΣΕΠΕ. Γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το λόγο που έχει μεταδοθεί με αυτό τον τρόπο η είδηση, αποκρύπτωντας τεχνιέντως, την εικόνα ενός μαγαζιού κάτεργου και την ευθύνη του εργοδότη που παράνομα απασχολούσε έναν ανήλικο. Το εν λόγω κατάστημα το βρήκαμε κλειστό.

Την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη μέλη του σωματείου μας πραγματοποίησαν παρέμβαση – ενημέρωση στα καταστήματα ταχυεστιάσης στην Σκάλα Ωρωπού. Μοιράσαμε την εφημερίδα “Στο Ρελαντί’ και ενημερώσαμε τους συναδέλφους για τα δικαιώματα που έχουμε και τις υποχρεώσεις των εργοδοτών. Σε συζητήσεις που είχαμε με αρκετούς συναδέλφους ακούσαμε για τις δυσκολίες που βιώνουμε όλες και όλοι στο επάγγελμα και αναγνωρίσαμε την ίδια εργασιακή πραγματικότητα που επικρατεί και στην Αθήνα: αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, προσαυξήσεις και μη καταβολή δώρων, μη καταβολή των εξόδων κίνησης (βενζίνες) και της αποζημίωσης χρήσης οχήματος (15% του βασικού μισθού). Επιπλέον, οι συνάδελφοι μας εξήγησαν την ιδιότυπη ομερτά που υπάρχει στην Σκάλα Ωρωπού (και σε όλη την επαρχία). Οι εργοδότες όχι μόνο απειλούν με απόλυση σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος προχωρήσει σε καταγγελία στο ΣΕΠΕ ή διεκδικήσει τα εργασιακά του δικαιώματα αλλά και απειλούν με δυσφήμηση του εργαζόμενου σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη βρίσκει εργασία στην περιοχή.

Δυστυχώς ο θάνατος του Βασίλη επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την επικινδυνότητα του επαγγέλματος. Κοινή πεποίθηση είναι πως μόνο με συλλογικούς αγώνες, αλληλεγγύη και οργάνωση στη βάση μπορούμε να αλλάξουμε το επάγγελμα.

Συλλυπητήρια και δύναμη στην οικογένεια και τους οικείους του.

 

14 Σεπτεμβρίου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES