Κείμενα - Προκηρύξεις

Παύση εργασιών όσο διαρκεί ο καύσωνας – Δεν είμαστε αναλώσιμοι!

Συνάδελφοι/ισσες καλησπέρα, 

αύριο Τετάρτη 17 Ιούλη θα γίνει συγκέντρωση 9 το πρωί στο υπουργείο εργασίας, διότι η εγκύκλιος που εξέδωσε είναι εμπαιγμός για εμάς. Καλούμε όσους και όσες μπορούν να παρεβρεθούν και να δυναμώσουμε τη φωνή μας.

Ακολουθεί το κείμενο που θα μοιράζουμε.

Δεν είμαστε αναλώσιμοι – Δεν θα πεθάνουμε δουλεύοντας

Παύση εργασιών όσο διαρκεί ο καύσωνας

Οι συνθήκες εργασίας στο καύσωνα του Ιούνη που μας πέρασε, ο πιο ζεστός Ιούνης από τότε που τηρούνται κλιματολογικά αρχεία, αντιμετωπίστηκαν με τον πιο χαλαρό τρόπο από την κυβέρνηση. Αντί για υπουργική απόφαση εξέδωσε μια εγκύκλιο, υποβαθμίζοντας και θεσμικά το γεγονος. Ταυτόχρονα, ο εργαζόμενος έχανε και το μεροκάματό του. Κανένας ρεαλισμός για το αν τελικά θα εφαρμοστεί, κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για την υγιεινή και ασφάλειά μας. Σήμερα, εχθές, εδώ και μέρες που εκδίδονται οι ανακοινώσεις για τον παρατεταμένο καύσωνα η κυβέρνηση λειτουργεί στο ίδιο safe mode για τους εργοδότες. Το υπουργείο εξέδωσε μια ακόμη χλιάρη εγκύκλιο, όπου και σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να μας καταβάλουν το μεροκάματο. Επίσης, ενώ οι προβλέψεις της μετερεωλογικής υπηρεσίας αναφέρουν καύσωνα μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, η εγκύκλιος έχει εφαρμογή μέχρι και την Παρασκευή. Ταυτόχρονα, οι προυποθέσεις για την απαγόρευση των εργασιών είναι καροϊδία. Οι συνάδελφοι που εργαζόμαστε με μηχανάκι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως από τους 38 βαθμούς υπό σκιά η εργασία γίνεται ανυπόφορη και επικίνδυνη. Η παρατεταμένη αναμονή στον ήλιο, οι αναμμένες μηχανές, οι πυρωμένες λαμαρίνες, η καυτή άσφαλτος και τα καυσαέρια εκτινάσσουν την θερμοκρασία. Είναι νωπή η μνήμη απο τον θάνατο του συναδέλφου διανομέα Γιώργου Πατρινού στην Χαλκίδα, τον περσινό Ιούλη όπου εργαζόταν ανασφάλιστος με καύσωνα, δεν πρέπει να θρηνήσουμε και άλλους εργαζόμενους.

Από τα μνημόνια και έπειτα, κράτος και αφεντικά εφαρμόζουν, με όλο και μεγαλύτερη ένταση πολιτικές, που υποτιμούν την εργασία και την ζωή μας και με σταθερά βηματα οδηγούν τον κόσμο της εργασίας στην εξουθένωση και τελικά στην εξόντωση.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει, με όλα τα μέσα, πως εφαρμόζει αυτή την πολιτική με ιδιαίτερο ζήλο, ξεδιάντροπα και αλαζονικά.
Με την βούλα των νόμων Χατζηδάκη (ν. 4808/22) και του Γεωργιάδη (ν.5053/23) οι 13 ώρες εργασίας, η 6ημερη εργασία, η εργασία μετά την σύνταξη, συνηγορούν πως είναι αποφασισμένοι να μας πεθάνουν στην δουλειά. Οι 180 νεκροί εργαζομενοι το 2023 (μόνο από επίσημα στοιχεία) και η τραγική υποστελέχωση της υπηρεσίας υγιεινής και ασφάλειας του ΣΕΠΕ δείχνουν με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο όλα τα παραπάνω.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε να διεκδικούμε εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια. Ζητάμε από το υπουργείο εργασίας να λάβει άμεσα μέτρα για τον καύσωνα και δηλώνουμε πως δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε αναλώσιμοι.

Ζητάμε
Απαγόρευση εργασίας από τους 38 βαθμούς κελσίου και πάνω, χωρίς καμία κύρωση για τους εργαζόμενους που εκτίθενται στις καιρικές ακραίες συνθήκες και για όσο διαρκεί ο καύσωνας.

Διεκδικούμε

α. Καταβολή μεροκάματου κατά τις ώρες και μέρες της απαγορευσης.
β. Συστηματικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ και άμεση ανταπόκριση σε καταγγελίες εργαζομένων.
γ. Νομοθεσία για απαγόρευση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες (παγετός, καύσωνας, ατμοσφαιρική ρύπανση κ.α).

Εδώ μπορείτε να δείτε την εγκύκλιο

16 Ιουλίου, 2024
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES