Επιτροπή Efood – ΣΒΕΟΔ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΑΜΗΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ
Nέα και ανακοινώσεις, Επιτροπή εργαζομένων ΣΒΕΟΔ efood

Επιτροπή Efood – ΣΒΕΟΔ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΑΜΗΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΡΙΚ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ EFOOD

Εδώ και μια βδομάδα με το φαινόμενο του παρατεταμένου καύσωνα (38-41 βαθμούς Κελσίου) ζούμε πραγματικά μια αντιστροφή της πραγματικότητας και επικοινωνιακά πανηγύρια που μας εξοργίζουν. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να μας ακούσουν οι πάντες. Σε αυτή τη βδομάδα (15-19/7) έγινε παρέμβαση στο υπουργείο εργασίας από το ΣΒΕΟΔ (17/7) και συνάντηση με τον Υφυπουργό, Κ. Καραγκούνη, ενώ υπήρξαν και άλλες δύο συναντήσεις των δύο σωματείων (επιχειρησιακό στην Efood και ΣΒΕΟΔ) με υφιστάμενους του! Τελικά στο μόνο που αρκέστηκε το Υπουργείο Εργασίας ήταν να εκδώσει εγκύκλιο για παύση εργασιών σε εξωτερικές εργασίες μόνο για τις ημέρες μεταξύ 17-19/7 και για τις ώρες 12.00-17.00 . Απροκάλυπτα εξαιρέθηκε ως δια μαγείας το διάστημα από την Παρασκευή 19/7 έως την Τρίτη 23/7, κάτι για το οποίο απαιτήσαμε στις συναντήσεις από το Υπουργείο να εκδώσει άμεσα νέα Υπουργική απόφαση με όρους σύμφωνους με τις ανάγκες μας.

Η πρόταση του σωματείου στο Υπουργείο Εργασίας ήταν η θέσπιση υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει με σαφήνεια τα όρια της θερμικής καταπόνησης στους 38 βαθμούς, σε ένα γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο και όχι για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Δυστυχώς, σε αυτό που αρκεστήκαμε ήταν η έκδοση μιας εγκυκλίου η οποία αναφέρει για παύση εργασιών το συγκεκριμένο τριήμερο.

Το επικοινωνιακό πανηγύρι της κυβέρνησης είχε επιτελέσει το σκοπό του. Τα μέσα ενημέρωσης στην αρχή της βδομάδας αναπαρήγαγαν την είδηση της εγκυκλίου για την τριήμερη παύση εργασιών, παρουσιάζοντας στη κοινή γνώμη ένα «κοινωνικό», φιλεργατικό πρόσωπο για την κυβέρνηση. Στα «ψιλά γράμματα» ήταν πώς στα κριτήρια για την παύση εργασιών στην συγκεκριμένη εγκύκλιο ήταν η εργασία στην διανομή να σταματάει από τους 40 βαθμούς και άνω (υπό σκιά)! Στην ουσία, δεν προστατεύτηκε ποτέ η υγεία και η ασφάλειά μας.

Εμείς οι διανομείς της efood, οι βασικοί πρωταγωνιστές του σεναρίου, αποκαλύπτουμε πώς δεν έχουμε σταματήσει να δουλεύουμε, δουλεύουμε ακατάπαυστα, όπως οι καμήλες στις ερήμους. Όπως ακριβώς η καμήλα, ένα εξημερωμένο ζώο εργασίας και φορτίου που δουλεύει τις πιο δύσκολες ώρες, τις ώρες που βράζει ο τόπος ολάκερος, τις ώρες που παρατηρούνται οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας. Η διαφοροποίησή μας από την καμήλα είναι πώς έχουμε ανθρώπινη λογική και νου. Κατονομάζουμε Υπουργείο και εταιρεία ως κύριους υπεύθυνους για τη σωματική μας καταπόνηση, ένα σώμα που φτάνει στα όριά του, ύστερα από τόσες συνεχόμενες μέρες εργασίας κάτω από αυτές τις συνθήκες. Οι θερμικές κάμερες στα οδοστρώματα εμφανίζουν θερμοκρασίες 100 βαθμών Κελσίου, ενώ η εργασία μας κατά κύριο λόγο, είναι κάτω από το ήλιο και το κεφάλι μας εγκλωβισμένο στο κράνος.

Ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο έδωσε το περιθώριο σε εργοδότες όπως η Efood, να «παίζει» με τα όρια στις θερμοκρασίες και να μην υποχρεώνεται από τον νόμο για την προστασία και την ασφάλειά μας. Φτάσαμε στις 18/07 η Efood να βγάζει ανακοίνωση πώς η υπηρεσία «delivered by efood» δεν θα λειτουργήσει στο κέντρο της Αθήνας (12:00-17:00), λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Το κωμικοτραγικό στην ιστορία ήταν συνάδελφοι από την συγκεκριμένη ζώνη να ανοίγουν την εφαρμογή τους για να δουλέψουν, να δέχονται κανονικά παραγγελίες και να κλείνουν την βάρδια τους, σαν να μην είχε γίνει διακοπή εργασιών ποτέ!

Αντί λοιπόν να σταματήσει η διανομή σε όλες τις ζώνες η εταιρία efood επέλεξε ένα επικοινωνιακό τρικ να «κλείσει» μια ζώνη, χωρίς ποτέ να είναι ουσιαστικά κλειστή! Με αυτό τον τρόπο αφήνει στην ευχέρεια του καθενός μεμονωμένα να αξιολογεί και να δηλώνει αδυναμία για εργασία, την στιγμή που έχει δημιουργήσει όλο το προηγούμενο διάστημα κλίμα εκφοβισμού μετά τις συνεχείς απολύσεις χωρίς σαφείς αιτιολογήσεις. Η διακοπή εργασιών δεν μπορεί να αξιολογείται από την κρίση του καθενός ειδικά μετά τη συσσωρευμένη θερμική καταπόνηση των ημερών. Σε μια τέτοια κατάσταση τίθεται ανά πάσα στιγμή σε κίνδυνο κάθε εργαζόμενος στην διανομή και το κακό μαντάτο δε θα αργήσει να έρθει.

Όσον αφορά τους συναδέλφους που ζήτησαν διάλειμμα ή/και παύση εργασιών λόγω καύσωνα, μένει οι προφορικές επισημάνσεις από την πλευρά της εταιρίας για πληρωμένο εργάσιμο χρόνο να υλοποιηθούν. Κρίνουμε πώς είναι σκόπιμη η τακτική από την εταιρία να μας βγάζει «απλό» διάλειμμα που δεν αναγράφεται ως «πληρωμένο» προκειμένου να δημιουργήσει φόβο και σύγχυση και να αποτρέψει και άλλους συναδέλφους να ακολουθήσουν τους υπολοίπους. Σε αυτή την ακαθόριστη –προφανώς για εσκεμμένο λόγο- γραμμή, η εταιρία έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο των συναδέλφων στον συντονισμό που ήταν υποχρεωμένοι να απαντούν στους διανομείς με την ασαφή πληροφόρηση που είχαν και οι ίδιοι από την εταιρία.

Η εταιρία Efood έχει δείξει ότι δεν υπολογίζει εγκυκλίους, αποφάσεις και δεσμεύσεις στην επιθεώρηση εργασίας(αποζημίωση κινητών τηλεφώνων, βενζίνης), αλλά κυρίως έχει δείξει ότι δεν υπολογίζει τους εργαζόμενους/ες της. Ακόμη και στην οδηγία του υπουργείου εκμεταλλεύτηκε τα κενά για να μην σταματήσει η διανομή και να συνεχίζει να βγάζει κέρδη, ρισκάροντας  την ασφάλεια των διανομέων της!! Όσον αφορά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που μας παρείχε κρίνονται επαρκώς ακατάλληλα για τους θερινούς μήνες με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα φοράμε , αφού θα εμφανιζόμασταν στους δρόμους της πόλης σαν τον Άγιο Βασίλη σε έλκηθρο στις ερήμους της Σαχάρας. Επειδή αρνούμαστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες, επειδή δεν είμαστε αναλώσιμοι.

Απαιτούμε:

Η εταιρία Efood να καταβάλλει κανονικά τα μεροκάματα και τις ώρες των συναδέλφων που διεκδίκησαν παύση εργασιών κατά την διάρκεια του καύσωνα. 

Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να απαγορευτεί στους εργοδότες να απασχολούν εργαζόμενους σε συνθήκες με όριο τους 38 βαθμούς Κελσίου, χωρίς απώλεια εισοδήματος, ασφαλιστικών εισφορών και χωρίς αντικατάσταση ημερών τακτικής άδειας και με αντίστοιχη αποζημίωση στους εργαζόμενους με καθεστώς freelancer.

Με ευθύνη του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ να διενεργηθούν ελέγχοι σχετικά με την τήρηση των μέτρων Υγεινής και Ασφάλειας.

Διασφάλιση όλων των απαραίτητων Μέτρων Ατομικής Προστασίας

Εξασφάλιση κατάλληλων χώρων για διαλείμματα. Τακτικότερα διαλείμματα κατά την διάρκεια της εργασιακής μέρας

Ένταξη των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

 

Επιτροπή ΣΒΕΟΔ «Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου» στην EFOOD

25 Ιουλίου, 2024
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES