Ανταπόκριση-απολογισμός από παρεμβάσεις σε επιθεωρήσεις εργασίας σχετικά με την καταβολή των καυσίμων.
Κείμενα - Προκηρύξεις

Ανταπόκριση-απολογισμός από παρεμβάσεις σε επιθεωρήσεις εργασίας σχετικά με την καταβολή των καυσίμων.

Σύντομο ιστορικό
Τον Οκτώβριο του 2022 για δύο υποθέσεις συναδέλφων, που ανάμεσα στα άλλα διεκδικούσαν και την καταβολή των καυσίμων, εκδόθηκαν πορίσματα από τα αρμόδια ΣΕΠΕ που δεν αναγνώριζαν την υποχρέωση των εργοδοτών για την καταβολή των καυσίμων. Το πόρισμα από το ΣΕΠΕ Ν. Ιωνίας ανέφερε πως έπρεπε να γράφεται στη σύμβαση εργασίας η υποχρέωση του εργοδότη για την καταβολή των καυσίμων. Ενώ το πόρισμα από το ΣΕΠΕ Αθήνας δεν ανέφερε τίποτα για τις αξιώσεις του συναδέλφου.

Αντιληφθήκαμε πως έχουμε να κάνουμε με επίσημη γραμμή από το υπουργείο εργασίας για τη μη καταβολή των καυσίμων. Αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε άμεσα ώστε η κατάσταση αυτή να σταματήσει πριν παγιωθεί. Αν για συναδέλφους που δηλώνουν μέλη του σωματείου εκδίδονται τέτοια πορίσματα, δεν χρειάζεται φαντασία για να καταλάβουμε τι συμβαίνει με άλλους συναδέλφους.

Παρεμβάσεις στα ΣΕΠΕ
Συγγράψαμε δύο υπομνήματα- καταγγελίες- διαμαρτυρίες και στάλθηκαν στα αρμόδια ΣΕΠΕ (δείτε εδώ  και εδώ) και οργανώσαμε δύο παρεμβάσεις, 24/01 στο ΣΕΠΕ ν. Ιωνίας και 22/02 στο ΣΕΠΕ Αθήνας.

Και στις δύο περιπτώσεις μιλήσαμε με τους διευθυντές των υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα ήταν πως εκδόθηκαν νέα συμπληρωματικά πορίσματα που δικαίωναν πλήρως τους συναδέλφους. Πέρα από αυτό τα υπομνήματα θορύβησαν και κινητοποίησαν τις υπηρεσίες. Έτσι το ΣΕΠΕ Ν. Ιωνίας απέστειλε ερώτημα στη νομική υπηρεσία του ΣΕΠΕ για την ερμηνεία του νόμου σε σχέση με τα καύσιμα. Το πόρισμα της νομικής υπηρεσίας, όπως αναμενόταν, αναφέρει πως τα καύσιμα είναι υποχρέωση του εργοδότη και καταβάλλονται ξεχωριστά από την αποζημίωση χρήσης και συντήρησης 15%.

Το ΣΕΠΕ μας ανέφερε πως για το ζήτημα της καταβολής των καυσίμων η νομοθεσία είναι ελλιπής και θα πρέπει η κυβέρνηση να συμπληρώσει το νόμο και να ορίζει τον τρόπο καταβολής τους, καθώς και διοικητικές κυρώσεις προς τον εργοδότη όταν δεν καταβάλλονται τα καύσιμα. Το σωματείο μας επεξεργάζεται αυτή την περίοδο ένα υπόμνημα με αυτό το περιεχόμενο για κατάθεση στο υπουργείο εργασίας.

Ημερολόγιο εργασίας
Είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι συνάδελφοι και να κρατούν τις αποδείξεις από τα καύσιμα και την ώρα της καταγγελίας να τις προσκομίζουν στο αρμόδιο ΣΕΠΕ. Αν οι προσφεύγοντες συνάδελφοι έχουν αποδείξεις από τα καύσιμα τότε τίποτα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Το σωματείο μας έχει προτείνει το ημερολόγιο εργασίας για να λύνει παρόμοια προβλήματα.

Απολογισμός
Ο απολογισμός των δράσεων είναι θετικός μιας και οι συνάδελφοι δικαιώθηκαν, αλλά και το πόρισμα της νομικής υπηρεσίας δικαιώνει το επάγγελμα.
Μέσα στο site μας μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τις κινήσεις μας, τα υπομνήματα που στείλαμε και το πόρισμα της νομικής υπηρεσίας του ΣΕΠΕ.

Συναδελφικά και αλληλέγγυα

Από τον αγώνα δρόμου, στο δρόμο του αγώνα

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

17 Μαρτίου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES