Ψηφίσματα

Ψήφισμα αλληλεγγύης στο σωματείο της Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ

Τον Δεκέμβρη του 2023 η Εισαγγελία Πειραιά, ασκεί δίωξη στον Πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ και Αντιπρόεδρο του ΕΚΑ Πειραιά, για την απεργία που έγινε τον Ιούνιο του 2021 ενάντια στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη (4808/21).

Η δίωξη γίνεται μετά από πιέσεις και μεθοδεύσεις του εφοπλιστικού λόμπι, και σκοπός της είναι η ποινικοποίηση και η παρεμπόδιση μελλοντικών απεργιών.Ο (ν.4808/21) Χατζηδάκη και ο πρόσφατος (5053/23) του Γεωργιάδη είναι παραγγελία του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των μεγάλων εργοδοτών της χώρας που θέλουν τους εργαζόμενους με σκυμμένο κεφάλι και χωρίς δυνατότητα να αντιδρούν σε όσα συμβαίνουν εις βάρος τους. Δεν εξηγείται αλλιώς αφού και στους δύο νόμους υπάρχουν άρθρα που ουσιαστικά κάνουν την πραγματοποίηση της απεργίας από δύσκολη έως αδύνατη. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι στοχεύουν στα ταξικά σωματεία που βάζουν τα συμφέροντα της τάξης μας μπροστά. Η δίωξη ασκείται 2 χρόνια μετά την απεργία, για δήθεν παρεμπόδιση στα δρομολόγια των πλοίων, μέρα γενικής πανελλαδικής απεργίας με καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών και των πληρωμάτων, και μηδενική παρουσία στο λιμάνι του επιβατικού κοινού. Η απεργία αφορούσε τον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα οι δε ναυτιλιακές και ακτοπλοικές εταιρείες είχαν ανακοινώσει από πριν ματαιώσεις δρομολογίων.

Για εμάς ως σωματείο, η δίωξη στοχοποιεί το σύνολο του εργατικού κινήματος, που παλεύει μέσα σε αντίξοες συνθήκες να κρατήσει όσα δικαιώματα έχουν απομείνει από τα χρόνια τις κρίσης με τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές.

Θέλουν οι απεργίες να έχουν μια χαλαρή συμμετοχή με μειωμένες τις αντιστάσεις για να περνούν όσο πιο αναίμακτα μπορούν τα αντεργατικά τους νομοσχέδια. Ουσιαστικά ανοίγουν τον δρόμο στoν εργοδοτικό μηχανισμό της απεργοσπασίας (Lockout). Έμμεσα και στους 2 νόμους ( Χατζηδάκη-Γεωργιάδη) με το πρόσχημα της δήθεν προστασίας της εργασίας προκρίνουν το εργοδοτικό Lockout. Να θυμίσουμε εδώ πως με το ν.1264/82 η πρόσληψη απεργοσπαστών σε μέρα απεργίας απαγορευόταν ρητά.

Για όλους αυτούς τους λόγους, στηρίζουμε το μέλος του σωματείου και πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ και ζητάμε να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίον του. Το εργατικό κίνημα έχει και μνήμη και ιστορία, δεν τρομοκρατείται και πάντα προχωράει εύκολα η δύσκολα μπροστά με αγώνες για την καλυτέρευση των συνθηκών της εργατικής τάξης. Η απεργία ΔΕΝ είναι ποινικό αδίκημα, είναι δικαίωμα και καθήκον μας.

 

ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΩΝ Ν.4808/21 – 5053/23

 

ΣΒΕΟΔ ΓΕΝΑΡΗΣ 2024

14 Ιανουαρίου, 2024
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES