efood στην Ελλάδα – foodpanda στη Μιανμάρ –  Delivery Hero στην εργοδοτική ασυδοσία
International Struggles, Κείμενα - Προκηρύξεις, Παραστάσεις διαμαρτυρίας

efood στην Ελλάδα – foodpanda στη Μιανμάρ – Delivery Hero στην εργοδοτική ασυδοσία

Εισαγωγή – Οι αγώνες των διανομέων στην Μιανμάρ (Βιρμανία).

Στις 16 Μαρτίου 2022, η διοίκηση της foodpanda, θυγατρική της Delivery Hero στην Μιανμάρ, ανακοίνωσε σημαντικές περικοπές στους μισθούς, μειώνοντας την κατώτατη εγγυημένη αμοιβή ανά παραγγελία. Οι διανομείς αντέδρασαν άμεσα, αποσυνδέθηκαν από τους λογαριασμούς τους και με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, αυτό-οργάνωσαν τις αντιστάσεις τους και προχώρησαν σε απεργία. Μέσα σε τρεις ημέρες, στην αυθόρμητη απεργιακή κινητοποίηση προσχώρησε περίπου το 90% των εργαζομένων που υπέστησαν τις άδικες περικοπές.
Να σημειώσουμε πως στην foodpanda εργάζονται περίπου 9.000 διανομείς, 7.000 εκ των οποίων στην Γιανγκόν (Ρανγκούν) που είναι και η μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ.
Στις 19 Μαρτίου 2022, σε μια προσπάθεια αναδίπλωσης, η foodpanda δήλωσε πως οι περικοπές οφείλονται σε τεχνικό σφάλμα. Την επόμενη ημέρα οι διανομείς συναντήθηκαν με τη διοίκηση της εταιρείας όμως οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και γι’  αυτό οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν και πάλι στο δρόμο του αγώνα.. (πηγή: myanmarlabournews.com)

Το εργασιακό τοπίο των διανομέων στην Μιανμάρ.

  1. Για τη δημιουργία λογαριασμού στην πλατφόρμα της foodpanda, ο κάθε διανομέας είναι υποχρεωμένος να πληρώσει 85.000 kyat(42,83 €) .
  2. Η εταιρεία ακυρώνει τις παραγγελίες ή αναστέλλει τους λογαριασμούς, εάν οι διανομείς διατυπώσουν ενστάσεις ή παράπονα για τις εργασιακές συνθήκες.
  3. Επίσης, προσλαμβάνει νέους διανομείς ενώ δεν έχει τη δυνατότητα να τους παρέχει παραγγελίες ώστε να επιβάλλει καθεστώς εργασιακής ομηρίας, εκβιάζοντας το σύνολο του στόλου. Προσλαμβάνοντας υπεράριθμους διανομείς ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση πως οποιαδήποτε διεκδίκηση θα απαντηθεί με απόλυση.
    Να σημειώσουμε πως η foodpanda, συντασσόμενη στην γραμμή της χούντας που λυμαίνεται τη χώρα, απαγορεύει στους διανομείς:
  1. να αναζητούν καταφύγιο υπό ισχυρή βροχόπτωση
  2. να αναζητούν καταφύγιο υπό συνθήκες καύσωνα
  3. να κάνουν διάλειμμα για φαγητό

Οι βασικές διεκδικήσεις των διανομέων είναι:

  • Εγγυημένη κατώτατη αμοιβή παράδοσης στα 670 kyat(0,34 €), συν αποζημίωση 100 kyat (0,05 €) ανά διανυόμενο χιλιόμετρο.
  • Ασφαλιστική κάλυψη των διανομέων που σημαίνει: ασφάλιση υγείας και ασφάλεια οχημάτων διανομής (δίκυκλων και τετράτροχων).
  • Υπολογισμός απόστασης με βάση τα πραγματικά διανυόμενα χιλιόμετρα: επί του παρόντος χρησιμοποιείται η γραμμική απόσταση για τον υπολογισμό των χρημάτων που καταβάλλονται για έξοδα κίνησης, χρήσης και συντήρησης οχήματος σε κάθε βάρδια. Όμως, οι διανομείς δεν είναι ψηφιακά δεδομένα που κυκλοφορούν στην εφαρμογή της πλατφόρμας αλλά πραγματικοί εργαζόμενοι που διατρέχουν τους δρόμους της πόλης. Οπότε, η αποζημίωση για την χρήση είτε του δίκυκλου είτε του τετράτροχου οχήματος θα πρέπει να βασίζεται στα πραγματικά διανυόμενα χιλιόμετρα και όχι στην ψευδή γραμμική καταγραφή της ψηφιακής εφαρμογής.
  • Ένα πληρωμένο ρεπό την εβδομάδα.
  • Εκδημοκρατισμός του αυταρχικού κανονιστικού πλαισίου της εφαρμογής.
  • Γραμμή έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της διανομής.
  • Έγκαιρη ενημέρωση των διανομέων για τυχόν αλλαγές στο λογισμικό της εταιρείας.

Στην Ελλάδα, την Μιανμάρ και σε ολόκληρο τον κόσμο, η μείωση του εργατικού κόστους αυξάνει τα κέρδη των πολυεθνικών.
Η foodpanda είναι η κορυφαία θυγατρική της Delivery Hero στην Ασία.
Η γερμανική πολυεθνική Delivery Hero με έδρα το Βερολίνο, για το 2022 προέβλεψε έσοδα από 9,5 έως 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ (πηγή: nasdaq.com).

Διανομή κάτω από τη σιδερένια φτέρνα του στρατιωτικού καθεστώτος.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας είναι σχεδόν παντού στη Γιανγκόν. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει. Όλοι οι διανομείς ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στους δρόμους. Ωστόσο, πρέπει να δουλέψω. Οπότε προσπαθώ να παρακάμπτω τα σημεία ελέγχου. Εργαζόμαστε υπό τεράστια πίεση», δήλωσε ο Min Min εργαζόμενος της foodpanda.
Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας κλέβουν παραγγελίες και μετρητά από τους διανομείς παράδοσης τροφίμων.
«Εάν μια παραγγελία κλαπεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, είμαι υποχρεωμένος να την πληρώσω από την τσέπη μου. Όμως δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά», είπε ο Min Min, προσθέτοντας πως η υποστήριξη των διανομέων από την foodpanda είναι τουλάχιστον ανεπαρκής.

Συνάδελφοι/ισσες,
στο παγκόσμιο χωριό του πλανήτη γη οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί. Είτε εργαζόμαστε στην Αθήνα, στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, στο Σίδνεϊ ή στην Γιανγκόν της Μιανμάρ ο αγώνας για πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα είναι κοινός. Ο αγώνας για περηφάνια και ταξική αξιοπρέπεια δεν έχει ηλικία, δεν έχει χρώμα, δεν έχει φύλο και φυλή, δεν έχει θρησκεία, δεν έχει εθνικότητα.  Η διεθνιστική αλληλεγγύη και οι κοινοί αγώνες της τάξης μας ήταν, είναι και θα είναι η συλλογική μας απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία.
Ως σωματείο στηρίζουμε τον απεργιακό αγώνα των συναδέλφων μας στην Μιανμάρ που ξεκινά τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, αψηφώντας την μπότα του στρατιωτικού καθεστώτος, ενάντια στην εργοδοτική εκμετάλλευση και την καταπίεση της ψηφιακής πλατφόρμας foodpanda, θυγατρική της γερμανικής πολυεθνικής Delivery Hero.

Συγκέντρωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στα γραφεία της efood (θυγατρική της Delivery Hero στην Ελλάδα), Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, ώρα 10:30, Λ. Ηρακλείου 409.

Πρωτοβάθμιο Ομοιοεπαγγελματικό Σωματείο για ταχυμεταφορείς (courier),
ταχυδιανομείς (delivery) και Υπαλλήλους Εξωτερικών Εργασιών,
«Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου» (Σ.Β.Ε.Ο.Δ).

05 Ιουνίου 2022

5 Ιουνίου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES