Nέα και ανακοινώσεις, Διάφορα

Οδηγίες επιβίωσης σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, για άλλη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να μιλήσουμε για τα αυτονόητα ή για αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για να μην σακατευτούν ή χαθούν και άλλα αδέλφια από τον παρατεταμένο καύσωνα. Αν ο ιδρώτας μας τρέχει ποτάμι τα αυτιά των εργοδοτών δεν ιδρώνουν ούτε και τώρα: βαράνε το ίδιο βιολί, απαιτώντας να γίνεται η δουλίτσα τους, χωρίς να λογαριάζουν το ανθρώπινο κόστος. Εμείς στο βιολί τους αυτό αντιτάσσουμε την προστασία μας. Η εργασία θα πρέπει να σταματάει τις σκληρές ώρες του καύσωνα και οι ρυθμοί να πέφτουν για τις υπόλοιπες. Τα διαλείμματά μας πρέπει να είναι πιο συχνά και μεγαλύτερα. Να μην αφήνουμε το σώμα μας εκτεθειμένο στον ήλιο, να φοράμε το κράνος μας, να ξεκουραζόμαστε σε χώρους με κλιματισμό και φυσικά να πίνουμε άφθονο νερό και να τρώμε αρκετά φρούτα.

Εργασία με καύσωνα

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, όλοι και όλες γνωρίζουμε τι σημαίνει να εργαζόμαστε όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά.  Η άσφαλτος καίει, το περιβάλλον είναι ασφυκτικό με συνέπεια το στόμα και τα μάτια να στεγνώνουν και να δυσκολεύεται η αναπνοή. Όταν επιστρέφουμε σπίτι συχνά αισθανόμαστε πονοκέφαλο, κόπωση και έχουμε την αίσθηση του πυρετού. Την ώρα εργασίας μας σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως είναι ο καύσωνας, και εξαιτίας των παραπάνω, ο κίνδυνος εργατικού ατυχήματος/δυστυχήματος αυξάνεται κατακόρυφα. Ακόμη, εξαιτίας της θερμικής καταπόνησης, μπορεί να βιώσουμε μέρος ή και το σύνολο των συμπτωμάτων (ζάλη, ναυτία, απότομη κόπωση και πυρετός) ηλίασης, αφυδάτωσης, θερμικής εξάντλησης, θερμοπληξίας. Οι καταστάσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με  ιατρικές οδηγίες άμεσα, ώστε να αποφεύγονται τα χειρότερα. Να σημειώσουμε τέλος, πως κάθε ασθένεια που προκύπτει από  θερμική καταπόνηση, (όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας για την Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων εν ώρα εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες)  πρέπει να χαρακτηρίζεται ως εργατικό ατύχημα και οι εργαζόμενοι να αποζημιωνόμαστε πλήρως.

Εγκύκλιος υπουργείου

Ενώ η πληροφόρηση για τον παρατεταμένο καύσωνα ήταν έγκαιρη, το Υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή 30 Ιούλη, μετά από χαρακτηριστική ολιγωρία, εξέδωσε την εγκύκλιο με Θέμα «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων». Με μια γρήγορη ανάγνωση, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος προσπαθεί να αποδείξει, χρησιμοποιώντας δήθεν επιστημονικούς όρους, πότε είναι θεμιτό να δουλεύουμε και πότε όχι, για μια σειρά επαγγελμάτων. Με βάση τα παραπάνω, θα σταθούμε στα σημεία της εγκυκλίου, που βοηθούν στην προστασία της υγείας και της ζωής μας. 

Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00

Η εγκύκλιος ορίζει μείωση της εργασίας ή ακόμα και παύση των εργασιών από τις 12:00 μέχρι τις 16:00, τις δύσκολες μεσημεριανές ώρες εργασίας, στις οποίες η έκθεση στον ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

Η εγκύκλιος αναφέρει ρητά την προτροπή για διαμόρφωση κυλικείων ή άλλων κατάλληλων χώρων διαλείμματος καθώς και την εγκατάσταση κλιματισμού σε αυτούς. 

Καταγγελία στα αρμόδια ΣΕΠΕ

Η εγκύκλιος αναφέρει πως «η  δραστηριότητα των κατά τόπους υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ την περίοδο αυτή πρέπει να επικεντρώνεται σε εντατικούς ελέγχους εφαρμογής μέτρων που στοχεύουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Άμεση δε ανταπόκριση πρέπει να υπάρχει στις περιπτώσεις σχετικών καταγγελιών εργαζομένων ή συλλογικών τους φορέων.»

Η εγκύκλιος κάνει λόγο και για μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις, όπως η οργάνωση της εργασίας, όσο το δυνατόν εκτός των ωρών που ο καύσωνας κορυφώνεται, προβλέπει περισσότερα διαλείμματα για τους εργαζόμενους, κατόπιν συνεννόησης, την παροχή πόσιμου δροσερού νερού, αλλά τα αφήνει για άλλη μια φορά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και στην καλή πίστη του, χωρίς να κατοχυρώνει δεσμευτική ισχύ σε αυτές τις ρυθμίσεις.

Κανείς μας δεν είναι αναλώσιμος

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως αν δεν βάλουμε εμείς τα όρια μας στους εργοδότες αυτοί δρουν ανεξέλεγκτα, υπό την διακριτική απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών. Οι εργοδότες νοιάζονται μόνο να αυγατίζουν τα χρήματά τους και μας θεωρούν αναλώσιμους. Οι εργαζόμενοι έχουμε το σωματείο, ο ένας τον άλλον, την αλληλεγγύη μας, την εργατική μας περηφάνια και αξιοπρέπεια, για να κρατάμε την προστασία της υγείας, της σωματικής μας ακεραιότητας και της ζωής μας στα χέρια μας. Το σωματείο, όπως κάθε φορά, είναι εδώ. Είναι εδώ να σταθεί δίπλα σε όποιον και όποια εργαζόμενο/η απειληθεί με απόλυση ή με όποιον άλλο τρόπο επειδή διεκδίκησε να μην γίνει «πάπια ψητή Αττικής». Το σωματείο θα είναι ανοιχτό, όπως κάθε Αύγουστο, για όποιον συνάδελφο θέλει να περάσει να μιλήσουμε από κοντά για όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα. 

Αξιοπρέπεια- αλληλεγγύη- συναδελφικότητα

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (Σ.Β.Ε.Ο.Δ.)

2 Αυγούστου, 2021
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES