Βάλτε 32 ώρες στην μέρα μπας και προλάβουμε…
Κείμενα - Προκηρύξεις

Βάλτε 32 ώρες στην μέρα μπας και προλάβουμε…

Ο νόμος Χατζηδάκη έχει, φέτος τον Ιούνη, τα πρώτα του γενέθλια. Εμείς, ως Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, ως πρωτοβάθμιο ομοιοεπαγγελματικό σωματείο, δεν θα μπορούσαμε να του πούμε χρόνια πολλά, όχι μόνο γιατί διαφωνούμε, αλλά και γιατί είμαστε βαθιά ρεαλιστές. Αντιθέτως, είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε με σύντομο τρόπο, τον βαθιά αντεργατικό και αντικοινωνικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου νόμου που, από την κυβέρνηση, πλασαρίστηκε ως η τελευταία λέξη της μόδας στα εργασιακά. Ας δούμε λοιπόν, πίσω από τις “καινοτόμες και πρωτοποριακές λύσεις” που προτείνει, αποκωδικοποιώντας πρώτα κάποια σημεία κλειδιά.
Η κινούμενη άμμος που ονομάζεται εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2022 και μας βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στην υποτίμηση της ζωής και του χρόνου μας, βαφτίζεται από την κυβέρνηση ως “διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο απαιτούνται γενναίες αποφάσεις που θα προστατεύουν εμάς τους εργάτες και τις εργάτριες”. Η κατάργηση του 5ήμερου 8ωρου με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και η πριμοδότηση προφορικών συμφωνιών εργοδότη- εργαζομένου, ονομάστηκε από τον Υπουργό Εργασίας Χατζηδάκη ως “διευθέτηση του χρόνου εργασίας”. Οι απειλές δηλαδή, που δεχόμαστε από τα αφεντικά για να δουλέψουμε παραπάνω, παρανόμως μέχρι χθες, “νόμιμα” πλέον με το συγκεκριμένο νόμο, ονομάστηκαν “συνεννόηση με καλή πίστη με τον εργοδότη για την κάλυψη αυξημένων αναγκών της επιχείρησης”, λες και μιλάμε από την ίδια θέση ισχύος, ή λες και μπορούμε να έχουμε και άποψη για τα κέρδη τους. Η εργασία λάστιχο, ανάλογα τις ανάγκες της επιχείρησης, ονομάστηκε “πρόσθετη εργασία”. Λες και η υπερωρία και η υπερεργασία ήταν λίγες σαν έννοιες για να συνεννοηθούμε μέχρι χθες. Και επειδή αντιθέτως με τους κυβερνώντες, δεν μας αρέσει να μένουμε στις ειρωνείες και τις εντυπώσεις, εφόσον αποκαταστήσαμε την πραγματική σημασία των λέξεων, εξηγούμε παρακάτω τι ακριβώς πρεσβεύει ο συγκεκριμένος νόμος.
Τα άρθρα 57, 58 και 59 του νόμου 4808/2021, δηλαδή του νομοσχεδίου που έφερε προς ψήφιση ο υπουργός εργασίας Χατζηδάκης και η κυβέρνησή του τον Ιούνη του 2021, εάν και εφόσον εφαρμοστούν, επιδιώκουν να καταργήσουν και τυπικά, το 8ωρο. Πλέον ο εργοδότης, σύμφωνα με το άρθρο περί “διευθέτησης του χρόνου εργασίας”, μπορεί να μας υποχρεώσει να εργαζόμαστε παραπάνω:
α) χωρίς οι επιπλέον ώρες να θεωρούνται υπερεργασία (οι 5 πρώτες ώρες εργασίας εβδομαδιαίως πέραν του 40ωρου θεωρούνται υπερεργασία),
β) χωρίς οι επιπλέον ώρες να θεωρούνται υπερωριακή απασχόληση (οι αμέσως επόμενες μετά την 45η ώρα εργασίας θεωρούνται υπερωριακή απασχόληση),
Σύμφωνα με το ν. 4808/21, η υπερεργασία και η υπερωριακή απασχόληση λογίζονται ως “πρόσθετη εργασία” (έως 2 ώρες παραπάνω από το 8ωρο και έως 4 ώρες παραπάνω από το 4ωρο),
γ) με χαμηλότερη προσαύξηση (12% επί του ωρομισθίου) από εκείνη της υπερεργασίας και της υπερωρίας,
δ) για όσες μέρες χρειαστεί, με αντάλλαγμα κάποια ρεπό, εντός εξαμήνου.
Τα συγκεκριμένα άρθρα πριμοδοτούν ξεκάθαρα τον εποχιακό και ελαστικό χαρακτήρα της εργασίας ώστε τα αφεντικά να μπορούν να επικαλούνται το φόρτο εργασίας για να μας φορτώνουν 10ωρα ή να μας δίνουν ρεπό αν δεν έχουν ανάγκη από χέρια, με το λιγότερο δυνατό κόστος για την τσέπη τους. Επιπλέον, με την “πρόσθετη εργασία” καταστρατηγούνται οι προσαυξήσεις της υπερεργασίας (20% επί του ωρομισθίου) και της υπερωρίας (40% επί του ωρομισθίου). Για να το πούμε και πιο απλά, ο νόμος 4808/21 απαλλάσσει τους εργοδότες από την καταβολή υπερωριακών προσαυξήσεων. Σου λέει δηλαδή το αφεντικό δούλεψε αυτή τη βδομάδα 10ωρα αν μιλάμε για πλήρη απασχόληση και 8ωρα αν μιλάμε για μερική, και την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα, ή όποτε, που δεν θα έχει δουλειά πάρε 2 ρεπό. Παράλληλα, το όριο των υπερωριών, που πλέον μετράνε μετά το 10ωρο για την πλήρη και μετά το 8ωρο για την μερική απασχόληση αυξάνεται από 120 σε 150 ώρες ετησίως. Κι αυτό, εφόσον ο εργοδότης αναγνωρίσει την υπερωριακή εργασία. Πρόκειται για ρυθμίσεις που μας προκαλούν εύλογα ερωτήματα καθώς ποιο αφεντικό θα αντισταθεί στον πειρασμό να βαφτίσει τις υπερωρίες ως “πρόσθετη εργασία;”. Πλέον δεν μιλάμε για νομικά παραθυράκια αλλά για νομοθεσία που ανοίγει διάπλατα τις μπαλκονόπορτες της αυθαιρεσίας.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, η απορρύθμιση της εργασίας μας είναι μια πραγματικότητα που βιώνουμε εδώ και χρόνια. Μετά την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ο νόμος 4808/21 προχωράει ένα βήμα παρακάτω, πριμοδοτώντας την ατομική και πλέον προφορική συμφωνία εργοδότη-εργαζομένου. Ο νόμος μας προτρέπει να τα βρούμε με τους εργοδότες και να μην απασχολούμε το κράτος, ενώ εισαγωγικά μιλάει για προστασία της εργασίας. Γνωρίζουμε ότι το 5ήμερο 8ωρο, παρότι θεσμοθετημένο, καταστρατηγείται από τους εργοδότες, χρόνια τώρα.  Ό,τι και αν είχαν νομοθετήσει οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις των αφεντικών τα προηγούμενα χρόνια, οι απλήρωτες υπερωρίες και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες δίνουν και παίρνουν ενώ παράλληλα προχωρούν και στην υποτίμηση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ).
Ας μη γελιόμαστε όμως, τίποτα δεν χαρίστηκε, ποτέ.  Χωρίς δυνατά σωματεία, ήμασταν πάντα εκτεθειμένοι στις ατομικές συμφωνίες, δηλαδή ευάλωτοι στις ορέξεις των αφεντικών για περισσότερο κέρδος και λιγότερο εργατικό κόστος. Εδώ και ένα χρόνο, ο νόμος Χατζηδάκη ήρθε να νομιμοποιήσει περαιτέρω την αδικία και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Είναι καθήκον μας να το καταργήσουμε στην πράξη. Για εμάς, ως Σωματείο, σήμερα, η μόνη εγγύηση για σταθερή απασχόληση με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, είναι η συναδελφική αλληλεγγύη στους χώρους δουλειάς, η οργάνωση στα σωματεία βάσης. Μόνη εγγύηση, το δίκιο που κερδίζει έδαφος μαγαζί το μαγαζί, η εμπιστοσύνη και η στήριξη ανάμεσά μας.

 

 

8 Ιουνίου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES