Να πάρει πίσω η Γενική Ταχυδρομική την εκδικητική απόλυση του συναδέλφου κούριερ Βαγγέλη B.!
Κείμενα - Προκηρύξεις

Να πάρει πίσω η Γενική Ταχυδρομική την εκδικητική απόλυση του συναδέλφου κούριερ Βαγγέλη B.!

Η Γενική Ταχυδρομική εδώ και δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε αθρόες απολύσεις στοχοποιώντας εργαζόμενους που έχουν “το θράσος” να διεκδικούν και να περιφρουρούν τα κεκτημένα της εργατικής νομοθεσίας. Μια σειρά από απολύσεις έχουν κριθεί εκδικητικές από τα αρμόδια δικαστήρια με τελευταία την περίπτωση του συναδέλφου Γαβριήλ Π.

Και στην περίπτωση του συναδέλφου Βαγγέλη η απόλυση είναι εξώφθαλμη, εκδικητική και συνέβει λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης. Ο συνάδελφος θα δικαιωθεί, ακυρώνοντας για άλλη μια φορά τους σχεδιασμούς της εταιρείας στην πράξη.

Στήριξη – συμμετοχή – οργάνωση στα σωματείο.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του.

Δίκη Πέμπτη 8 Φλεβάρη στα δικαστήρια Πειραιά.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της επιτροπής εργαζομενων στη Γενική Ταχυδρομική:

Γενική Ταχυδροµική (Γ.Τ.), µια µπρος – πίσω πορεία µε παλιά και νέα κόλπα για την απορρύθµιση των εργασιακών & την πλήρη απαξίωση του συνδικαλισµού στην Ταχυµεταφορά.

Μεταξύ των πολλών διώξεων εργαζόµενων συναδέλφων στην Γ.Τ., η περίπτωση του συναδέλφου Βαγγέλη Β. είναι χαρακτηριστική και αποκαλυπτική.

Τον Οκτώβριο του 2013, ο συνάδελφος προσλήφθηκε στην Γενική Ταχυδροµική στο υποκατάστηµα Γλυφάδας στο ίδιο δροµολόγιο που εργάστηκε και στο Πρακτορείο της ACS Γλυφάδας για 3 χρόνια µέχρι που το Πρακτορείο «βάρεσε κανόνι». Η αρχική του σύµβαση στην Γ.Τ. ήταν αορίστου χρόνου οδηγός αυτοκινήτου 5µερο – 8ωρο + «τζάµπα – δώρο ένα Σάββατο τον µήνα». Οι παλαιότεροι στο υποκατάστηµα Γλυφάδας, όπως και αλλού, ήδη δούλευαν 9ωρα! Μετά από πιέσεις όλων και µέσω του τότε σωµατείου, κατάφεραν να πληρώνονται τα Σάββατα για όλους αλλά και υπερωριακά για κάθε επιπλέον ώρα πέραν του 8ωρου. Επίσης πέτυχαν να µετατραπούν οι συµβάσεις τους σε οδηγών δικύκλου, καθώς έτσι κι αλλιώς από την πρόσληψη εργάζονταν οδηγώντας δίκυκλα και µάλιστα τα δικά τους.

Την Άνοιξη του 2019, οι κινητοποιήσεις της ΣΒΕΟΔ βοήθησαν να περάσει ο νόµος 4611/2019 µε το +15% του κατώτατου µισθού για τη χρήση και συντήρηση του δικύκλου µας, εφόσον η εταιρεία δεν το παρέχει. Επίσης ο ίδιος νόµος υποχρέωσε τις εταιρείες να προµηθεύουν τους οδηγούς δικύκλου µε τα προστατευτικά είδη για µηχανή: κράνος, µπουφάν, γάντια και αδιάβροχα.

Το καλοκαίρι του 2019, η εταιρεία αντέδρασε µε την ακραία άδικη απόλυση του Κώστα Κ. στο υποκατάστηµα Ζωγράφου. Έγιναν µαζικές κινητοποιήσεις διαµαρτυρίας για την άδικη απόλυση αλλά τοπικά στο Ζωγράφου µε µόνη άλλη µαζική συµµετοχή από το υποκατάστηµα Γλυφάδας. Έτσι άµεσα η εταιρεία κλιµάκωσε στοχευµένα τις επόµενες αντεκδικήσεις της. Εκτός την διάλυση του Ζωγράφου µε µαζικές παράνοµες µεταθέσεις, στην Γλυφάδα προχώρησε αντίστροφα µε «µεταθέσεις» τους 4 πιο δραστήριους συνδικαλιστικά συναδέλφους.

Ο Βαγγέλης Β. «µετατέθηκε» στο υποκατάστηµα του Ζωγράφου, αφού πρώτα το άδειασαν από προσωπικό µε σωρεία άλλων µαζικών εκδικητικών µεταθέσεων, πλην 2 εκλεγµένων συνδικαλιστών! Έτσι το Ζωγράφου έγινε πλέον η εξορία εκλεγµένων & δραστήριων συνδικαλιστών! Έγιναν προσφυγές στο ΣΕΠΕ αλλά αν και η απόφαση-σύσταση ήταν οι εργαζόµενοι να επιστρέψουν στα αρχικά δροµολόγια και τόπους εργασίας τους, η εταιρεία αποφάσισε να… απολύσει δύο άλλους συναδέλφους από το υποκατάστηµα Γλυφάδας ενώ για τον Βαγγέλη Β. να παραµείνει σε εξορία για τα επόµενα χρόνια.

Τον Ιούλιο του 2022, λόγο ενοικίου (και όχι µόνο) αποφασίστηκε να κλείσει το Ζωγράφου. Οι εξόριστοι συνδικαλιστές – εργαζόµενοι µετατέθηκαν στο κατάστηµα της Μεσογείων όπως και ο Βαγγέλης Β. καθώς εκεί ανατέθηκε το δροµολόγιο που είχε στο Ζωγράφου για τρία χρόνια. Μετά από δύο βδοµάδες, τον Αύγουστο του 2022, µετέφεραν τον Βαγγέλη Β. στο κατάστηµα της Δάφνης. Εκεί όµως του ζητήθηκε να εργαστεί µε συχνές αλλαγές δροµολογίων: µια βδοµάδα σε κοµµάτι του Παγκρατίου, επόµενη βδοµάδα σε άλλο κοµµάτι του Παγκρατίου, µετά στην Καισαριανή κλπ. Τον στέλνανε για παραλαβή ακόµα και µέσα στην Αττική οδό! Κάποια στιγµή διαµαρτυρήθηκε για την Αττική οδό, γιατί είναι επικίνδυνο µε το παπάκι και επίσης ζήτησε από τον προϊστάµενο αντικατάσταση κράνους και µπουφάν λόγο τριετίας. Ε τότε, τον Σεπτέµβριο του 2022, απολύθηκε ως… «µη παραγωγικός».

Για την µεθοδευµένη δίωξη και την απόλυση του συναδέλφου, πραγµατοποιήσαµε δύο µαζικές παρεµβάσεις διαµαρτυρίας στο υποκατάστηµα Γ.Τ. Δάφνης µαζί µε συναδέλφους στην Γ.Τ., µε την Λέσχη Εργαζοµένων και Νεολαίας Ελληνικού Αργυρούπολης, µε άλλες αλληλέγγυες συλλογικότητες, µε την ΣΒΕΟΔ, µε την συµµετοχή του κλαδικού ΣΕΤΤΑ και αλληλέγγυων εργαζόµενων και σωµατείων σχεδόν όλου του υπόλοιπου κλάδου.

Ακολούθησε και η προσφυγή του Βαγγέλη Β. στο ΣΕΠΕ, µε παρέµβαση της Ο.Ι.Υ.Ε. και την στήριξη µεµονωµένων συνδικαλιστών του κλάδου. Στο τελικό πόρισµα του ΣΕΠΕ ενώ γίνεται σαφή σύσταση προς την εταιρεία να επανεξετάσει και ανακαλέσει την άδικη απόλυση του, η Γενική Ταχυδροµική αδιαφόρησε προτιµώντας να οδηγηθεί το ζήτηµα για επίλυση στα δικαστήρια.

Την Πέµπτη 8/2/2024 στο πρωτοδικείο Πειραιά, δικάζεται η άδικη απόλυση του Βαγγέλη Β. ώστε να δικαιωθεί ο συνάδελφος και τελικά να επιστρέψει στην εργασία του.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, ο Δρόµος για όλους µας είναι ο αγώνας για τα δικαιώµατα που µας ανήκουν.
Η εργασία είναι βασικό δικαίωµα µας και τα δικαιώµατα κατακτιούνται. Τα λιγότερα είναι για τους λίγους, όχι για τους πολλούς, όχι για µας.

Επιτροπή Εργαζοµένων στη Γενική Ταχυδροµική

για επικοινωνία: [email protected]

31 Ιανουαρίου, 2024
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES