ΠΙΑΤΣΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙ: Το ιστορικό και η δικαίωση του συναδέλφου Θ.Τ.
Δράσεις - Αλληλεγγύη

ΠΙΑΤΣΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙ: Το ιστορικό και η δικαίωση του συναδέλφου Θ.Τ.

ΠΙΑΤΣΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙ Χαλανδρίου

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ- ΑΓΩΝΑΣ- ΥΠΟΜΟΝΗ- ΔΙΚΑΙΩΣΗ

 

Σύντομο ιστορικό

Ο συνάδελφος Θ. Τ. προσελήφθη στο ψητοπωλείο Πιάτσα Καλαμάκι στις 16 Ιούνη του 2018 ως διανομέας, με δικό του δίκυκλο, για 5ωρο (13:00-18:00), 6ημερο με ρεπό κάθε  Δευτέρα. Αρχές Ιούλη εκλέχθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου και ενημέρωσε τον εργοδότη, όπως όφειλε. Από την αρχή της εργασίας του ζητούσε επίμονα την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και την καταβολή των εξόδων κίνησης και συντήρησης των ιδιόκτητων δικύκλων για το σύνολο των εργαζομένων. Η εργοδοσία,  τυφλωμένη από αλαζονεία, για να του κλείσει το στόμα και να ξεφορτωθεί τον ενοχλητικό εργαζόμενο τον απέλυσε εκδικητικά και παράνομα. Ο Θ.Τ  προχώρησε άμεσα σε καταγγελία στο αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για δεδουλευμένα, για εκδικητική και παράνομη απόλυση, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης. Το πόρισμα του ΣΕΠΕ τον δικαίωσε και η εταιρεία όφειλε να καταβάλει το σύνολο των διεκδικήσεων (δεδουλευμένα, βενζίνες) ενώ ήταν και υποχρεωμένη να τον επαναπροσλάβει.

2001_piatsa kalamaki

Στην συνέχεια κινήθηκε με αγωγή για όλα τα παραπάνω και δικαιώθηκε. Η επιχείρηση άσκησε έφεση αλλά ο συνάδελφος δικαιώθηκε και σε δεύτερο βαθμό. Το πιάτσα καλαμάκι προκειμένου να απαλλαγεί από τον εργαζόμενο που ζητά να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία στην επιχείρηση, και για να μην εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις άρχισε να παίζει κρυφτό πίσω από την αλλαγή των ΑΦΜ και προχώρησε σε τρεις αλλαγές (κάθε φορά που έχανε ένα δικαστήριο). Μια τακτική των εργοδοτών, που την έχουμε συναντήσει και στο παρελθόν, για να ξεγλιστρούν από τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων. Το πιάτσα καλαμάκι τα έκανε όλα αυτά χωρίς να “λογαριάσει τον ξενοδόχο”. Ο ανυποχώρητος αγώνας του συναδέλφου, τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει και η σταθερή παρουσία του ΣΒΕΟΔ έξω από το κατάστημα για να ενημερώνει την τοπική κοινωνία και τους συναδέλφους για την έκβαση του αγώνα και τις φθηνές τακτικές του ψητοπωλείου, έφεραν την οριστική και αμετάκλητη δικαίωση του.

Μάρτης 2023: άλλη μια δικαστική δικαίωση για τον συνάδελφο Θ. Τ.

Τον Μάρτη 2022, ο Θ.Τ. προχώρησε σε νέα αγωγή για να αποδείξει πως η διαδοχή των ΑΦΜ συμβαίνει με σχέδιο και δόλο με σκοπό η επιχείρηση να ξεφορτωθεί τις υποχρεώσεις της: να μην καταβάλλει μισθούς υπερημερίας και τα ανάλογα ένσημα, να μην καταβάλλει δεδουλευμένα και καύσιμα και κυρίως να μην τον επαναπροσλάβει. Η εταιρεία, που έχει βρεθεί δύο φορές σε ισάριθμους ελέγχους με αδήλωτους και υποδηλωμένους εργαζόμενους, γνωρίζει πως ο συνάδελφος θα αγωνιστεί να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία για το σύνολο των εργαζομένων.

Και αυτό το δικαστήριο τον δικαίωσε ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη αποζημίωση και την επαναπρόσληψη του, αναγνωρίζοντας πως α) η αλλαγή των ΑΦΜ γίνονται με δόλο και β) την ευθύνη των διαδόχων εργοδοτών να εφαρμόσουν την τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:

“… ο προηγούμενος εργοδότης, και μετά τη μεταβίβαση, ευθύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με το νέο εργοδότη για τις υποχρεώσεις που προέκυψαν από τη σύμβαση ή σχέση εργασίας μέχρι τον χρόνο που αναλαμβάνει ο διάδοχος (ΑΠ 525/2013, ΑΠ 339/2011). (…) Κατά συνέπεια, σε περίπτωση μεταβολής στο πρόσωπο του εργοδότη, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των άρθρων 325 και 919 ΚΠολΔ, η εκδοθείσα σε βάρος του παλαιού δικαστική απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο και μπορεί να εκτελεστεί και κατά του νέου εργοδότη (ΑΠ959/2022, ΑΠ 575/2019 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).”

Τα όποια κολπάκια της εργοδοσίας από την αρχή της υπόθεσης, δεν πτόησαν τον εργαζόμενο. Γνώριζε πώς πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία. Η συνέπεια, η υπομονή, η συμμετοχή του και η συνεχή ενημέρωση από την συνέλευση του ΣΒΕΟΔ για τα εργατικά δικαιώματα, η “ευλαβική” τήρηση του ημερολογίου εργασίας (βλέπε εδώ), η συλλογή στοιχείων και αποδείξεων και η παρουσία των συναδέλφων στο σύνολο των δικαστηρίων ήταν παράγοντες που συνετέλεσαν υπέρ της νίκης.

Λίγα λόγια για τους εργοδότες και την κρατική πολιτική 

Το Πιάτσα Καλαμάκι δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας στην ταχυεστίαση. Είναι ευρέως γνωστό πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων εισφοροδιαφεύγουν και φοροδιαφεύγουν κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Δεν καταβάλουν την προσαύξηση για την νυχτερινή εργασία (25%), την Κυριακάτικη εργασία και για την εργασία κατά την αργία (75%). Δεν πληρώνουν το επίδομα αδείας, την άδεια, το δώρο Πάσχα, το δώρο Χριστουγέννων και τις υπερωρίες. Δεν καταβάλλουν την βενζίνη και τα έξοδα χρήσης και συντήρησης δικύκλου σύμφωνα με το άρθρο 56 του ν.4611/2019 (τουλάχιστον 15% επί του βασικού μισθού). Τέλος οι εργοδότες, δεν παρέχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας: κράνος, μπουφάν μηχανής, γάντια, αδιάβροχο και γιλέκο με ανακλαστήρες.

Για να διαρρήξουμε το καθεστώς της εργοδοτικής ασυδοσίας οφείλουμε  να σπάσουμε την σιωπή μας στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας και να τα διεκδικούμε, προχωρώντας σε καταγγελίες στα αρμόδια ΣΕΠΕ. Το ΣΒΕΟΔ είναι εδώ, έτοιμο να στηρίξει κάθε συνάδελφο που αποφασίζει να σηκώσει κεφάλι και να κερδίσει την αξιοπρέπειά του. Καλεί όλους τους συναδέλφους να ενταχθούν στις γραμμές του. Να ενημερώνονται, να στηρίζουν και να συμμετέχουν στις διαδικασίες και στις δραστηριότητες ώστε να βάλουμε ένα τέλος στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Από τα χρόνια των μνημονίων μέχρι σήμερα η εργατική τάξη είναι αυτή που πληρώνει το μάρμαρο, με άθλιες συνθήκες εργασίας, μισθούς πείνας, εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Ταυτόχρονα η ακρίβεια σε συνδυασμό με τις πενιχρές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την διαβίωση μας και ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για οργάνωση και αγώνα στους χώρους εργασίας.  Το μέλλον χτίζεται, το μέλλον κερδίζεται, ο αγώνας συνεχίζεται.

Οργάνωση, συμμετοχή, αλληλεγγύη.

 

Επαναπρόσληψη του συναδέλφου Θ. Τ.

Άμεση εφαρμογή της δικαστικής απόφασης από το κατάστημα Πιάτσα Καλαμάκι Χαλανδρίου.

 

 

 

15 Ιουνίου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES