Να ακυρωθεί η απόλυση του Κώστα Ζ. από τη Γενική Ταχυδρομική – Πέμπτη 2/2 η τριμερής συζήτηση της εργατικής διαφοράς
Nέα και ανακοινώσεις, Κείμενα - Προκηρύξεις

Να ακυρωθεί η απόλυση του Κώστα Ζ. από τη Γενική Ταχυδρομική – Πέμπτη 2/2 η τριμερής συζήτηση της εργατικής διαφοράς

Τριμερής συζήτηση της εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας
Πέμπτη 2 Φλεβάρη, 9:30, Τήνου 9, Παλλήνη

ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ: Πες το με τ’ όνομά του: Α-ΠΟ-ΛΥ-ΣΗ!

Η μη ανανέωση της σύμβασης ορισμένου χρόνου είναι απόλυση
Στις 4/1/23 ο συνάδελφος Κώστας Ζ. απολύθηκε από τη Γενική Ταχυδρομική με την τακτική της μη ανανέωσης της σύμβασης ορισμένου χρόνου. Ύστερα από 14 μήνες αδιάκοπης εργασίας στην ίδια περιοχή, όπου κάλυπτε οργανική θέση και εξυπηρετούσε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ξαφνικά του ανακοινώθηκε πως θα απολυθεί και η σύμβαση εργασίας του δεν θα ανανεωθεί, σε αντίθεση με αυτό που ήταν αναμενόμενο και εξαρχής δηλωμένο από τη μεριά της εταιρίας. Ο πραγματικός λόγος της απόλυσης δεν είναι ούτε οι μειωμένες ανάγκες της εταιρίας, ούτε η χαμηλή απόδοση, ούτε βέβαια η δήθεν “φυσική” λήξη της σύμβασης. Η απόλυση έγινε λόγω της συνδικαλιστικής δράσης του συναδέλφου, σε συνδυασμό με την προσφιλή τακτική της Γενικής Ταχυδρομικής ανά τακτά χρονικά διαστήματα να “ανακατεύει την τράπουλα” μέσω της πρακτικής του franchise, της μεταβίβασης δηλαδή καταστημάτων σε πράκτορες και τούμπαλιν.

Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι εργοδοτική τρομοκρατία
Στη Γενική Ταχυδρομική είναι γνωστό και εξαρχής δηλωμένο πως είναι πάγια πολιτική της εταιρίας, όλες οι καινούριες προσλήψεις να γίνονται με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αυτή είναι μια πρακτική που ακολουθούν όλες οι εταιρίες ταχυμεταφορών. Η ασυδοσία τους έχει φτάσει στο σημείο να γίνονται ακόμα και συμβάσεις μιας μέρας! Δεν πρόκειται για μια μικρή περίοδο λίγων εβδομάδων που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δοκιμαστική. Πολλές φορές περνούν πολλοί μήνες ή και χρόνια μέχρι μια σύμβαση να μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, όπως θα έπρεπε να γίνει απ’ την αρχή, ενώ δε λείπουν κι εκείνες οι περιπτώσεις που η μετατροπή σε αορίστου δε συμβαίνει ποτέ. Οι εργοδότες έχουν πολλαπλά οφέλη από αυτήν την πρακτική. Αρχικά, όποιος είναι συμβασιούχος ορισμένου χρόνου εργάζεται συνεχώς με το φόβο της απόλυσης. Έτσι εξαναγκάζεται να υπομένει αδιαμαρτύρητα διάφορες παράλογες απαιτήσεις, να αλλάζει διαρκώς περιοχή, να σηκώνει περισσότερο φόρτο εργασίας, να ξεχειλώνει το ωράριο, να μην έχει σταθερό εταιρικό εξοπλισμό κλπ. Επίσης, έχει λιγότερα εργασιακά κεκτημένα: δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία από τον εργοδότη, λιγότερες μέρες άδειας, μικρότερη πρόσβαση σε ειδικές άδειες (π.χ. γονεϊκές), δε δικαιούται αποζημίωση απόλυσης. Παράλληλα η εταιρία δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων με αποτέλεσμα τον πλαστό διαχωρισμό τους. Και στην περίπτωση του συναδέλφου Κώστα Ζ. όλα τα παραπάνω αποτελούσαν καθημερινότητα και γι’ αυτό καταδεικνύονταν συνεχώς από τον ίδιο, μέσα από το σωματείο μας και την επιτροπή εργαζομένων στη Γενική Ταχυδρομική.

Πανό έξω από το κατάστημα της Γ.Τ. στη Μεσογείων

Μέσω των franchise τ’ αφεντικά παίζουν μονόπολι στις πλάτες μας
Το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Γενική Ταχυδρομική συμβαίνει ακόμα ένα ανακάτεμα της τράπουλας με την πρακτική του franchise. Στην παρούσα φάση η μητρική εταιρία πουλάει σωρηδόν σε πράκτορες τα καταστήματα στην Αττική, ενώ ταυτόχρονα παίρνει πίσω αυτά της επαρχίας. Μέχρι να τα ξαναπουλήσει και να τα αγοράσει εκ νέου, σε ένα ατέλειωτο παιχνίδι μεταβιβάσεων. Σε κάθε μεταβίβαση οι εργαζόμενοι κι οι εργαζόμενες βρίσκονται ζημιωμένοι και ζημιωμένες. Εξαναγκαστικές οικειοθελείς αποχωρήσεις, χαμένα χρόνια προϋπηρεσίας, μειώσεις μισθών, μεταθέσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας, χαμένα δεδουλευμένα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των διαδοχικών μεταβιβάσεων των καταστημάτων. Επίσης, κάθε μεταβίβαση είναι και μια καλή ευκαιρία για την εργοδοσία να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους – “βαρίδια”, δηλαδή τους παλιούς και ακριβούς συναδέλφους και βέβαια τους συνδικαλιστές κι όσους διεκδικούν καθημερινά τα εργασιακά δικαιώματα και καλύτερους όρους δουλειάς. Ο συνάδελφος Κώστας Ζ. εργαζόταν στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Το κατάστημα που εξυπηρετεί την περιοχή αυτή πουλήθηκε λίγες μέρες μετά την απόλυσή του ως franchise σε πράκτορα. Η πώληση αυτή παρουσιάστηκε ως πρόσχημα για την απόλυση του συναδέλφου, προτείνοντάς του μάλιστα να τον φέρουν σε επαφή με τον καινούριο εργοδότη, αν θέλει να συνεχίσει να δουλεύει. Βέβαια καμία τέτοια επαφή δεν έγινε τελικά. Παρασκηνιακά, μέσα από φήμες, ανεπίσημες προτάσεις αλλά και απειλές, η εταιρία είχε αφήσει να διαδοθεί 2 μήνες πριν πως επίκειται η πώληση του καταστήματος. Ο συνάδελφος αγωνίστηκε μαζί με την επιτροπή εργαζομένων στη Γενική Ταχυδρομική και το σωματείο μας για να ακυρωθεί η πώληση. Με μοιράσματα κειμένων, ανάρτηση πανό και παρεμβάσεις σε καταστήματα δηλώθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων πως είναι αντίθετοι με την πώληση του καταστήματος. Δυστυχώς τελικά η πώληση δεν αποτράπηκε και μάλιστα  η εταιρία φέρθηκε εκδικητικά σε όσους αντιστάθηκαν, όπως και στην περίπτωση του Κώστα Ζ.. Στην απόλυση του συναδέλφου έρχονται να προστεθούν οι εκδικητικές δυσμενείς μεταθέσεις και των υπόλοιπων εργαζόμενων που προσπάθησαν να αποτρέψουν τη μεταβίβαση του καταστήματος. Μιλάμε για μεταθέσεις σε καταστήματα της εταιρίας αντιδιαμετρικά αντίθετα από τους τόπους κατοικίας. Εργαζόμενος από τα Γλυκά Νερά μετατέθηκε στο Χαϊδάρι και συνάδελφος από το Χαϊδάρι μετατέθηκε στην Κηφισιά.  Ξεκάθαρος εργοδοτικός εκβιασμός και εξώθηση σε παραίτηση.

Πανό έξω από το κατάστημα της Γ.Τ. στο Χαλάνδρι

Πάρτε πίσω την εκδικητική απόλυση
Η απόλυση του Κώστα Ζ. με πρόσχημα τη λήξη της ετήσιας (!) σύμβασης ορισμένου χρόνου είναι ξεκάθαρα εκδικητική και πρέπει να ακυρωθεί. Έγινε αποκλειστικά και μόνο λόγω της συνδικαλιστικής δράσης του συναδέλφου: μοιράσματα κειμένων, ανακοινώσεων και εφημερίδων, συμμετοχή σε παρεμβάσεις σε καταστήματα για απολύσεις άλλων εργαζόμενων, συμμετοχή σε 2 γενικές απεργίες, ένορκη κατάθεση προς υποστήριξη απολυμένου συνάδελφου, συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στην πρακτική της μεταβίβασης καταστημάτων, καθημερινή διεκδίκηση των εργασιακών κεκτημένων και συζήτηση – ενημέρωση των υπόλοιπων εργαζόμενων. Η λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου ισοδυναμεί με απόλυση. Ο συνάδελφος εργαζόταν για 14 μήνες συνεχόμενα, ενώ ο εσωτερικός κανονισμός της ίδιας της εταιρίας λέει πως οι εργαζόμενοι που δουλεύουν για περισσότερους από 6 μήνες είναι τακτικό προσωπικό και όχι έκτακτο.

Πανό έξω από το ΣΕΠΕ Παλλήνης

 

Να ακυρωθεί η απόλυση του Κώστα Ζ. από τη Γενική Ταχυδρομική και να επιστρέψει στην εργασία του

Άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων για συνδικαλιστική δράση

Να σταματήσει η πρακτική της μεταβίβασης καταστημάτων σε πράκτορες

Η Γενική Ταχυδρομική να εγγυηθεί για όλες τις θέσεις εργασίας με κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των υπαλλήλων

Να ανακληθούν οι εκδικητικές και δυσμενείς μεταθέσεις όλων των συναδέλφων

 

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Τριμερής συζήτηση της εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας

Πέμπτη 2 Φλεβάρη, 9:30, Τήνου 9, Παλλήνη

Πανό στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής
26 Ιανουαρίου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES