Γενική Ταχυδρομική: Ακόμη μια απόλυση απεργού
Κείμενα - Προκηρύξεις

Γενική Ταχυδρομική: Ακόμη μια απόλυση απεργού

Ο συνάδελφος Π.Γ. εργάζεται στην Γενική Ταχυδρομική στο κατάστημα των βορείων προαστίων στην Κηφισιά από το 2016. Η Γενική Ταχυδρομική προχώρησε στην απόλυση του συναδέλφου τη Δευτέρα 11/4, ως απάντηση στη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία της 6/4, αλλά και της γενικότερης συνδικαλιστικής δράσης του συναδέλφου (μοίρασμα εφημερίδας του σωματείου ΣΒΕΟΔ, διεκδίκηση εργατικών δικαιωμάτων). Τρεις εργάσιμες ημέρες μετά την απεργία, η Γενική Ταχυδρομική χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς καμία αιτιολόγηση τον απέλυσε εκδικητικά.

Η απόλυση του συναδέλφου λόγω της συμμετοχής του στην πανεργατική απεργία της 6/4, που αφορούσε την κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής σε βασικά αγαθά, ενέργεια και συνολικότερα στην υποτίμηση των ζωών μας, δείχνει από την μεριά της εταιρείας παντελή απουσία κοινωνικής ευαισθησίας. Η επιλογή της εταιρίας μετά από συνεχή χρόνια κρίσης και μέσα σε κλίμα βαθιάς κοινωνικής και εργασιακής ανασφάλειας, να επιδοθεί με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο σε ακόμα μια εκδικητική απόλυση, αποτυπώνει στην πράξη τις συνδικαλιστικές διώξεις που προωθεί ο νόμος Χατζηδάκη για χάρη των εργοδοτών. Σε μια εποχή μάλιστα που τα κέρδη που αποκόμισε η εταιρεία μέσα στην πανδημία εκτοξεύτηκαν, επιβεβαιώνει πως η απόλυση του συναδέλφου εκτός από παράνομη και καταχρηστική, είναι και ανήθικη.

Αδιαμφισβήτητα η Γενική Ταχυδρομική κατέχει τον τίτλο της πρωταθλήτριας εταιρίας στον κλάδο. Μαύρη πρωτιά στις απειλές, την τρομοκράτηση των εργαζομένων, στην εντατικοποίηση της εργασίας, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, απολύσεις και επειδή οπού δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος, κατρακύλησε στο σημείο να ξυλοφορτώσει εργαζόμενο στα Γλυκά Νερά!!!

Τι συμβαίνει όμως στο κατάστημα όπου έγινε η απόλυση;

Στο κατάστημα των Β.Π. στην Κηφισιά μετά τα lock down και τον φόρτο εργασίας λόγω πανδημίας, η εταιρία κυριολεκτικά ξεζούμισε τους εργαζομένους. Η κερδοφορία του καταστήματος εκτοξεύτηκε και οι συνθήκες εργασίας χειροτέρευσαν. Μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, εντατικοποίηση της εργασίας με πίεση για αυξημένη παραγωγικότητα, πόλεμος νεύρων που έχει εξαναγκάσει πολλούς συνάδελφους να παραιτηθούν και φυσικά απολύσεις σε όποιους διεκδικούν. Η συνεχής μείωση του προσωπικού, χωρίς προσλήψεις για την κάλυψη της θέσης που χάνεται, μεταφέρεται απευθείας στους εναπομείναντες εργαζομένους, όπου αναγκάζονται πέρα από το δικό τους δρομολόγιο να καλύπτουν και τα κενά , αυξάνοντας και τον κίνδυνο εργατικού ατυχήματος. Παράλληλα, η εταιρεία επιχειρεί να απορυθμίσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, αντικαθιστώντας τις συμβάσεις εργασίας με εργολάβους και κομματάδες. Αυτή η κατάσταση κ το άγχος της αποδοτικότητας έχει οδηγήσει σε πολλά, ευτυχώς όχι θανατηφόρα ατυχήματα στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Η επιλογή της Γενικής Ταχυδρομικής να απολύσει συνάδελφο επειδή συνδικαλίζεται και απέργησε είναι παράνομη και ανήθικη. Στοχεύει στην επιβολή ενός κλίματος φόβου και τρομoκρατίας. Στέλνει το μήνυμα ότι θέλει υποτελείς και όχι αξιοπρεπείς εργαζομένους που οργανώνονται και διεκδικούν. Γι αυτό πρέπει να απαντηθεί συλλογικά από τους εργαζομένους και τα σωματεία τους. Να δράσουμε με γνώμονα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όχι αυτά των εργοδοτών.

Άμεση επαναπρόσληψη του συνάδελφου Π.Γ.

Να μην επικρατήσει ο φόβος και η υποτέλεια.

Στήριξη- οργάνωση- συμμετοχή στο σωματείο

18 Απριλίου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES