ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΣ ΝΕΚΡΟΣ
Nέα και ανακοινώσεις

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΣ ΝΕΚΡΟΣ

Στις 31 Οκτώβρη χάνουμε έναν ακόμη συνάδελφο την ώρα του μεροκάματου. Ο 47χρονος Δημήτρης Ασημάκης, διανομέας της Wolt στη Θεσσαλονίκη, χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας μετά από σύγκρουση με διερχόμενο αυτοκίνητο που είχε παραβιάσει το κόκκινο και έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. 

Ο θάνατος του συναδέλφου Δημήτρη έρχεται να προστεθεί στην ήδη μακριά λίστα των νεκρών εργαζομένων που μετράμε ήδη το 2021, διανομέων και μη. Μέσα στην ίδια βδομάδα, στις 25 Οκτώβρη, πεθαίνει εν ώρα εργασίας ύστερα από διαμελισμό από γερανογέφυρα ο 45χρονος Δημήτρης Δαγκλής, εργάτης στις προβλήτες της Cosco. Στις 10 Οκτώβρη πεθαίνει ο 18χρονος διανομέας Ανέες Αμίρ στην Καλλιθέα, ύστερα από παραβίαση Stop από διερχόμενο ταξί. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως τα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα στην πλειοψηφία τους θα μπορούσαν αν όχι να αποφευχθούν εντελώς τουλάχιστον να ελαττωθούν σημαντικά εάν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων έμπαινε πάνω από τα κέρδη των αφεντικών.

Είναι ευρέως γνωστό πως ο κλάδος των διανομέων είναι ένας από τους «κορυφαίους» στα εργατικά ατυχήματα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που η εντατικοποίηση της εργασίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα στο επάγγελμα, μετράμε διαρκώς εργατικά ατυχήματα. Η επικινδυνότητα του δρόμου, η έκθεση σε κάθε λογής κινδύνους, από τα καιρικά φαινόμενα μέχρι τον κάθε μεθυσμένο και ανεύθυνο οδηγό, η μη παροχή των ΜΑΠ από τους εργοδότες, οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια που συνιστούν την εργασία σε δίκυκλο ως ένα παζλ συνεχών ατυχημάτων. 

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Όσο και να προσπαθούν να παρουσιάσουν ως ατομική ευθύνη ή μεμονωμένο περιστατικό το κάθε δυστύχημα, η αλήθεια είναι μία: εν έτει 2021 εργαζόμενοι πέφτουν νεκροί για ένα μεροκάματο. Γιατί και ο συνάδελφος μας Δ. Ασημάκης έχασε τη ζωή του βράδυ, παραδίδοντας παραγγελίες. Δεν θα σταματήσουμε να το λέμε: δεν υπάρχουν freelancer και «ελεύθεροι επαγγελματίες» παρά εργαζόμενοι με εξαρτημένες σχέσεις εργασίας που παλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Εργαζόμενοι που έχουν να αντιστρέψουν μια βλοσυρή πραγματικότητα που θέλει να τους παρουσιάζει ως «ελεύθερους επαγγελματίες» ή όπως λέμε εμείς «διανομείς με μπλοκάκι» για να διασπάται η εργατική τάξη. Εργαζόμενοι που πρέπει να κυνηγάνε δεκάδες παραγγελίες μέσα σε 8ωρα, 10ωρα, που πρέπει να βάζουν τα ΜΑΠ από την τσέπη τους γιατί οι εταιρείες δεν τους τα παρέχουν αφού είναι «αυτοαπασχολούμενοι»!

Για μας δεν φταίει «η κακιά η ώρα» ή «η κακιά στιγμή». Καθημερινά στη δουλειά βιώνουμε την ανασφάλεια, το άγχος, το φόβο του αν θα φτάσουμε σώοι και αβλαβείς σπίτια μας ή όχι. Και αν δεν αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, είναι δεδομένο ότι δεν θα σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα. Μονίμως θύματα εργαζόμενους, σ’ έναν πόλεμο ταξικό.   

Οργάνωση κι αγώνας για να αντιστρέψουμε τους όρους εργασίας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. 

Τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου μας Δημήτρη. 

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Νοέμβρης 2021

10 Νοεμβρίου, 2021
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES