Ένσταση – Διαμαρτυρία – Καταγγελία προς το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Αθηνών
Κείμενα - Προκηρύξεις

Ένσταση – Διαμαρτυρία – Καταγγελία προς το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Αθηνών

Προς:
Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Αθηνών,
Πατησίων
37 & Στουρνάρη, ΤΚ 10432

Από:
Πρωτοβάθμιο Ομοιοεπαγγελματικό Σωματείο για ταχυμεταφορείς (courier),
ταχυδιανομείς (delivery) και Υπαλλήλους Εξωτερικών Εργασιών,
«Συνέλευση
Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου» (Σ.Β.Ε.Ο.Δ),
Α.Μ 26822
Σκυλίτση 10, Αθήνα, Τ.Κ 11473
Επικοινωνία: 6946 747244 / [email protected]

 

Ένσταση- Διαμαρτυρία – Καταγγελία σε σχέση με την εργατική διαφορά με αριθμό Δελτίου —/2022

Εκπροσωπώντας τον συνάδελφο και μέλος του σωματείου Ε.Κ. καταθέτουμε εγγράφως ένσταση, διαμαρτυρία, καταγγελία περιμένοντας από την υπηρεσία σας να πάρει άμεσα θέση.

1) Ο συνάδελφος και μέλος του σωματείου Ε. Κ. προχώρησε σε καταγγελία στην υπηρεσία σας στις 27/10/2022. Ανάμεσα στα άλλα που διεκδικούσε ήταν και τα έξοδα κίνησης (βενζίνες) για το ιδιόκτητο δίκυκλο που χρησιμοποιούσε για το χρονικό διάστημα εργασίας του στην επιχείρηση “Ι και Μ. Δ. Λ. ΟΕ”. Για όλο το διάστημα που απασχολούνταν στην επιχείρηση δεν του καταβλήθηκαν ποτέ από την εργοδότρια εταιρεία τα έξοδα κίνησης (βενζίνες) όπως προβλέπει, άλλωστε και η σχετική εργατική νομοθεσία.

2) Η επιθεωρήτρια κα Ε.Γ. στο πόρισμα για την υπόθεση του συναδέλφου, Β.Κ. που εκδόθηκε στις 22/11/2022:

α. Δεν αναφέρει τίποτα για τις αξιώσεις του συναδέλφου σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη για την καταβολή των εξόδων κίνησης. Η ίδια επιθεωρήτρια στις 20/11/2022 στην υπόθεση με αρ. —/2022 του συναδέλφου, Μ. Α. που εργαζόταν στην επιχείρηση “Κ. Π. και Θ. Β. ΟΕ” επισημαίνει ότι: “Η επιχείρηση σύμφωνα με την ανωτέρω εγκύκλιο έχει υποχρέωση να εξοφλήσει τους εργαζόμενους τις δαπάνες των εξόδων κίνησης”. Αναρωτιόμαστε τι άλλαξε μέσα σε δύο μέρες και ο συνάδελφος Β. Κ. δε δικαιώθηκε.

β. Αναφέρει σχετικά με τις αποδείξεις πληρωμών της επιχείρησης για το μήνα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο πως: “Διαπιστώνεται ότι υπολογίζονται οι προσαυξήσεις Κυριακών και Αργιών καθώς και ότι χορηγείται η αποζημίωση διανομέων”. Η συγκεκριμένη επισήμανση της επιθεωρήτριας που υπογραμμίσαμε παραπάνω με μαύρα γράμματα αναφέρεται μάλλον στην αποζημίωση για την χρήση και συντήρηση δικύκλου (15% επί του βασικού κατώτατου μισθού) και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να συνυπολογιστεί με την υποχρέωση για την καταβολή βενζίνης από τον εργοδότη στον συνάδελφο. Επίσης, θα χρειαστεί να διευκρινίσουμε πως ο όρος «αποζημίωση διανομέων» δεν συναντάται σε κανένα σημείο των άρθρων του νόμου 4611/2019 ή της ερμηνευτικής εγκυκλίου της 1ης Ιουλίου 2019. Ο σωστός όρος για χρήση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το «αποζημίωση για την χρήση και συντήρησης δικύκλου».

3)Από τον Μάιο του 2019 που ψηφίστηκε ο νόμος 4611/2019 και σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο της 1ης Ιουλίου 2019 , με τις οδηγίες εφαρμογής του άρθρου 56 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ 73 Α’) δηλώνεται ρητά και κατηγορηματικά πως οι δαπάνες που προκύπτουν από την οδήγηση και χρήση κάθε μεταφορικού μέσου όπως η δαπάνη για αγορά καυσίμων βαρύνουν αποκλειστικά τον εργοδότη.

Συγκεκριμένα η παράγραφος 3 (η υπογράμμιση δική μας) της εν λόγου εγκυκλίου αναφέρει: «Η εν λόγω πρόσθετη αποζημίωση καταβάλλεται αποκλειστικά για την κατ’ ελάχιστον κάλυψη των αυξημένων αναγκών συντήρησης και χρήσης του οχήματος, που συνεπάγεται η εντατική χρήση του για λογαριασμό της επιχείρησης, οπότε σαφώς δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν τα έξοδα κίνησης του οχήματος ή άλλα ποσά που, στο πλαίσιο της σχέσης εργασίας, καταβάλλονται από την εργοδότη για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης, τα οποία εξάλλου συνεχίζουν να καταβάλλονται τόσο σε αυτούς που χρησιμοποιούν κατά την εκτέλεση της εργασίας τους μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής του εργοδότη όσο και σε αυτούς που χρησιμοποιούν μοτοσυκλέτα ή μοτοποδήλατο δικής τους ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής.»

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την ερμηνευτική εγκύκλιο  του ν.4611/2019 και δεν αφήνει κανένα κενό ερμηνείας είναι πως η καταβολή των εξόδων κίνησης α. είναι ρητή υποχρέωση του εργοδότη, β. δεν σχετίζεται με την “αποζημίωση για την χρήση και συντήρηση του δικύκλου”.

4) Είναι ευρέως γνωστό πως στην ταχυεστίαση και στις ταχυμεταφορές η υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία είναι καθεστώς για τον εργαζόμενο επαγγελματία οδηγό δικύκλου. Επιπλέον μια σειρά από παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως η μη καταβολή προσαυξήσεων (νυχτερινή εργασία, κυριακάτικη εργασία, εργασία κατά τις αργίες), η εικονική καταβολή δώρων και επιδομάτων, η μη εφαρμογή του ν. 4611/2019 και τα συχνά εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα συμπληρώνουν το καθεστώς εργασίας μας. Είναι εξοργιστικό και απαράδεκτο, λοιπόν, να προσφεύγουν εργαζόμενοι στα αρμόδια όργανα της ανεξάρτητης αρχής Επιθεώρησης Εργασίας και κάποιοι επιθεωρητές να έχουν άγνοια της εργατικής νομοθεσίας ή να ερμηνεύουν κατά το δοκούν την σχετική νομοθεσία και να μην δικαιώνονται οι εργαζόμενοι στις νόμιμες διεκδικήσεις τους, όπως τα έξοδα κίνησης. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ερμηνεύεται το νόμο κατά το δοκούν. Το έργο της υπηρεσίας σας είναι ακριβώς το αντίθετο: να διαφυλάττει την εφαρμογή του εργατικού δίκαιου. Μια τέτοια στάση εκτός από αντιεπαγγελματική αποθαρρύνει και τους συναδέλφους για τις νόμιμες διεκδικήσεις τους. Επί προσθέτως θέλουμε να δηλώσουμε πως επιφυλασσόμαστε κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Απαιτούμε:
Την δικαίωση του Ε.Κ. ως προς τις οικονομικές αξιώσεις του για τα έξοδα κίνησης (βενζίνες) για τους μήνες εργασίας του (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2022).
Να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων.

 

Μετά τιμής
Συνέλευση Βάση Εργαζομένων οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ)

5 Φεβρουαρίου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES