Κείμενα - Προκηρύξεις

«The Lobby Boy» (Πετρούπολη) – Ακόμη μια εργατική νίκη!

Δικαίωση της συναδέλφου Μυρτώ Ζ. στο καφέ «The Lobby Boy» 

Από τον Οκτώβρη του 2023 το σωματείο μας μετράει άλλη μία νίκη. Η συνάδελφος Μυρτώ Ζ. που είχε προχωρήσει σε αγωγή για εκδικητική απόλυση από το κατάστημα «The Lobby Boy» στο Ίλιον, δικαιώθηκε από το δικαστήριο.

Η συνάδελφος και μέλος μας απολύθηκε από το κατάστημα τον Αύγουστο του 2021, παρά το γεγονός ότι εκείνο το διάστημα προστατευόταν από τη συνδικαλιστική ασυλία λόγω της συμμετοχής της στο ΔΣ του σωματείου. Τότε ο εργοδότης, σε μια προσπάθειά του η απόλυσή της να μη θεωρηθεί παράνομη,  απέλυσε όλους τους διανομείς αναθέτοντας τη διανομή των προϊόντων του σε εταιρίες πλατφόρμες, έχοντας πρώτα εκβιάσει τη συνάδελφο να παραιτηθεί από την ασυλία της για να μην πάρει όλους τους διανομείς στο λαιμό της.

Στο δικαστήριο παραθέσαμε την κατάσταση που επικρατούσε για χρόνια στο μαγαζί, που δεν ήταν άλλη από τα παγιωμένα μισά ένσημα, καθόλου δώρα ή προσαυξήσεις Κυριακών, καθώς και μηδαμινή εφαρμογή του ν.4611/2019. Με τον καιρό η συνάδελφος, μαζί και με άλλους διανομείς είχαν καταφέρει να κερδίσουν εταιρικά μηχανάκια και καταβολή των βενζινών. Όταν τέθηκε θέμα για το δώρο (που αφορούσε και εργαζόμενες στο κατάστημα πέραν από τους διανομείς), εργοδότης και συνέταιρος αποφάσισαν να βάλουν φρένο στην αύξηση του μισθολογικού κόστους, απολύοντας τόσο τους διανομείς, όσο και ένα συνάδελφο που εργαζόταν στο πόστο του μπουφέ, ο οποίος τόλμησε να ζητήσει τα νόμιμα.

Οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας για οικονομικά προβλήματα που την οδήγησαν σε αλλαγή του μοντέλου της διανομής, με την ανάθεσή της σε εταιρίες πλατφόρμες, καθώς και το γεγονός ότι ο εργοδότης ήταν πάντα πολύ ευγενικός προς τους υπαλλήλους του και γενικά «καλός άνθρωπος» δεν έπεισαν την έδρα.

Στα συνοικιακά καταστήματα έχει στηριχθεί μπόλικη εκμετάλλευση πάνω στην περίπτωση του εργοδότη – καλού ανθρώπου που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με την επιχείρηση και «συμφωνεί» με το προσωπικό να του επιτρέπεται να το έχει ανασφάλιστο ή να του επιστρέφει τα δώρα πίσω.  Ο ευγενικός και καλός άνθρωπος δεν ισοδυναμεί και με τυπικό στις υποχρεώσεις του εργοδότη, αφού λειτουργεί μια επιχείρηση στις πλάτες των υπαλλήλων του. Και εδώ που τα λέμε κάτι τέτοιο δε σε κάνει και καλό άνθρωπο.. Ευτυχώς για την εργατική νομοθεσία το καλός εργοδότης είναι πολύ συγκεκριμένο, καλό θα ήταν να είναι και για μας, που δουλεύουμε για να ζήσουμε και δεν ανοίγουμε επιχειρήσεις στηρίζοντάς τες στην κλοπή των δεδουλευμένων άλλων ανθρώπων.

Το δικαστήριο στηρίχθηκε στο γεγονός ότι ο εργοδότης, αφού αναγκάστηκε για οικονομικούς όπως ισχυρίστηκε λόγους να αναθέσει αλλού τη διανομή, θα έπρεπε να προσφέρει στη συνάδελφο εργασία σε άλλο πόστο. Το γεγονός ότι το ίδιο διάστημα προχώρησε σε δύο προσλήψεις στο μπουφέ αποδεικνύει ότι δεν είχε καμία διάθεση να έχει άλλο τη συνδικαλίστρια στο κατάστημα και γι’αυτό αναγνωρίζει την απόλυσή της ως εκδικητική και ζητά να την επαναπροσλάβει, καθώς και να της καταβάλλει μισθούς υπερημερίας.

Πρόκειται για μια απόφαση που δημιουργεί ασπίδα απέναντι στην  εργοδοτική τακτική να παρακάμπτουν  τη συνδικαλιστική ασυλία και θα λειτουργήσει ως παρακαταθήκη για το σωματείο μας για τις επόμενες αγωγές που θα αφορούν απόλυση μέλους του ΔΣ με το κόλπο της ανάθεσης της διανομής σε εταιρίες πλατφόρμες.

Το σωματείο μας, όσο κι αν τα εργασιακά νομοσχέδια στενεύουν τα περάσματα, προχωρά βήμα βήμα, καταγγελία την καταγγελία, αγώνα τον αγώνα, δυναμώνει και αποκτά ακόμα περισσότερα εργαλεία και εφόδια για την υπεράσπιση και βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Αγώνας για την καθολική εφαρμογή του ν.4611/2019  (άρθρα 55 &  56) 

μέχρι και στο τελευταίο συνοικιακό μαγαζί

 

Μετατροπή των εκδικητικών απολύσεων σε εργοδοτικές ήττες

7 Νοεμβρίου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES