Γενική Ταχυδρομική: Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν έχει τέλος
Κείμενα - Προκηρύξεις

Γενική Ταχυδρομική: Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν έχει τέλος

Ο συνάδελφος και μέλος του σωματείου μας Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, Παναγιώτης Ζ. την Τρίτη 21 Μάη Μάη 2024 έλαβε εξώδικη διαμαρτυρία από την εταιρεία με στόχο την τρομοκράτησή του. 

Franchise: Αναδιάρθρωση και απολύσεις

Ο συνάδελφος είναι ένας έμπειρος οδηγός δικύκλου ταχυμεταφορέας, μιας και εργάζεται στην εταιρεία από τον Γενάρη του 2007 στο κατάστημα της Αγίας Παρασκευής, που τότε ήταν franchise. Το κατάστημα μεταβιβάστηκε από τον πράκτορα στην Γενική ταχυδρομική στις αρχές Γενάρη του 2014, όμως οι εργαζόμενοι έμειναν με χρωστούμενα από τον πράκτορα και με υποσχέσεις από την μητρική πως θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Με κινητοποιήσεις, η μητρική τους επαναπροσέλαβε αναγνωρίζοντας τα χρόνια προϋπηρεσίας, αλλά χωρίς να καταβάλει τα δεδουλευμένα. Κάποιοι εργαζόμενοι πήραν ένα μέρος από τα αυτά, ανάμεσά του και ο συνάδελφος Παναγιώτης, με αγώνα και εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Στη συνέχεια, αρχές Γενάρη του 2023, η εταιρεία ανακοίνωσε πως το κατάστημα της Αγίας Παρασκευής – Ζωγράφου θα μεταβιβαστεί πάλι σε πράκτορα και ζήτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελή παραίτηση και να μεταφερθούν στον νέο πράκτορα. Αυτό σημαίνει πως και με αυτόν τον τρόπο θα έχαναν όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας τους. Το σύνολο των εργαζομένων αρνήθηκαν να υποκύψουν σε αυτό τον ωμό εκβιασμό. Η εταιρεία, ως όφειλε στο πλαίσιο της καλής πίστης, δεν απηύθυνε επίσημη, γραπτή πρόταση  στους εργαζόμενους ώστε να παραμείνουν στο κατάστημα, με κατοχυρωμένα τα δικαιώματά και την προϋπηρεσία τους, υπό τη νέα διεύθυνση. Αντ’ αυτού προχώρησε σε δυσμενείς μεταθέσεις 15 εργαζομένων με σκοπό να τους εξωθήσει σε παραίτηση. Ασκώντας κατά υπέρβαση το διευθυντικό δικαίωμα, φρόντισε ώστε οι μεταθέσεις να είναι όσο πιο μακριά γίνεται από τον τόπο διαμονής του προσωπικού της. Αναφερόμαστε σε μεταθέσεις σε καταστήματα της εταιρίας αντιδιαμετρικά αντίθετα από τους τόπους κατοικίας. Εργαζόμενος από τα Γλυκά Νερά μετατέθηκε στο Χαϊδάρι, στην Κηφισιά μετατέθηκαν ένας συνάδελφος από το Χαϊδάρι και ένας συνάδελφος από Πειραιά και ένας συνάδελφος από Ραφήνα στην Γλυφάδα. Ξεκάθαρος εργοδοτικός εκβιασμός με στόχο την εξώθηση σε παραίτηση, ώστε να γλιτώσει και την αποζημίωση. Μετά από αυτο 15 εργαζόμενοι προσέφυγαν στο αρμόδιο Σώμα επιθεώρησης εργασίας, καταγγέλοντας τα παραπάνω. Πράγματι το πόρισμα του ΣΕΠΕ, τον Μάρτη του 2023 δικαίωσε τους συναδέλφους. Η εταιρεία όμως συνεχίζει να γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι το πόρισμά του ΣΕΠΕ.

Εξώδικα και απολύσεις

Ο συνάδελφος Παναγιώτης βρέθηκε στο κατάστημα της Γλυφάδας (Σ. Βέμπο 2) από αρχές Γενάρη 2023. Καθημερινά διανύει 80 χιλιόμετρα από το σπίτι του στην Ραφήνα προς την έδρα της επιχείρησης. Επιπλέον, συχνά εκτίθεται σε απαξιωτικές και υποτιμητικές συμπεριφορές από το μακρύ χέρι της εταιρείας, τον προϊστάμενο. Η συνεπής αγωνιστική του στάση όλα αυτά τα χρόνια ώθησαν την εταιρεία να στείλει εξώδικη διαμαρτυρία στην οικεία του, προκαλώντας ταραχή στον ίδιο και στην οικογένειά του. Είναι αναξιοπρεπές και ξεφτίλα να στέλνει η μητρική εξώδικο σε εργαζόμενο και να σχολιάζεις την παραγωγικότητά του, όταν αυτός εργάζεται πάνω από 17 χρόνια πάνω στο μηχανάκι, όταν εργάστηκε μέσα στον απίστευτο φόρτο εργασίας λόγω λοκ ντάουν, όταν έχεις αμέτρητα χιλιόμετρα στην πλάτη σου κατά τα 8ωρα…

Η γενική ταχυδρομική στοχοποποιεί και διώκει όσους εργαζόμενους υπερασπίζονται τα εργατικά τους δικαιώματα και δεν σκύβουν το κεφάλι στις παράλογες απαιτήσεις της. Το 2022 και το 2023  τρεις ταχυμεταφορείς έχουν καταγγείλει ως εκδικητικές τις απολύσεις τους και έχουν προσφύγει στα αρμόδια εργατικά δικαστήρια. Οι δύο συνάδελφοι έχουν δικαιωθεί και η εταιρεία οφείλει να τους αποζημιώσει και να τους επαναπροσλάβει, ενώ η απόφαση για τον τρίτο συνάδελφο εκκρεμεί. Η εταιρεία προτιμάει να πληρώνει αποζημιώσεις και να απομακρύνει τους “ενοχλητικούς” εργαζόμενους, από το να τηρεί την εργατική νομοθεσία και τις υποχρεώσεις της.

Τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει την τακτική των εξωδίκων. Στους εργαζόμενους που έχουν μετατεθεί εκδικητικά στέλνει εξώδικα φασόν όπου αναφέρονται ανακρίβειες και ψέματα, σε σχέση με την εργασία και την συμπεριφορά των εργαζομένων. Μετά το εξώδικο, ακολουθεί η απόλυση, ώστε η εταιρεία να ξεφορτωθεί τον συνδικαλιστή εργαζόμενο, ενώ παράλληλα επιχειρεί να επιβάλλει το νόμο της σιωπής.

Από τον αγώνα δρόμου στο δρόμο του αγώνα

Όσοι είμαστε αναγκασμένες-οι να πουλάμε την εργατική μας δύναμη για να ζήσουμε, βιώνουμε καθημερινά την αγωνία για την επιβίωση. Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνουν οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς, ο φόβος της απόλυσης, ο μισθός να μη φτάνει, η ζωή να δυσκολεύει και καθημερινά να σακατεύονται ή να σκοτώνονται συνάδελφοι και συναδέλφισσες. Η ζωή της εργατικής τάξης δεν αλλάζει αν σκέφτεται σαν εργοδότης, αλλά μόνο αν οργανώνεται, διεκδικεί κι αγωνίζεται για τα συμφέροντά της. Εμείς που παράγουμε όλο τον πλούτο του κόσμου, είναι άδικο να αποκλειόμαστε απ’ αυτόν. Δε συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα κι ούτε θέλουμε να πατήσουμε επί πτωμάτων για να ανελιχθούμε ατομικά. Ξεκινώντας απ’ το πολύ βασικό αίτημα να αμειβόμαστε για πενθήμερο οχτάωρο με μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας, διεκδικούμε να αλλάξουμε τις ζωές μας και τον κόσμο ολόκληρο. Με οργάνωση στη βάση και καθημερινούς αγώνες παλεύουμε για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Συνάδελφοι, ακούγεται τετριμμένο, αλλά ο συλλογικός αγώνας είναι δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή για να αντισταθούμε στο καθεστώς της επισφάλειας της εργοδοτικής τρομοκρατίας, των εκδικητικών απολύσεων και στο καθεστώς που μας θέλει αναλώσιμους. Δοκιμασμένη συνταγή για να δουλεύουμε χωρίς να εξοντωνόμαστε και να πληρωνόμαστε με αξιοπρεπή μισθό. Η συναδελφικότητα, η αλληλεγγύη, η ενσυναίσθηση πως βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι, το δίκιο του αγώνα μας, η στήριξη, η συμμετοχή και η οργάνωση, στην επιτροπή εργαζομένων στην ΓΤ και στο σωματείο μας ΣΒΕΟΔ κάνουν τα χέρια μας γροθιές. Υψωμένες γροθιές ικανές να στριμώξουν τον αντίπαλο στο τοίχο και να γκρεμίσουν κάθε στυγνό εκβιασμό.

H εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει

Αλληλεγγύη στον συνάδελφο Παναγιώτη Ζάχο

Βιά απειλές τρομοκρατία – δεν σκύβουμε κεφάλι στην εργοδοσία

 

6 Ιουνίου, 2024
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES