International Struggles, Κείμενα - Προκηρύξεις

Δικαστική δικαίωση συναδέλφων διανομέων σε Ιταλία – Ισπανία και Βραζιλία ενάντια στη Freelance εργασία

Η freelance εργασία είναι μισθωτή εργασία χωρίς δικαιώματα
(Δεν το λέμε μόνο εμείς)

Ευχάριστα και αισιόδοξα τα νέα από Ισπανία, Ιταλία και Βραζιλία. Όλο και συχνότερα αποδεικνύεται και στα δικαστήρια πως η freelance εργασία είναι εξαρτημένη σχέση εργασίας. Οι αγώνες των συναδέλφων, που εκφράζονται με απεργίες, μοτοπορείες και στάσεις εργασίας, με καταγγελίες στις αντίστοιχες επιθεωρήσεις και με δικαστικές αγωγές, συνεχίζουν να δίνουν καρπούς.

Στις 16 Ιανουαρίου 2023 το δικαστήριο του Τορίνο στην Ιταλία πήρε απόφαση για υπόθεση που αφορούσε 8 συναδέλφους που δούλευαν ως ψευδείς αυτοαπασχολούμενοι/ freelancers για την εταιρία Glovo (θυγατρική της Delivery Hero στην Ιταλία). Το δικαστήριο αναγνώρισε την εξαρτημένη σχέση εργασίας και τώρα η εταιρία πρέπει να τους πληρώσει όλα όσα ορίζει η συλλογική σύμβαση εργασίας και να τους καταβάλλει και τα ένσημα για το διάστημα που εργάστηκαν.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2023 το δικαστήριο του Μιλάνο δικαίωσε ένα συνάδελφο που είχε προσφύγει για να αναγνωριστεί η εξαρτημένη σχέση εργασίας ως διανομέας της Deliveroo. Η εταιρία υποχρεούται να τον προσλάβει με 40ωρη σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας με όλα τα δικαιώματα που όπως προβλέπονται από την σχετική εθνική συλλογική σύμβαση.

Στην Ισπανία, τέλη Γενάρη 2023 η επιθεώρηση εργασίας της Μαδρίτης επέβαλλε ένα πρόστιμο ύψους 57 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία Glovo. Αντίστοιχα πρόστιμα είχαν επιβληθεί τον Σεπτέμβρη 2022 στη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια. Προς το παρόν η Glovo έχει συσσωρεύσει πρόστιμα για 205,3 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόστιμο αυτό αφορά περίπου 7.000 διανομείς που, σύμφωνα με την επιθεώρηση, δουλεύουν ως “ψευδείς ελεύθεροι επαγγελματίες” και περίπου 800 ακόμα μετανάστες, που εργάζονται ανασφάλιστοι και χωρίς άδεια εργασίας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Βραζιλία, στα μέσα Φλεβάρη του 2023, πρωτόδικη απόφαση του 4ου δικαστηρίου εργατικών υποθέσεων στο Πόρτο Αλέγκρε, αναγνώρισε την εξαρτημένη σχέση εργασίας σε freelancer διανομέα της Uber. Σύμφωνα με τον δικαστή, η εταιρία μέσω της αλγοριθμικής διαχείρισης είναι ο απόλυτος ρυθμιστής της εργασιακής σχέσης. Η εταιρεία αποφασίζει κάτω υπό ποιες συνθήκες θα εκτελεστεί η εργασία και πως θα αμείβεται. Ο δικαστής επέβαλλε στην εταιρία να πληρώσει αποζημίωση συνολικά 700,000 ρεάλ βραζιλίας στον διανομέα τόσο για τις μη καταβληθέντες ασφαλιστικές εισφορές, όσο και για ηθική βλάβη του εργαζόμενου. Αυτή η απόφαση “πάτησε” σε άλλη πρόσφατη, του 15ου δικαστηρίου εργατικών υποθέσεων της περιφέρειας Campinas,  όπου επίσης είχε αναγνωρίσει την εξαρτημένη σχέση εργασίας σε διανομείς της Uber.

Οι εταιρίες πλατφόρμες σε όλο τον κόσμο επιχειρούν με όχημα την freelance εργασία να μετακυλούν το κόστος εργασίας στις πλάτες μας. Οι τακτικές τους όμως, σκοντάφτουν απέναντι την οργανωμένη αντίσταση των εργαζομένων. Οι νίκες των συναδέλφων στο εξωτερικό το αποδεικνύουν ξεκάθαρα. Εμείς θα το επαναλάβουμε μέχρι την τελική νίκη: από την Αμερική μέχρι την Ασία, συλλογική οργάνωση και αγώνες για την κατάργηση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης / freelance εργασίας.

21 Φεβρουαρίου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES