Νίκη του συναδέλφου διανομέα στο ψητοπωλείο πίτα Κινγκ!
Nέα και ανακοινώσεις, Κείμενα - Προκηρύξεις

Νίκη του συναδέλφου διανομέα στο ψητοπωλείο πίτα Κινγκ!

Οι εργαζόμενοι που σπάνε την σιωπή τους κερδίζουν για όλους
Οι εργαζόμενοι που σιωπούν καίγονται

 

Ο συνάδελφος διανομέας Μ.Ν που εργάζονταν στο ψητοπωλείο πίτα Κινγκ δικαιώθηκε και πήρε τα δεδουλευμενα του, ο επόμενος θα πρέπει να είσαι εσύ συνάδελφε!

Ο συνάδελφος εργαζόταν για πάνω από ένα χρόνο υποδηλωμενος. με εικονική σύμβαση σε μια εταιρεία καθαρισμού(;) η οποία υποτίθεται πως τον δάνειζε στο εν λόγω ψητοπωλείο για να εργάζεται ως διανομέας. Ο Μ.Ν ήρθε σε επαφή με το σωματείο. Η συνέλευση του σωματείου πρότεινε στον εργαζόμενο να προχωρήσει σε καταγγελία για δεδουλευμενα στο αρμόδιο ΣΕΠΕ. Στη συνέχεια, έγινε από το ΣΕΠΕ στο πίτα κίνγκ, όπου ο συνάδελφος  και άλλοι εργαζόμενοι αν να εργάζονται αδήλωτοι ή υποδηλωμένοι. Στη συνέχεια, όταν έγινε η τριμερή συνάντηση στο ΣΕΠΕ, ο συνάδελφος ανακάλυψε πως είχε προσληφθεί από εταιρεία καθαρισμού η οποία τον δάνειζε στο ψητοπωλείο πίτα Κίνγκ. Η κατάσταση με το προσωπικό ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύ μπλεγμένη, αλλά η εργοδοσία φάνηκε πρόθυμη να πληρώσει τα δεδουλευμενα ώστε κλείσει γρήγορα την υπόθεση. Αυτή η προθυμία εικάζουμε πως οφείλεται στους εξής λόγους. α) Στη δράση του σωματείου. Το ΣΒΕΟΔ με πλήθος αλληλέγγυων και αγωνιστών από την ευρύτερη περιοχή, πραγματοποίησαμε διπλή παρέμβαση στα ψητοπωλεια πίτα Κινγκ και "πικάντικο" (ένας ιδιοκτήτης του πίτα Κινγκ είναι και ιδιοκτήτης του πικάντικου) στις 28 Απρίλη 2024 και συγκέντρωση έξω από το ΣΕΠΕ την ημέρα της τριμερούς συναντηση. Η εργοδοσια γνώριζε πως το σωματείο και ο εργαζόμενος θα προχωρούσαμε και σε άλλες παρεμβάσεις, μέχρι την τελική δικαίωση. β) Η ανυποχώρητη στάση του εργαζομενου. Ο συνάδελφος δέχθηκε τεράστια ψυχολογική και όχι μόνο πίεση να αποσύρει την καταγγελία του. Αποκορύφωμα ήταν πως άνθρωπος της εργοδοσίας επισκέφθηκε το σπίτι του, όταν απουσίαζε, και συνομίλησε με την μητέρα του!!! γ) η εργοδοσία σκέφτηκε πως με τις παρεμβάσεις θα στραφούν όλα τα μάτια της περιοχής και των θεσμών στο ψητοπωλείο, γεγονός που κανένας εργοδότης δεν το θέλει. Είναι σχεδόν σίγουρο πως θα βρεθούν και επιπλέον ατασθαλίες της εργοδοσίας. δ) Οι συνεχείς παρεμβάσεις θα έφερναν και ταραχή στο εσωτερικό του ψητοπωλείου τόσο του πίτα Κινγκ όσο και του "πικάντικου" . Κάποιοι διανομείς θα σκεφτοντουσαν να προχωρήσουν και αυτοί σε καταγγελία για δεδουλευμενα και εικονική σύμβαση και τότε θα άνοιγε ένα γαϊτανάκι καταγγελιών και διεκδικήσεων. Μια κατάσταση που θα ήταν δυσάρεστη και μπορεί η μπάλα να έπαιρνε και άλλα καταστήματα ταχυεστιασης στην περιοχή. Η εργοδοσία προχώρησε στην καταβολή των δεδουλευμένων, ώστε να έρθει πάλι η εργασιακή ειρήνη, να επιστρέψει η σιωπή του νεκροταφείου και να μην σκεφτεί κάποιος άλλος διανομέας να διεκδικήσει τα δεδουλευμενα του.

Είναι τραγικό το γεγονός πως παρόλο που ο βασικός μισθός είναι μισθός πείνας οι εργοδότες μας κλέβουν και μας φορτώνουν τα καθημερινά έξοδα κίνησης, την αποζημίωση χρήσης και συντήρησης για το δικυκλο, ενώ δεν πληρώνουν δώρα και επιδόματα. Είναι πέρα για πέρα προφανές και γνωστό, πως οι εικονικές συμβάσεις εργασίας είναι καθεστώς στην ταχυεστιαση, τα δύο ψητοπωλείο ( πίτα Κινγκ και"πικάντικο") αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Ο συνάδελφος δικαιώθηκε και έφυγε από εκεί με ψηλά το κεφάλι, όμως η στυγνή εκμετάλλευση και η κοροϊδία δεν ξεριζώθηκε, παραμένει εκεί. Στο βαθμό που οι εργαζόμενοι δεν συσπειρώνονται, εμπνεόμενοι από την δικαίωση του συναδέλφου τους, να διεκδικήσουν δεδουλευμενα και πραγματικές συμβάσεις εργασίας οι εργοδότες μπορούν να μας εκμεταλλεύονται και να ανοίγουν το ένα μαγαζί μετά το άλλο, με χρήματα που κλέβουν από τις τσέπες μας. Η εικονική σύμβαση είναι κλοπή μισθού και οι εργοδότες είναι κλέφτες και λωποδύτες όταν εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές. Στο τέλος θα πνιγούν από την απληστία τους.

Ο συνάδελφος κέρδισε τα δεδουλευμενα του και απέδειξε πως όταν σπάμε την σιωπή μας μόνο κερδισμένοι μπορεί να είμαστε, οικονομικά, ηθικά και ψυχολογικά. Σε ατομικό επίπεδο (για τον συνάδελφο δηλαδή) ο αγώνας είχε το καλύτερο τέλος που θα μπορούσε να εχει, σε συλλογικό επίπεδο, ο αγώνας συνεχίζεται, μέχρι να σπάσουμε την σιωπή μας και το καθεστώς των εικονικών συμβάσεων, μέχρι να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία σε όλη την (ταχυ)εστίαση.

Στήριξη συμμέτοχη Οργάνωση στο σωματείο ΣΒΕΟΔ

Βάλε φρένο στην κλοπή του μισθού- Όχι στις εικονικές συμβάσεις 

 

24 Ιουλίου, 2024
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES