Στις εκλογές για το επιχειρησιακό σωματείο της efoodgo  Στηρίζω- διαλέγω την «Επιτροπή Εργαζομένων ΣΒΕΟΔ Ε-Food
Επιτροπή εργαζομένων ΣΒΕΟΔ efood, Κείμενα - Προκηρύξεις

Στις εκλογές για το επιχειρησιακό σωματείο της efoodgo Στηρίζω- διαλέγω την «Επιτροπή Εργαζομένων ΣΒΕΟΔ Ε-Food

Παρασκευή 27 & Σάββατο 28 Μάη, από τις 11:00 µέχρι τις 20:00
στα γραφεία του συνδικάτου επισιτισµού, Γλάδστωνος 3, πλ. Κάνιγγος

Συνάδελφοι συναδέλφισσες,
την Παρασκευή 27 Μάη και το Σάββατο 28 Μάη η εκλεγµένη εφορευτική επιτροπή του υπό ίδρυση επιχειρησιακού σωµατείου µας στην efoodgo προκήρυξε εκλογές.
Η «επιτροπή εργαζομένων ΣΒΕΟΔ e-food» θα συµµετέχει στις εκλογές και ζητάει τη στήριξή σας. Ζητάµε τη στήριξή σας για να οικοδοµήσουµε ένα ζωντανό σωµατείο, χωρίς κοµµατικές οµπρέλες και γραφειοκράτες, ένα επιχειρησιακό σωµατείο όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τη συνέλευση και όχι από το «κλειστό κλαµπ» του διοικητικού συµβουλίου, όπου τα µέλη είµαστε ισότιµοι στις δεσµεύσεις και στις υποχρεώσεις, στα προνόµια και στα δικαιώµατα.

Δεν λέµε λόγια του αέρα, ούτε για να χαϊδέψουµε αυτιά, δεν ψάχνουµε ψηφοφόρους πρόβατα, ούτε σας θυµηθήκαµε σήµερα λόγω εκλογών. Εργαζόµαστε στις πιάτσες πλάι πλάι, αναπνέουµε τον ίδιο βρώµικο αέρα, σφίγγουµε τα δόντια στο κρύο, στον καύσωνα… . Μιλάµε για τα κακώς κείµενα της εταιρείας, µε επιχειρήµατα, µέσα από τις «Σηµειώσεις για το εργασιακό καθεστώς στην efoodgo» I, II, III από το 2020 και µας έχετε δει να τις µοιράζουµε χέρι χέρι στις πιάτσες, ήµασταν πρώτη γραµµή στις κινητοποιήσεις του Σεπτέµβρη και συνεχίζουμε…

Αντίστοιχα και η δράση του ΣΒΕΟΔ δεν µπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μόλις τελείωσε η εξάµηνη καµπάνια της Διεθνούς Απεργίας της 1ης Μάη. Οι πρώτες γέφυρες επικοινωνίας κτίστηκαν µε συναδέλφια από όλο τον κόσµο και συνεχίζουµε… Μια αντίστοιχη καµπάνια το 2019 έφερε την ψήφιση του νόµου 4611/2019. Και από τον Μάη του 2019 όσοι συνάδελφοι εργαζόµασταν στην efoodgo αρχίσαµε να πληρωνόµαστε το επίδοµα χρήσης και συντήρησης ( τουλάχιστον 15% του βασικού µισθού) και τις βενζίνες µας, ενώ η εταιρεία παρείχε και κάποια υποτυπώδη ΜΑΠ. Ενώ η διεκδίκηση για «βαρέα και ανθυγιεινά» ένσηµα έχει γίνει κτήµα όλων των εργαζοµένων οδηγών δικύκλου, χάρη στην επιµονή, στην ανάλυση και στις καµπάνιες που έχουµε εξαπολύσει από το 2007. Το ΣΒΕΟΔ όλα αυτά τα χρόνια, µιλάει την γλώσσα της αλήθειας, όχι από τον άµβωνα της οθόνης, αλλά στο δρόµο, στις πιάτσες, µαγαζί το µαγαζί. Έχει αποδείξει πως δεν έχει κοµµατικές γραµµές, διεξάγει αυτόνοµη συνδικαλιστική δράση και έχει πλήρη οικονοµική ανεξαρτησία καθώς δεν λαµβάνει καµία κρατική επιχορήγηση.

Τι είδους επιχειρησιακό σωµατείο διεκδικούµε;

Στα ίδια βήµατα πατάει και η «Επιτροπή Εργαζοµένων ΣΒΕΟΔ Ε-Food». Η επιτροπή υπήρχε πριν από το υπό σύσταση επιχειρησιακό σωµατείο. Ήθελε σωµατείο, αλλά ήθελε η επιθυµία για την δηµιουργία του να πηγάζει από τα σπλάχνα των εργαζοµένων και όχι να έρθει βιαστικά φορεµένη, «τώρα που γυρίζει». Δεν ψαρεύουµε σε θολά νερά.  Όταν ήρθε στα χέρια µας το καταστατικό του υπό σύσταση επιχειρησιακού σωµατείου κοιταχτήκαµε στα µάτια και είπαµε πως αυτό δεν µπορούµε να το επιτρέψουµε. Το καταστατικό (που κατατέθηκε στο πρωτοδικείο χωρίς ενηµέρωση και χωρίς διαδικασία συνδιαµόρφωσης) ανάµεσα στα άλλα αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα πως:

  1. Η εξουσία συγκεντρώνεται στο Διοικητικό Συµβούλιο και όχι στη γενική συνέλευση (άρθρο 26, παρ. 1 & άρθρο 29 παρ. 1,2,3).
  2. Αποφάσεις µπορούν να ληφθούν και µόνο από αυτά τα δύο πρόσωπα, παρακάµπτοντας τα υπόλοιπα επτά µέλη του Διοικητικού Συµβουλίου (ΔΣ) (άρθρο 29 παρ. 1).
  3. Η τακτική γενική συνέλευση, θα συγκαλείτε µία µόνο φορά κάθε χρόνο (Άρθρο 17, παρ. 1).
  4. Για να παραβρεθεί ένας εργαζόµενος στη συνεδρίαση του ΔΣ χρειάζεται να κάνει αίτηση και να εγκριθεί από το ΔΣ (άρθρο 26 παρ. 3).

Αυτό που βλέπαµε στον ορίζοντα ήταν ακόµη ένα σωµατείο που θα είναι αποκοµµένο και αποξενωµένο από την βάση του. Ένα σωµατείο που η εξουσία είναι συγκεντρωµένη σε δύο πρόσωπα και όχι απλωµένη και διευρυµένη σε όλη την βάση του. Αποφασίσαµε λοιπόν, συνεχίζοντας την δράση της επιτροπής, να λάβουµε µέρος ως παράταξη στις εκλογές. Εδώ να σηµειώσουµε πως το ΣΒΕΟΔ ΔΕΝ έχει παρατάξεις στις ετήσιες εκλογές του, αλλά ενιαίο ψηφοδέλτιο. Η αναγκαιότητα της µη νοµιµοποίησης του καταστατικού και του τρόπου λειτουργίας του υπό σύσταση επιχειρησιακού σωµατείου µας οδήγησε στην επιλογή της παράταξης.  Ως «Επιτροπή Εργαζοµένων ΣΒΕΟΔ Ε-Food» παραθέτουµε σχολιασµούς και τροποποιήσεις σχετικά µε το περιεχόµενο του ισχύοντος καταστατικού και την συνολική µας πρόταση πάνω σε αυτό . Δέσµευσή µας είναι να καλέσουµε καταστατική συνέλευση για την τροποποίηση του καταστατικού. Το καταστατικό ως η δική µας «οργανωτική Χάρτα» οφείλει να δίνει προτεραιότητα στις λήψεις αποφάσεων από την βάση των εργαζοµένων µέσω των Γενικών Συνελεύσεων. Αυτή είναι η δύναµή µας.

Η «Επιτροπή Εργαζοµένων ΣΒΕΟΔ Ε-Food» πιστεύει πως η µαζική συµµετοχή είναι πρωτεύον ζήτηµα για την λειτουργία του επιχειρησιακού σωµατείου. Μαζική συµµετοχή όχι µόνο στις εκλογές, αλλά στην ουσία, στην ζωή του σωµατείου, εκεί που λαµβάνονται οι αποφάσεις. Πιστεύουµε ακλόνητα πως οι αποφάσεις πρέπει να λαµβάνονται από την Γενική Συνέλευση. Ο ρόλος του Διοικητικού Συµβουλίου (ΔΣ) είναι να εφαρµόζει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Το ΔΣ είναι τα πόδια και τα χέρια η γενική συνέλευση είναι ο εγκέφαλός και η καρδιά. Η τακτικότητα των γενικών συνελεύσεων πρέπει να γίνονται σε µηνιαία βάση και οι συνεδριάσεις του ΔΣ να είναι ανοιχτές για κάθε ενδιαφερόµενο/η. Με αυτό τον τρόπο οι έχουµε ουσιαστικό λόγο και ευθύνη για κάθετι που τους αφορά σε σχέση µε την εργασίας τους και δεν περιµένουν λύσεις από «ειδικούς». Η πραγµατική επεξεργασία θέσεων και η ενδελεχής συζήτηση µέσω των ΓΣ ή των ανοιχτών ΔΣ είναι η πραγµατική µας «ασπίδα» σε κάθε πολιτική της εταιρίας. Δύο µυαλά είναι φτωχά σε σκέψη σε σχέση µε το συλλογικό νου µιας συνέλευσης. Οι συλλογικές θέσεις που γεννιούνται, µέσα από τον διάλογο, από την συλλογή-διασταύρωση στοιχείων-δεδοµένων, την εξονυχιστική εξέταση της πολιτικής της εταιρίας, την ανάγνωση σχετικών νόµων και διατάξεων, συγκροτούν βράχους ακλόνητους, σφυρηλατούν την εµπιστοσύνη µεταξύ µας και µας οδηγούν στη νίκη. Οι ανοιχτές διαδικασίες για την συγκρότησή των θέσεων µας είναι η δύναµή µας. Το οργανωτικό οριζόντιο µοντέλο που προτάσσουµε θεωρούµε πως φέρνει τα βέλτιστα αποτελέσµατα για όλους µας και καταφέρνει να δίνει ουσιαστικές νίκες. Ακόµη και οι σχεδιασµοί παγκόσµιων κολοσσών καταρρέουν σε µια νύχτα µε την µαζικότητα στον δρόµο, τις συλλογικές διαδικασίες και ένα σωµατείο κτήµα όλων µας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές προϋποθέσεις ώστε να συνεχίσουµε να εργαζόµαστε µε όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπείς όρους. Η δράση του επιχειρησιακού σωµατείου της efoodgo, θέλουµε να κατευθυνθεί προς δύο αποδέκτες.

Α. Την εταιρία efoodgo προκειµένου να επιτευχθεί στο µέλλον µια επιχειρησιακή συλλογική σύµβαση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες µας. Έχουµε αναφερθεί σχετικά µε ζητήµατα που αφορούν την εργασία µας στις  «Σηµειώσεις για το εργασιακό καθεστώς στην efood»Ι, ΙΙ, ΙΙΙ»

Β. Το κράτος/υπουργείο να συµπεριλάβει το πάγιο αίτηµα του επαγγέλµατός µας για ένταξή του στην λίστα µε τα βαρέα και ανθυγιεινά. To κράτος/υπουργείο να αναγνωρίσει ρητά και ξεκάθαρα την εργασιακή σχέση στις εταιρείες πλατφόρµες και να πάψουν αυτές να είναι άσυλο της freelance εργασίας.

2η απόπειρα για να επιβληθεί η freelance εργασία

Η Efood -ως θυγατρική της πολυεθνικής εταιρίας Delivery Hero- έχει σχεδιασµό να λειτουργήσει µε καθεστώς freelance εργασίας όπως αποκάλυψε τον Σεπτέµβριο του 2021. Καθεστώς όπου έχει επιβληθεί σε 4 ηπείρους και σε 50 χώρες, όπου η Delivery Hero έχει απλώσει τα πλοκάµια της και εδραιώσει την παρουσία της.

Η ελληνική περίπτωση αποτελεί ένα σύγχρονο γαλατικό χωρίο, που αντιστέκεται στην freelance εργασία, υπερασπιζόµενο το αυτονόητο, πως η (οι) εταιρεία (ες) είναι εργοδότης (ες) και δεν έχουν µόνο δικαιώµατα αλλά και υποχρεώσεις. Η efoodgo ετοιµάζει νέα εφόρµηση στο γαλατικό µας χωριό. Χωρίς καµία προειδοποίηση ανακοίνωσε µονοµερώς την αλλαγή του συστήµατος βαρδιών στους 4ωρους συναδέλφους. Δεν τους επιτρέπει να διαλέγουν, όπως γίνεται τρία χρόνια τώρα, τις βάρδιες τους και τους καθορίζει πρόγραµµα χωρίς να λαµβάνει υπόψιν τις άλλες υποχρεώσεις µας (άλλη εργασία, σπουδές, οικογένεια κλπ).  Εργαζόµαστε σε µια εταιρεία που δεν σταµάτησε να διαφηµίζει την επιλογή να διαλέγουµε ωράριο εργασίας. Μετά από τρία χρόνια εργασίας, όπου έχουµε ρυθµίσει τον καθηµερινό µας χρόνο και µε βάση την 4ωρη εργασία µας, η efoodgo εξωθεί δεκάδες συναδέλφους µας σε παραίτηση, ώστε να γεµίσει το κενό µε freelance εργασία. Το γαλατικό χωριό οφείλει να σηκώσει τα µανίκια του, όπως το Σεπτέµβρη του 2021.  Προτρέπουµε τους συναδέλφους να προβούν σε καταγγελία στο αρµόδιο ΣΕΠΕ (Λεωφόρος Ηρακλείου 269 & 28ης Οκτωβρίου, Ν. Ιωνία) είτε ατοµικά, αλλά σαφώς καλύτερα, συλλογικά. Για αυτό τον λόγο την ηµέρα των εκλογών θα υπάρχει σχετικό έντυπο για όποιον αποφασίσει να προσφύγει στο ΣΕΠΕ, για βλαπτική µεταβολή του ωραρίου εργασίας του.

Η «Επιτροπή Εργαζοµένων Ε-Food-  ΣΒΕΟΔ» καλεί τους συνάδελφους-ισσες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αντιληφθούν την ανάγκη εµπλοκής τους και να πλαισιώσουν τις γενικές συνελεύσεις και τις ανοιχτές συνεδριάσεις του διοικητικού συµβουλίου. Να στηρίξουν και να ενδυναµώσουν  την επιτροπή, είτε είναι µισθωτοί είτε είναι ψευδώς αυτοαπασχολούµενοι (freelancer).

Χρηστικές οδηγίες για τις εκλογές του σωµατείου: Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 27-28 Μαΐου, τις ώρες 11.00-20.00, στα γραφεία του «Συνδικάτου Επισιτισµού Τουρισµού» (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Οµόνοια, 7ος όροφος). Προσέρχεστε µε την ταυτότητά και την σύµβαση εργασίας σας ή/και την τελευταία εξόφληση µισθοδοσίας. Μπορεί να χρειαστεί και η επίδειξη της εφαρµογής roadrunner.µπορούν όλοι να εγγραφούν στο σωµατείο κατά την διάρκεια των εκλογών.

 

Επιτροπή εργαζοµένων Efood– ΣβΕΟΔ

23 Μαΐου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES