efood – εξώθηση των 4ωρων μισθωτών να επιλέξουν το μοντέλο της freelance εργασίας
Nέα και ανακοινώσεις, Επιτροπή εργαζομένων ΣΒΕΟΔ efood, Κείμενα - Προκηρύξεις

efood – εξώθηση των 4ωρων μισθωτών να επιλέξουν το μοντέλο της freelance εργασίας

Την Τρίτη 17/05 με μια ξαφνική ανακοίνωση, που συνοδευόταν και από βίντεο-manual, η εταιρία άλλαξε μονομερώς τον τρόπο δήλωσης προγράμματος-βαρδιες στους εργαζόμενους με 4ωρη σύμβαση. Ενώ μέχρι τώρα οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι διάλεγαν τις βάρδιες τους, με το καινούριο σύστημα θα διαλέγουν τις μέρες που δεν θα είναι διαθέσιμοι, όπως κάνουν οι 6ωροι και οι 8ωροι συμβασιούχοι. Μέχρι εδώ θα πει κάποιος όλα καλά. Κι όμως αυτή η αλλαγή δεν ήταν τόσο αθώα ή τυχαία. Βάζοντας κάποιους πιο αυστηρούς περιορισμούς στην επιλογή των «μη διαθεσιμοτήτων» δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να βγάλουν πρόγραμμα για όλες τις μέρες (πενθήμερο, εξαήμερο, τετραήμερο) με αποτέλεσμα η εφαρμογή ν’ αποφασίζει αυθαίρετα τις ώρες και τις μέρες εργασίας χωρίς να συνυπολογίζει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και ανάγκες των εργαζομένων (άλλη εργασία, σπουδές, οικογενειακά ζητήματα κλπ), σε αντίθεση με τις αρχικές εξαγγελίες της.

Να διευκρινίσουμε πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι που δουλεύουν 4ωρα απασχολούνται και σε δεύτερη δουλειά για να βγάζουν τα προς το ζην. Όταν προσλήφθηκαν η εταιρία διαφήμιζε ευέλικτο ωράριο με βάση τις ανάγκες του εργαζόμενου. Ο στόχος ήταν να προσελκύσει εργατικό δυναμικό από την αγορά εργασίας, και παράλληλα να κτίσει στο καταναλωτικό κοινό ένα επίπλαστο κοινωνικό πρόσωπο. Συγκεκριμένα την εποχή του lockdown οι προσλήψεις των διανομέων στην efood αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο. Η πολιτική της άλλαξε άρδην τον Σεπτέμβριο του 2021 που εντελώς συμπτωματικά η εταιρία στάματησε να προσλαμβάνει μισθωτούς! Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις του Σεπτεμβρίου του ‘21 που έφεραν και το νικηφόρο αποτέλεσμα  των συμβάσεων αορίστου χρόνου η εταιρία προσπαθεί να βρίσκει πλάγιους τρόπους να μειώνει το ποσοστό των μισθωτών και να τους προτρέπει να γίνουν freelancers. Με την τελευταία αλλαγή στη δήλωση προγράμματος πραγματικά ξεπέρασε τον εαυτό της.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε ξεχάσει ποιος ήταν ο σκοπός του μηνύματος που έστειλε η εταιρία τον Σεπτέμβρη στα 115 άτομα. Ο τρόπος άλλαξε αλλά ο σκοπός παραμένει ο ίδιος. Η εξόντωση των μισθωτών και η κυριαρχία του μοντέλου της freelance εργασίας.

«Ότι γίνεται στην αρχή για τους άλλους μετά θα γίνει και για σένα και στο τέλος για όλους»

Η εταιρεία επανέρχεται στους αρχικούς της στόχους μ’ ένα καινούριο τέχνασμα στο οποίο οι εργαζόμενοι με 4ωρη σύμβαση εργασίας εξαναγκάζονται να επιλέξουν σε ποια δουλειά θα συνεχίσουν να εργάζονται μιας και δεν μπορούν να έχουν σταθερό πρόγραμμα στην efood όπως είχαν συνηθίσει εδώ και 3 χρόνια περίπου. Και ενώ δυσκολεύει την κατάρτιση προγράμματος για τους 4ώρους ταυτόχρονα η εταιρία efood αφήνει ένα παραθυράκι και τους εξωθεί να γίνουν freelancers για να έχουν ευέλικτο ωράριο και να ξεφορτώνεται και η ίδια το κόστος και τις υποχρεώσεις τις προς τους εργαζόμενους.

Εμείς όμως δεν έχουμε αλλάξει στον τρόπο αντιμετώπισης του κάθε λογής εργοδότη-εταιρία και των μεθόδων που κατά καιρούς χρησιμοποιεί για να ξεγελάσει τους εργαζόμενους (bonus παραγωγικότητας π.χ.).

Θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων είτε αυτό γίνεται με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο.

 

 

22 Μαΐου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES