Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗ DOMINO’S PIZZA ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Nέα και ανακοινώσεις

Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗ DOMINO’S PIZZA ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ο συνάδελφος διανομέας Γιώργος Φ. δούλευε για δυόμιση χρόνια στο κατάστημα της Αγίας Παρασκευής και απολύθηκε χωρίς καμία προειδοποίηση μέσα στη πανδημία, στις 8 Μάρτη του 2021. Οι λόγοι που απολύθηκε ήταν οι σταθερές, γειωμένες και ορθολογικές διεκδικήσεις που βελτίωναν την εργασιακή καθημερινότητα στο χώρο δουλειάς και οι απεργίες στις οποίες συμμετείχε από κοινού με τους συναδέλφους του για καλύτερες συνθήκες εργασίας στο επάγγελμα[1]. Η υπόθεση της εκδικητικής απόλυσής του θα κριθεί στο δικαστήριο, καθώς ο συνάδελφος κατέθεσε αγωγή εναντίον της εταιρείας, ζητώντας την επαναπρόσληψή του. Η συγκεκριμένη απόλυση στάθηκε η αφορμή για την ανάδειξη των συνθηκών εργασίας στα εταιρικά καταστήματα της Domino’s. Η δημοσιοποίηση των αυθαιρεσιών, στις οποίες επιδίδεται εδώ και δεκαετίες η Domino’s, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκήθηκε από το σωματείο μας, τις τοπικές ταξικές συλλογικότητες και τους συναδέλφους, ανάγκασε την πολυεθνική DAUFOOD, που διαχειρίζεται την Domino’sPizza σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να πάρει πίσω τα παράνομα 10ωρα και 12ωρα.

Είναι σημαντικό να σταθούμε στο πώς μια επιχείρηση, όπως η πολυεθνική DAUFOOD, αναγκάζεται να υποχωρήσει, έπειτα από τον συγκεκριμένο εργατικό αγώνα και μάλιστα στη παρούσα συνθήκη. Σε μια περίοδο που το εργασιακό “νομοσχέδιο” Χατζηδάκη, επί της ουσίας καταργεί το 8ωρο, κατοχυρώνει το μοντέλο εργασίας- λάστιχο και στρώνει το δρόμο στους εργοδότες για την περαιτέρω υποτίμηση της εργασίας μας. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η θέση στην οποία βρισκόμαστε συνολικά σαν εργατική τάξη σήμερα εξαρτάται από εμάς, τις διεκδικήσεις μας, τους αγώνες μας και το δίκαιο των αιτημάτων μας. Ήταν, είναι και θα είναι στο χέρι μας λοιπόν, κόντρα στη λογική της ήττας, της απαισιοδοξίας, της μιζέριας και του ατομισμού, να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Ο εργατικός αγώνας στην Domino’s Pizza,ανέδειξε ζητήματα που ξεπερνούν το δίκαιο αίτημα της επαναπρόσληψής του συναδέλφου διανομέα, μέλους του πρωτοβάθμιου ομοιοεπαγγελματικού σωματείου μας Σ.Β.Ε.Ο.Δ. (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου). Δημοσιοποίησε όλες τις αυθαιρεσίες που έχουν επιβληθεί εδώ και χρόνια από τη Domino’s Pizza, την Anatron Α.Ε. και κατ’ επέκταση τηνDAUFOODGREECE. Ανέδειξε τους λόγους για την ανάγκη διαρκούς συνδικαλιστικής δράσης στα εν λόγω καταστήματα, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι:

Εικονικές συμβάσεις μερικής απασχόλησης.(4ωρα) που γίνονται 12ωρα, ανάλογα με το φόρτο εργασίας.

Απλήρωτες υπερωρίες. Με τις συγκεκριμένες συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι ώρες μετά την 4η ώρα δεν πληρώνονται με την ειδική προσαύξηση (12%) ανά ώρα, όπως ορίζει ο νόμος, ενώ οι υπερωρίες μετά την 9η ώρα εργασίας, δεν πληρώνονται με την αντίστοιχη μεγαλύτερη προσαύξηση (40%). Σημαντικό είναι να τονιστεί, ότι με τις συγκεκριμένες συμβάσεις μερικής απασχόλησης απαγορεύεται η εργασία να ξεπερνάει τις 8 ώρες ημερησίως.

Σχόλασμα ανάλογα τη δουλειά. Τα λεγόμενα rush είναι το μοντέλο ευελιξίας σχολάσματος που υιοθετείται στα καταστήματα της Domino’s, κατά το οποίο οι εργαζόμενοι σχολάμε με σειρά, ανάλογα με το αν έχει δουλειά ή όχι. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν μας εξασφαλίζει σταθερό μεροκάματο (σχόλασμα στο 2ωρο αν δεν έχει δουλειά), ενώ καθίσταται αδύνατος ο προγραμματισμός της καθημερινότητάς μας, εφόσον το σχόλασμα εξαρτάται από τις ανάγκες του εκάστοτε καταστήματος.

Απειλές για μείωση των ωρών σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν πειθαρχούν στις αυθαίρετες απαιτήσεις της εταιρείας.

– Εξώθηση σε εργασία με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αγγαρείες, δηλαδή βλαπτικές μεταβολές τον όρων εργασίας. Ως παράδειγμα αναφέρουμε πως υποχρεωνόμαστε να καθαρίζουμε μέχρι και τα ταβάνια, ενώ θεωρείται λογικό να καταθέτουμε την ημερήσια είσπραξη του καταστήματος αργά το βράδυ στο κοντινότερο εν λειτουργία ΑΤΜ εκτεθειμένοι στην πιθανότητα ληστείας.

Ελλιπής έως και ανύπαρκτη παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας στους εσωτερικούς και στους διανομείς (μέχρι και την αντίστοιχη επιτυχή διεκδίκηση) με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μπαίνουν στα ψυγεία και να υποβάλλονται σε απότομες μεταβολές θερμοκρασίας χωρίς να τους παρέχεται το κατάλληλο μπουφάν.

Η DominosPizza έκανε πίσω στα παράνομα 10ωρα και 12ωρα και περιόρισε τον μέγιστο χρόνο εργασίας στο 8ωρο, τα ελάχιστα νόμιμα δηλαδή με τη συγκεκριμένη σύμβαση μερικής απασχόλησης, η οποία δεν αναγνωρίζει πάνω από 4ώρες + 4 “έκτακτες” κάθε φορά, υπερωρίες. Επίσης, έδωσε μπουφάν στους εσωτερικούς, αφότου επιβλήθηκε το ανάλογο πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μάρτη 2021 στο κατάστημα της Αγίας Παρασκευής, 20 ημέρες μετά την εκδικητική απόλυση του συναδέλφου.

Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις έχουν καθοριστεί από τρείς κύριους παράγοντες. Τη δημοσιοποίηση των συνθηκών εργασίας, σε συνδυασμό με την ένταση και την επιμονή του αγώνα για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου διανομέα, που στηρίχθηκε και από τοπικές ταξικές συλλογικότητες των βορειοανατολικών- και όχι μόνο- προαστίων, με μοτοπορείες, παρεμβάσεις σε καταστήματα της αλυσίδας και μοιράσματα σε συναδέλφους. Την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη των 22 συναδέλφων και συναδελφισσών διανομέων και εσωτερικών στα 4 εταιρικά καταστήματα της Domino’s Pizza σε Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Γέρακα και Μαρούσι, που γνωρίζουν τον συνάδελφο, καθώς τα καταστήματα συνεργάζονται μεταξύ τους. Τη διαρκή και συνεπή συνδικαλιστική δράση που αναγνωρίζεται καθολικά στο ψήφισμα που υπέγραψαν οι 22 συνάδελφοι και συναδέλφισσες, για να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση. Ο “θόρυβος” γύρω από το όνομα της εταιρείας εντάθηκε. Οι εργαζόμενοι αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι το παραμυθάκι της επιχείρησης περί “εργασιακού παράδεισου”, επειδή απλά δίνει ένα κακοσυντηρημένο παπί, είναι κομμένο και ραμμένο για τα κέρδη της επιχείρησης και όχι για την προστασία της σωματικής και πνευματικής υγείας μας.

Ο εργατικός αγώνας λοιπόν, με αφορμή την εκδικητική απόλυση, αποτελεί τον μοναδικό λόγο που η Domino’sαναγκάστηκε να ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία. Να “συμμαζευτεί”, έστω και προσωρινά, καθιερώνοντας το 8ωρο για όλες και όλους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην εφησυχαστούμε, όλοι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες που εργαζόμαστε στα εταιρικά καταστήματα της Domino’s. Αυτό που παρατηρείται τελευταία στα εν λόγω καταστήματα είναι η εκ νέου ελαστικοποίηση του 8ωρου.Οι κατά τόπους προϊστάμενοι αλλά και οι ίδιοι οι εργοδότες, ανυπομονούν να επαναφέρουν το προηγούμενο καθεστώς, καθώς βλέπουν την συνδικαλιστική πίεση να μειώνεται, την υπόθεση να παίρνει την δικαστική οδό και την Επιθεώρηση να “χαλαρώνει” τους ελέγχους. Οι managersκαι οι supervisorsαποποιούνται συνειδητά τις ευθύνες τους, όσον αφορά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και εντέχνως μετακυλούν την επιλογή της απορρύθμισης σε εμάς, στους εργαζόμενους. Ως αποτέλεσμα, οι βάρδιες είτε είναι 4ωρες είτε είναι 8ωρες περνούν στη γκρίζα ζώνη της ελαστικοποίησης. Όμως, κόντρα στη χειριστική διαχείριση της εργοδοσίας, είναι σημαντικό να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για κατοχύρωση του 8ώρου, να μην απορρυθμιστεί εκ νέου το μοντέλο εργασίας με συνεχιζόμενα 10ωρα και 11ωρα. Προφανώς, όσον αφορά εμάς, ως Πρωτοβάθμιο Σωματείο, η θέση μας διαχρονικά συμπυκνώνεται στο πάγιο αίτημα για υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης. Για κατοχυρωμένη ενιαία ειδικότητα στο επάγγελμα των οδηγών δικύκλου. Για σταθερό 5ημερο 8ωροκαι με σταθερό ωράριο λήξης βάρδιας.

Κλείνοντας, θέλουμε να απευθύνουμε χαιρετισμό στην αλληλέγγυα στάση των 22 συναδέλφων και συναδελφισσών στα 4 καταστήματα της Domino’s Pizza, σε Αγία Παρασκευή, Γέρακα, Χαλάνδρι και Μαρούσι. Οι 22 συνάδελφοι υπέγραψαν ψήφισμα, με το οποίο αιτούνται την επαναπρόσληψη του συναδέλφου χαρακτηρίζοντας την απόλυση εκδικητική, εξαιτίας των προηγουμένων διεκδικήσεων, στις οποίες συμμετείχε ο απολυμένος συνάδελφος. Το ψήφισμα κατατέθηκε μαζί με το υπόμνημα του απολυμένου συναδέλφου και του Σωματείου μας, στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία αναγνώρισε την συνδικαλιστική δράση του, στέλνοντας την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστήριο. Η αξιοπρεπής στάση τους απέναντι στην εκδικητική απόλυση και κατ’ επέκταση στην υπέρασπιση των δίκαιων αιτημάτων για βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο επάγγελμα, μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία για την συνέχεια. Είμαστε στο πλευρό σας με όλες μας τις δυνάμεις.

                        ­          


1. Η καθολική συμμετοχή των εργαζόμενων στο εταιρικό κατάστημα της Domino’s Pizza στην Αγία Παρασκευή στις δυο διαδοχικές απεργίες που κήρυξε το σωματείο μας την 11η Απρίλη του 2019 και την 8η Οκτώβρη του 2020, βάζοντας μπροστά πάγια αιτήματα του επαγγέλματος, μαζί με το αίτημα των συναδέλφων διανομέων του καταστήματος της Αγίας Παρασκευής για την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας από την εργοδοσία που κατατέθηκε στην ίδια, τον Οκτώβρη του 2019, άνοιξαν το δρόμο για την καθολική εφαρμογή του νόμου 4611/2019 σε όλα τα εταιρικά καταστήματα της Domino’s Pizza. Ο συγκεκριμένος νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε μετά την μεγαλειώδη απεργία που κηρύχτηκε από τη Σ.Β.Ε.Ο.Δ. την 11η  Απρίλη 2019, ορίζει ρητώς ότι οι εργοδότες αναλαμβάνουν την πλήρη οικονομική κάλυψη και παροχή όλου του απαραίτητου, για την εργασία μας, εξοπλισμού, όπως μπουφάν, κράνος, αδιάβροχο, γάντια, μαζί με την παροχή εταιρικού δικύκλου, ή αλλιώς, του συνόλου των καυσιμών και του 15% επί του μηνιαίου μισθού για τη συντήρηση του ιδιόκτητου δικύκλου του εργαζόμενου.

 

Σ.Β.Ε.Ο.Δ. – Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου  – Ιούλιος 2021

 

https://sveod.gr/?p=2719
26 Ιουλίου, 2021
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES