13 ώρες, δουλειά τις Κυριακές δουλειά και μετά τη σύνταξη.
Για την κυβέρνηση ο εχθρός του κακού είναι το χειρότερο.
Τον Σεπτέμβρη του 2023 ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ο νόμος Γεωργιάδη, ν.5053/2023 ( παραπομπή από σάιτ για νόμο), που μεταξύ των άλλων εμπεριέχει, από 1η Ιουλίου 2024, και την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και όχι μόνο. Ακόμη ένα φιλεργατικό διαμάντι, στο δρόμο για την ανάπτυξη και την ευημερία... των μεγαλοεργοδοτών. Ακόμη ένας νόμος κατά παραγγελία, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα τους. Στον ύστερο καπιταλισμό που ζούμε, στις μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις δεν φτάνουν τα κέρδη από την εργασία των πολλών, πρέπει να υπάρχουν υπέρ κέρδη ώστε να συνεχίζουν απρόσκοπτα τις μεγάλες τους ζωές οι μέτοχοι και τα κάθε λογής golden boys, θυσιάζοντας, για ακόμη μια φορά, τον κόσμο της εργασίας, ντόπιους και μετανάστες. Πέρα από τα κέρδη όμως, για τους πολιτικούς υπαλλήλους του κεφαλαίου είμαστε αναλώσιμοι, πρόβατα για σφαγή, χρήσιμοι να εργαζόμαστε μέχρι τέλους και να πληρώνουμε τους φόρους μας αδιαμαρτύρητα. Θέλουν να μας εξοντώσουν στη δουλειά, στερώντας τον ελεύθερο μας χρόνο και την αναγκαία ανάπαυση. Επιπλέον, η 6ημερη εργασία και όλα τα άρθρα των νόμων που ξεχειλώνουν το ωράριο εργασίας, αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης για να αντισταθμίσει την έλλειψη εργατικών χεριών. Χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες, εγκατέλειψαν και εγκαταλείπουν την χώρα και μεταναστεύουν στις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, όπου οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτεροι. Να θυμίσουμε πως στον ίδιο ν.5053/2023, υπάρχει η διάταξη για την παράλληλη απασχόληση μέχρι 13 ώρες την ημέρα και εκείνη για την εργασία μετά την σύνταξη. Είναι συνέχεια του ν.4808/2019 (ν. Χατζηδάκη) (παραπομπή από το σάιτ μας για το νόμο) όπου και εκεί υπάρχουν μια πληθώρα από αντεργατικά άρθρα που οδηγούν στην πλήρη απορρύθμιση της εργασίας. Η σταδιακή κατάργηση του 8ωρου μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας η επέκταση και σε άλλους κλάδους της κυριακάτικης εργασίας, η αύξηση των υπερωριών από 120 σε 150, η νομιμοποίηση της freelance εργασίας δείχνουν πως υπάρχει η πολιτική βούληση που ενεργεί προς αυτήν την κατεύθυνση και κατά παραγγελία των αφεντικών. Είναι τόσο εξόφθαλμη η νομολογία που κυριολεκτικά αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι προέρχεται από τα νομικά επιτελεία των εταιρειών και όχι από το “υποτιθέμενο” Υπουργείο Εργασίας
Όταν οι άλλοι τρώνε βελανίδια..
Εμείς δουλεύουμε χωρίς σταματημό.
H απόφαση για την εφαρμογή της 6ης μέρας εργασίας στη χώρα μας, δέχεται πληθώρα αρνητικών σχολιασμών από τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα στον υπόλοιπο κόσμο. Την ώρα που υπάρχουν χώρες που δοκιμάζεται πιλοτικά η 4ήμερη εργασία χωρίς μείωση της αμοιβής, εδώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως καύσιμα για την ευημερία των πολύ λίγων. Στην Ισλανδία που από το 2015 είναι πρωτοπόρος στην 4ήμερη εργασία με μείωση των εβδομαδιαίων ωρών σε 34 περίπου, τα αποτελέσματα σε όλους τους κοινωνικούς τομείς είναι πολύ ενθαρρυντικά. Στο Βέλγιο νομοθετήθηκε η 4ήμερη εργασία, στην Γερμανία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία λειτουργεί πιλοτικά το 4ήμερο. Η Γερμανία έχει μέσο όρο την εβδομάδα 34 ώρες. Σε αντίθεση με αυτές τις χώρες στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές στις ώρες εργασίας. Σε πρόσφατη έκθεση της η Ελεγκτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης δείχνει πως στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι δουλεύουν 315 ώρες περισσότερο από τον μέσο Ευρωπαίο. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα έχουμε το 2022 1886 ώρες εργασίας τον χρόνο σε αντίθεση με τις 1571 της Ευρώπης. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν πριν την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας!
Με το νόμο Χατζηδάκη σε συνδυασμό με το νόμο Γεωργιάδη υπάρχει η "δυνατότητα "της διευθέτησης χρόνου και η παράλληλη απασχόληση που μπορεί να φτάσει τις 13 ώρες ημερησίως, όταν δουλεύεις σε δύο εργοδότες. Είναι αυτό που μας έλειπε γιατί αν δεν δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, τι άλλο να κάνουμε; Επίσης ο ίδιος νόμος μας δίνει το δικαίωμα να εργαστούμε και μετά την σύνταξη! Αντί λοιπόν να αυξάνονται οι μισθοί για να καλύπτουν όχι μόνο τις βασικές μας ανάγκες αυξάνονται οι ώρες δουλειάς. Οι εργαζόμενοι πότε θα βρουν ελεύθερο χρόνο για τους ίδιους και τις οικογένειες τους; Πότε θα αναπαυθούν όταν σε 24 ώρες πολλοί αναγκάζονται να δουλεύουν τις μισές και βάλε;
Αυτές οι συνθήκες εργασίας έχουν οδηγήσει στην έκρηξη των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Οι εργοδοτικές δολοφονίες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (που δεν είναι πάντα σωστά ενημερωμένα) το 2023 έσπασαν ρεκόρ με 179 νεκρούς εργάτες, ενώ μέχρι τον Απρίλη του 2024 μετράγαμε ήδη 31 νεκρούς. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεχούς εντατικοποίησης, του ξεχειλώματος των ωραρίων και της έλλειψης μέσων προστασίας και πρόληψης για τους εργαζόμενους. Το συμπέρασμα εξάγεται αβίαστα, πως η πολιτική που εφαρμόζουν είναι απάνθρωπη και ανθρωποκτόνα.
Από την εποχή των μνημονίων μέχρι σήμερα, υπάρχουν κάποιοι δείκτες που δείχνουν την κατρακύλα μας.
α. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση στην ΕΕ σε σχέση με το ύψος του μισθού. Ακολουθούν η Σλοβακία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
β. Το ελληνικό κράτος, βρίσκεται στην 25η θέση, πριν το τέλος, ακολουθεί η Βουλγαρία, σε σχέση με την αγοραστική δύναμη του μέσου κάτοικου.
γ. Για το 2023, το ελληνικό κράτος βρίσκεται στην 24η θέση στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ όσο αναφορά την διαφθορά και κατατάσσεται στην κατηγορία των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση του κράτους δικαίου.
δ. Η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου κατατάσσει για το 2023, την Ελλάδα στην 88η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες που αξιολογήθηκαν συνολικά. Στην ΕΕ είμαστε τρίτοι από το τέλος, μόνο πάνω από την Μάλτα και την Ουγγαρία
ε. Η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε τον φετινό Ιούλιο, αναφέρει πως η Ελλάδα παραμένει από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωζώνης στα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα σούπερ μάρκετ.
Είμαστε βέβαιοι πως η κυβέρνηση παλεύει για να έχουμε τα επόμενα χρόνια την θέση που μας “αξίζει”, κερδίζοντας έτσι την πρωτιά από το τέλος.
Από την Σκύλα (ν. Χατζηδάκης) στην Χάρυβδη (ν. Γεωργιάδη).
Να δούμε συνάδελφοι/σσες τι λέει και ο νόμος 5053/23 και η διάταξη για την 6ήμερη εργασία που τέθηκε σε εφαρμογή από 1ης Ιούλη 2024. Στο άρθρο 25 λοιπόν.
- Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, δύναται να επιτρέπεται, η απασχόλησή τους κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδας, εφόσον καταχωρίζεται από τον εργοδότη, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.
- Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες. Κατά την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο. Στον εργαζόμενο καταβάλλεται το ημερομίσθιο της έκτης (6ης) ημέρας, προσαυξημένο κατά σαράντα τοις εκατό (40%)
- Η απασχόληση σύμφωνα με την παρ. 1 τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων, καθώς και της εφαρμογής των κανόνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται τα άρθρα 162 έως 179.
- Δεν υπάγονται στο παρόν οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.
Αυτά λέει ο νόμος στο άρθρο 25, ενώ το άρθρο 26 προσθέτει και τις επιχειρήσεις που δεν είναι συνεχούς λειτουργίας. Αν δηλαδή μια επιχείρηση δουλεύει με πενθήμερο, ο εργοδότης, σύμφωνα με το νόμο, μπορεί να επικαλεστεί, αυξημένο φόρτο εργασίας και να αναγκάσει τους εργαζόμενους να δουλέψουν και έκτη μέρα με την δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ και την αντίστοιχη προσαύξηση του 40%. Εδώ να σημειωθεί ότι υπάρχει βάσιμος φόβος το εξαήμερο να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, όπως έγινε με την (επέκταση της εργασίας την Κυριακή) . Ο νομός Χατζηδάκη την θεσμοθέτησε το 2019 και το 2023, με το νόμο Γεωργιάδη επεκτάθηκε στο σύνολο της οικονομίας. Επίσης, η φράση “ λόγω φόρτου εργασίας” αφήνει ορθάνοικτο παράθυρο στους εργοδότες να κάνουν χρήση της διάταξης . Για του λόγου το αληθές διάφοροι εργοδότες προσθέτουν νέους ΚΑΔ στις δραστηριότητες τους, ώστε να είναι νόμιμοι να εφαρμόσουν το 6ημερο. Επιπλέον, από τις δύο πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του, έχουν αιτηθεί 1600 μεγάλες βιομηχανίες να ενταχθούν στο 6ήμερο σύστημα εργασίας. Συγκεκριμένα από τις 1.671 αιτήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου οι 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των εταιρειών... Αν τα στοιχεία είναι αληθή, προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός που και πως βρέθηκαν αυτά τα στοιχεία και εξηγούμε: Με βάση το νόμο 4808/2023 για την ψηφιακή κάρτα, από το 2023 οι επιχειρήσεις μπορούν να καταθέτουν στοιχεία για τον χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων στο τέλος του μήνα. Αυτό ήταν ακόμη ένα δώρο στους εργοδότες ώστε να χαλκεύουν τα στοιχεία, να φοροδιαφεύγουν, να εισφοροδιαφεύγουν και να εκτινάσσουν την αδήλωτη ή/και την υποδηλωμένη εργασία.
Είναι τέτοιο το θράσος τους, που ισχυρίζονται πως με αυτή τη διάταξη θα καταπολεμηθεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία! Αν και ήδη υπάρχουν σωρεία καταγγελιών για το αντίθετο. Δεν έχουμε ακούσει βέβαια με ποιον ακριβώς τρόπο θα γίνει αυτό, αφού απλά χαρίζουν άλλη μία μέρα στα αφεντικά μας. Η κυβέρνηση που δεν έχει τη βούληση να βάλει κάποιο φρένο στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, δίνει γη και ύδωρ στους εργοδότες και τα μεγάλα συμφέροντα, αρμέγει φορολογικά την εργατική τάξη, φτωχοποιώντας σταθερά με όλα τα μέσα, μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.
Όλα αυτά που προβλέπει τα άρθρα 25 και 26 γίνονται δήθεν σε συνεννόηση με τα συνδικάτα, την ένωση προσώπων η όποια συνδικαλιστική οργάνωση υπάρχει. Αν δεν υπάρχει, ο εργοδότης έρχεται σε “συμφωνία” με τον κάθε εργαζόμενο, γιατί είναι γνωστό πως και τα δύο μέρη είναι “ισοδύναμα και έχουν τα ίδια συμφέροντα”. Στην περίπτωση που υπάρχει άρνηση από τον εργαζόμενο να δεχτεί την μεταβολή, το Υπουργείο σηκώνει τα χέρια ψηλά και αρμόδια είναι τα δικαστήρια σε περίπτωση απόλυσης. Ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση δεν δίνει δικαίωμα στους εργαζόμενους να αρνηθούν, εκτός και αν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Ακόμα, τα περισσότερο συνδικάτα είναι αδύναμα να βάλουν το όποιο ανάχωμα απέναντι στις ορέξεις των αφεντικών για περισσότερα κέρδη. Άλλωστε η αποδυνάμωση των σωματείων και των μέσων που έχουν για να διεκδικούν το δίκιο τους, έχει προβλεφθεί από το νομό Χατζηδάκη σε άλλα άρθρα του.
Ζωή όχι επιβίωση.
Οι μόνες δυνάμεις που έχουμε οι εργαζόμενοι, και κανένας νόμος δεν μπορεί να μας τις στερήσει ή να τις υποτάξει είναι η συναδελφικότητα, η αλληλεγγύη , η ενότητα και η δράση μέσω της οριζόντιας οργάνωσης. Ο μόνος τρόπος, που έχει αποδειχτεί και ιστορικά πως βάζει φρένο και κερδίζει, είναι ο αγώνας. Με κανένα άλλο μέσο δεν έχει βελτιωθεί ποτέ η ζωή των πολλών. Έχει αποδειχθεί πως όπου στάθηκαν ενωμένοι οι εργάτες, κέρδισαν και τις δουλειές τους και την αξιοπρέπειά τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπάρχουν ευτυχώς αρκετά ακόμα. Παραδείγματα που ταυτόχρονα ακυρώνουν τα αντεργατικά άρθρα των δύο νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη. Η απεργία των μισθωτών της efood τον Οκτώβριο του 2021, που λύγισε τον πολυεθνικό γίγαντα ακύρωσε το Ν. Χατζηδάκη, προκηρύσσοντας απεργία έξω από την εταιρεία. Οι εργαζόμενοι στη Μαλαματίνα με τις απεργιακές περιφρουρήσεις ακύρωσαν πάλι το Ν. Χατζηδάκη και δικαιώθηκαν από τα εργατικά δικαστήρια για την ανυποχώρητη στάση τους. Οι εργαζόμενοι στην Cosco πέτυχαν συλλογική σύμβαση με οργάνωση και απεργίες, αψηφώντας διατάξει του ίδιου νόμου. Απολυμένοι συνδικαλιστές σε επιχειρήσεις (ταχυ)εστίασης έχουν κερδίσει την επαναπρόσληψη και έχει αναγνωριστεί η συνδικαλιστική τους ιδιότητα, παρόλο τις αντίθετες διατάξει του νόμου, ενώ το γεμησοε, το ηλεκτρονικό αρχείο έχει φάει κίτρινη κάρτα από το ΣτΕ και αναμένεται η νέα απόφαση.
Συνάδελφοι/σσες αντί να δουλεύουμε για 10,12,και 14 ώρες για να βγάλουμε τα απαραίτητα για την επιβίωση μας, θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε για 7ωρο 5μερο 35ωρο. Με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τα μέσα που διαθέτει ο σύγχρονος άνθρωπος, οι ώρες δουλειάς θα έπρεπε να είναι κατά πολύ λιγότερες και οι αμοιβές πιο υψηλές, ώστε να διασφαλίζεται ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για όλους και όχι αποκλειστικά για τις οικονομικές ελίτ. Το σωματείο μας σταθερά όλα αυτά τα χρόνια παλεύει για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στο επάγγελμα αλλά και στην εργατική τάξη.
Δεν θα πεθάνουμε δουλεύοντας
Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι
Ενάντια στα αντεργατικά άρθρα των ν. Χατζηδάκη 4808/2022 και ν. Γεωργιάδη 5053/2023