H Domino’s Pizza Αγίας Παρασκευής απολύει εκδικητικά μέσα στην πανδημία.
Nέα και ανακοινώσεις, Αφίσες

H Domino’s Pizza Αγίας Παρασκευής απολύει εκδικητικά μέσα στην πανδημία.

Ραντεβού στην επιθεώρηση εργασίας για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου την Παρασκευή 2 Απρίλη 2021, στις 9:30 στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Αγίας Παρασκευής, (Λεωφόρος Μεσογείων 427).

Η απόλυση του συναδέλφου διανομέα Γιώργου Φ. στις 8 Μάρτη 2021, που εργαζόταν στο κατάστημα της Domino’s Pizza Αγίας Παρασκευής, από τον Σεπτέμβριο του 2018, δεν έχει να κάνει με τη χαμηλή παραγωγικότητά του, όπως επικαλείται η εργοδοσία. Ο συνάδελφος, μέλος της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου(Σ.Β.Ε.Ο.Δ.), έχει αναπτύξει συνδικαλιστική δράση σε μια σειρά από ζητήματα, από κοινού με το σύνολο των εργαζομένων για καλύτερους όρους εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας. Μέσα στη συνθήκη της πανδημίας και ενώ στο επάγγελμα παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση της δουλειάς, η εργοδοσία της Domino’s επικαλείται χαμηλή παραγωγικότητα για να ξεμπερδεύει με τις εργατικές διεκδικήσεις.

 

Οι εργατικές διεκδικήσεις στη Domino’s Pizza Αγίας Παρασκευής

Πριν την απόλυση του συναδέλφου Γιώργου Φ., η εργοδοσία είχε ήδη προσπαθήσει να τον εξωθήσει σε παραίτηση χωρίς να τα καταφέρει. Ηκαθολική παρουσία των εργαζομένων στις δύο απεργίες που κήρυξε το σωματείο της Σ.Β.Ε.Ο.Δ., τον Απρίλη του 2019 και τον Οκτώβρη του 2020 και η ενυπόγραφη αίτησή τους για την εφαρμογή των άρθρων 55 και 56 του νόμου 4611/20191, τον Οκτώβριο του 2019, υπήρξαν οι πραγματικές αιτίες, για τις οποίες η εργοδοσία επιδόθηκε σε μια σειρά εκδικητικών ενεργειών.Η εξώθηση του συναδέλφου σε παραίτηση τον Φλεβάρη του 2020, με την κατακόρυφη μείωση ωρών του, καταγγέλθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Μετά την γνωστοποίηση της καταγγελίας στην εταιρεία από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ Αγίας Παρασκευής, η εργοδοσία έκανε λόγο για παρεξήγηση και αρνήθηκε την εκδικητικότητα της μείωσης των ωρών, επιστρέφοντας τις παγιωμένες ώρες εργασίας του. Το γεγονός ότι ο συνάδελφος κατάφερε να κερδίσει πίσω τα μεροκάματα, δεν οφείλεται στην καλή πίστη της εργοδοσίας, αλλά στην συναδελφική αλληλεγγύη και το έρεισμα που έχει το σωματείο στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Ο ν. 4611/2019, δεν εφαρμόστηκε στη Domino’s, όσον αφορά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, ακόμη και ένα εξάμηνο μετά την δημοσιοποίηση της εγκυκλίου από το Υπουργείο Εργασίας και έτσι οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της Αγίας Παρασκευής, στα τέλη του 2019, ανέλαβαν δράση και ζητήσαν την εφαρμογή του από την εταιρεία. Αμέσως μετά το συγκεκριμένο αίτημα των συναδέλφων που γνωστοποιήθηκε και στο αρμόδιο ΣΕΠΕ, παραδόθηκαν σε διάφορα μαγαζιά και εντελώς αποσπασματικά, τα πρώτα μπουφάν και κράνη, ενώ στη συνέχεια και μετά από επανελειμμένες παραινέσεις, η εργοδοσία έδωσε γάντια και αδιάβροχα.

 

Η εργασία στα καταστήματα της Domino’s Pizza

Το γεγονός ότι η DAUFOOD GREECE Α.Ε, που διαχειρίζεται το εργατικό δυναμικό της Domino’s, θεωρεί πως διαθέτει τα μέσα για να εκδικείται τις εργατικές διεκδικήσεις, εξηγείται από τις συμβάσειςεργασίας που παρέχει στους εργαζόμενους. Οι συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης που υπογράφονται κατά την πρόσληψη, είναι επί της ουσίας εικονικές και αναγράφουν μόνο το ελάχιστο των 10 ωρών εβδομαδιαία. Ωστόσο οι ώρες απασχόλησης στο τέλος του κάθε μήνα είναι πολλαπλάσιες από αυτές που υπογράφουν οι εργαζόμενοι ενώ τα ολοήμερα των 9-10 και 11 ωρών είναι καθεστώς. Αυτό το μοντέλο της ευελιξίας των εργαζομένων, κατάσταση πολύ γνωστή στο επάγγελμα, υιοθετείται από μεγάλες εταιρείες για να μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε λάστιχο, ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας και να βρίσκονται διαρκώς σε μια ιδιότυπη ομηρία. Επιπλέον, η εικονική σύμβαση μερικής απασχόλησης, γίνεται όπλο στα χέρια της εργοδοσίας, αφού διασφαλίζει την σιωπή των εργαζομένων σε περιπτώσεις που καταπατείται η εργατική νομοθεσία. Όσοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται και όσοι αρνούνται να κάνουν “αγγαρείες”, η εταιρεία μπορεί να τους γυρίσει στην αρχική ολιγώρη σύμβαση εργασίας και με αυτό τον τρόπο να τους εξωθήσει σε παραίτηση, αφού κανείς δεν μπορεί να ζήσει με 200 ευρώ τον μήνα.

Οι ώρες εργασίας στα εταιρικά καταστήματα της Domino’s Pizza, δεν χαρακτηρίζονται μόνο από την ανασφάλεια που συνεπάγεται η εικονική σύμβαση μερικής απασχόλησης. Το σχόλασμα καθορίζεται από τις παραγγελίες στις ώρες αιχμής, με τα λεγόμενα rush, που επιτρέπουν στην εργοδοσία να κρατάνε τους εργαζόμενους αν έχει δουλειά, και να τους σχολάνε έναν έναν όταν αυτή πέφτει, χωρίς να διασφαλίζουν στους εργαζόμενους μίνιμουμ ώρες εργασίας ή συγκεκριμένη ώρα αναχώρησης από την εργασία τους. Πολύ συχνό φαινόμενο είναι το να ερχονται εργαζόμενοι ακόμα και από την άλλη άκρη της πόλης για δουλειά και στο 2ωρο να τους σχολάνε επειδή δεν έχει παραγγελίες, ή και να τους κρατάνε πολύ παραπάνω επειδή έτυχε να προωθηθεί μια διαδικτυακή προσφορά από την εταιρεία. Αυτά τα λεγόμενα rush δεν διασφαλίζουν το μεροκάματο, έστω μερικής απασχόλησης, ενώ καθιστούν αδύνατο τον προγραμματισμό της καθημερινότητας των εργαζομένων.

Η ευελιξία και η ανασφάλεια ωστόσο, δεν σταματάνε εδώ. Η Domino’s Pizza υποχρεώνει καθημερινά ένα από του διανομείς, στο τέλος της βάρδιας και αργά το βράδυ, να καταθέσει σε ATM την ημερήσια είσπραξη του καταστήματος, που συχνά ανέρχεται σε μεγάλα χρηματικά ποσά. Επίσης, δεν λείπουν και οι αγγαρείες που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμά μας. Καθαρισμοί, ξεφόρτωμα των προϊόντων και ζύγισμα σε ό,τι υπάρχει στο κατάστημα, αποστολή σε άλλα καταστήματα για διάφορες οφειλές, είναι καθημερινά φαινόμενα. Όσον αφορά την οδική ασφάλεια των εργαζομένων διανομέων στα εταιρικά καταστήματα της Domino’s Pizza, η έλλειψη επαρκούς ελέγχου και συντήρησης των εταιρικών δικύκλων, ο οποίος γίνεται αποσπασματικά και σε άτακτα χρονικά διαστήματα, καθιστούν την προστασία εργαζομένων διανομέων, προσωπικό ζήτημα των ίδιων και της γνώσης που τυχαίνει να έχουν γύρω από τη συντήρηση δικύκλων. Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι στην πρόσφατη κακοκαιρία, με τις χιονοπτώσεις εντός της Αττικής, τα εταιρικά καταστήματα της Domino’s Pizza δεν πήραν κανένα μέτρο προστασίας των διανομέων, εξωθώντας τους σε εργασία σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ όπου έκλεισαν τα καταστήματα, αυτό συνέβη μετά από συνεννόηση των ίδιων των διανομέων, χωρίς να υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση από την εργοδοσία. Η παραπάνω κατάσταση, διαμορφώνει ένα ανοιχτό πεδίο διαπραγμάτευσης, αντιπαράθεσης και αγώνα για τους εργαζόμενους στα καταστήματα της Domino’s Pizza, ώστε να διασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας. Η καθημερινή συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα, υπήρξε ο πραγματικός λόγος που η εργοδοσία αποφάσισε να απολύσει εκδικητικά τον συνάδελφο Γιώργο Φ.

 

Οι εργατικοί αγώνες είναι δίκαιοι και αναγκαίοι

Η εργοδοσία βρήκε την ευκαιρία στη συγκεκριμένη συνθήκη της καραντίνας, να απολύσει τον συνάδελφο. Μετά την πρόσφατη και εκ νέου μείωση των ωρών εργασίας του και έπειτα από συνάντηση που ζήτησε από την υπεύθυνη από κοινού με τους συναδέλφους του, ώστε να επανακτήσει τις παγιωμένες ώρες, η εργοδοσία απάντησε μετά από λίγες μέρες με την απόλυσή του.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πρόσβαση σε έναν μισθό σε αυτή την συνθήκη της πανδημίας είναι κρίσιμη. Οι συνδικαλιστικοί αγώνες όμως δεν μπαίνουν σε καραντίνα, ούτε τιμωρούνται εκδικητικά. Είναι δίκαιοι και αναγκαίοι σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Με την αντεργατική πολιτική στον κλάδο μας να επεκτείνεται, με την πλήρη απορρύθμιση και την περαιτέρω υποτίμηση της εργασίας μας μέσα στην πανδημία. Στην πανδημία, που είδαμε στο επάγγελμά μας ένα αδιανόητα αυξημένο φόρτο εργασίας και τα ωράριά μας γίναν λάστιχο. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη η εργοδοσία της Domino’s Pizza είχε το θρασος να επικαλεστεί χαμηλή παραγωγικότητα του συναδέλφου. Η εκδικητική απόλυση του διανομέα Γιώργου Φ. μας αφορά όλες/ους.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΗ DOMINO’S PIZZA
ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΑ ΓΙΩΡΓΟΥ Φ.

Κανένας εργαζόμενος, κανένας συνάδελφος μόνος του

Στήριξη – Συμμετοχή – Οργάνωση στο Σωματείο

1. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο νόμος που κατακτήθηκε αμέσως μετά από τη μεγαλειώδη απεργία του επαγγέματος των κούριερ, delivery και εξωτερικών, τον Απρίλη του 2019. Ο 4611/2019 ορίζει την παροχή εταιρικού δικύκλου από την εργοδοσία. Σε αντίθετη πέριπτωση οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το επίδομα χρήσης και συντήρησης του δικύκλου, που ισούται τουλάχιστον με το 15% του βασικού μισθού και είναι αφορολόγητο. Ακόμα ο νόμος ορίζει πως οι εργοδότες είναι υποχρεωένοι να καταβάλλουν τα έξοδα κίνησης (βενζίνες) ξεχωριστά και την παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), δηλαδή κράνος, μπουφάν με προστατευτικά, γάντια με κόκκαλα, μπότες και αδιάβροχο, αποκλειστικά από την εργοδοσία.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Μάρτης 2021

22 Μαρτίου, 2021

2 COMMENTS ON THIS POST To “H Domino’s Pizza Αγίας Παρασκευής απολύει εκδικητικά μέσα στην πανδημία.”

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES