Nέα και ανακοινώσεις, Κείμενα - Προκηρύξεις

Σχετικά με τον απεργιακό αγώνα των αυτοαπασχολούμενων διανομέων της efood, στην Καλαμάτα

 "Δεν θα εργαζόμαστε για ένα χαρτζιλίκι"

Εστία αντίστασης ενάντια στο εργασιακό καθεστώς της freelance εργασίας δημιούργησαν οι συνάδελφοι διανομείς της Efood στη πόλη της Καλαμάτας. Το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Ιούνη, το βράδυ του τελικού του Champions League, σε ώρες αιχμής για την ταχυδιανομή, χωρίς καμία εξαίρεση, όλοι οι συνάδελφοι “αυτοαπασχολούμενοι” της efood έκλεισαν την εφαρμογή και προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση. Αφορμή για την αυθόρμητη αντίδραση ήταν η κοροϊδία από την πλευρά της εταιρείας. Με το καθεστώς της freelance εργασίας, οι αμοιβές τους είναι κατά πολύ χαμηλότερες των κατώτατων ορίων του βασικού μισθού της χώρας. Οι υποσχέσεις για καλές αμοιβές και ελεύθερο ωράριο, κατέληξαν σε  12ωρη 7ήμερη εργασία χωρις εγγυημένο εισόδημα, με μεγάλη αναμονή στις πιάτσες μέχρι να έρθει κάποια παραγγελία. Αυτό έχει σαν συνέπεια η αμοιβή ανά ώρα να διαμορφώνεται κάτω από τον βασικό μισθό. Η απεργία μπλόκαρε κυριολεκτικά όλη τη διανομή στην πόλη. Στη συνέχεια οι συνάδελφοι διανομείς απευθύνθηκαν και οργανώθηκαν στο νεοσύστατο «σωματείο Διανομέων- Ταχυμεταφορέων και Ντελιβεράδων Μεσσηνίας». Μισθωτοί και “αυτοαπασχολούμενοι” έθεσαν από κοινού, τα προβλήματα στην εργασία τους, σε μια μαζική συνέλευση την Τρίτη στις 4/6, τα αιτήματα που κατέθεσαν είναι τα εξής:

-ΑΙΤΗΜΑΤΑ FREELANCER

    • Καθορισμός ελάχιστης τιμής ανα παραγγελία συν την χιλιομετρική απόσταση και όχι αυτό να ορίζεται μονομερώς απο την εταιρία
    • Αποζημίωση σε περίπτωση καθυστέρησης παραλαβής της παραγγελίας απο το κατάστημα για οποιονδήποτε λόγο

  • Κατάργηση του συστήματος των slot, ανοιχτό ωράριο για όλους
  • Ασφάλιση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος
  • Να μπορεί όποιος “αυτοαπασχολούμενος” θέλει να γίνει μισθωτός
  • Ισόνομη κατανομή παραγγελιών σε όλους

-ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

  • Αύξηση τιμής βενζίνης
  • Αποζημίωση χρήσης κινητού τηλεφώνου
  • Κλείσιμο ζώνης σε ακραία καιρικά φαινόμενα
  • Αλλαγή σύμβασης από μερική σε πλήρη για όποιον το επιθυμεί

Οι μη καθοδηγούμενες, αυθόρμητες κινητοποιήσεις των συναδέλφων, η ταξική ενότητα και αλληλεγγύη θορύβησαν την εταιρεία, που έστειλε τους εκπροσώπους της, για συνάντηση στην Καλαμάτα με το σωματείο και τους εργαζόμενους την Δευτέρα 10 Ιουνίου. Η εταιρεία, όπως πάντα, δεν είχε καμία διάθεση για διάλογο και οι εκπρόσωποι της ήταν ανένδοτοι στα αιτήματα του σωματείου επιδεικνύοντας το αλαζονικό τους ύφος για ακόμη μία φορά. Μέχρι και αυτή την στιγμή κανένα αίτημα των συναδέλφων δεν έχει ικανοποιηθεί και η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.

Στην πόλη της Καλαμάτας η φορεσιά της "κοκκινοσκουφίτσας" freelance εργασίας δείχνει τα δόντια του λύκου που κρύβει μέσα της. Η εισαγωγή του συστήματος των slots ( σύστημα υποχρεωτικών βαρδιών) είναι μία ακόμη εξόφθαλμη απόδειξη πως πίσω από τον φερετζέ της freelance εργασίας, κρύβεται η μισθωτή εργασία. Έχουμε φτάσει στο σημείο ο freelancer διανομέας να εργάζεται με ελάχιστη ή και καθόλου αμοιβή ανά ώρα, αναμένοντας πότε και αν θα έρθει η παραγγελία. Η εταιρεία δεν έχει το παραμικρό κόστος, που το επωμίζεται ο δήθεν “αυτοαπασχολούμενος”, και απλά παρακολουθεί τα κέρδη της να εκτινάσσονται. Στην εξαρτημένη σχέση εργασίας, όπου τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα, εργάζομαι και πληρώνομαι για «τον χρόνο που διαθέτω για λογαριασμό του εργοδότη μου» και όχι σύμφωνα με τον αριθμό των παραδόσεων και την τιμή την οποία θα μου ορίσει, μονομερώς, η εταιρία.

Στην «μπουλντόζα» που θέλει να ισοπεδώσει κάθε θεμελιώδες δικαίωμά μας, όπως το ωράριο, ο μισθός, τα δώρα, τα επιδόματα, η αποζημίωση για το δίκυκλο και τα έξοδα κίνησης, οφείλουμε να απαντήσουμε με ενότητα και πυγμή, όπως έπραξαν οι συνάδελφοι στην Καλαμάτα. Να μην αυτοπαγιδευόμαστε στον τεχνητό διαχωρισμό που μας επιβάλλουν οι εταιρίες πλατφόρμες, να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε. Η Καλαμάτα έτυχε να είναι η πρώτη πόλη που η αμοιβές έπιασαν πάτο ενώ οι απλήρωτες ώρες αναμονής αυξήθηκαν μέχρι τον ουρανό. Οι εταιρείες, χωρίς κόστος, κατασκευάζουν δεξαμενές freelancer, και έπειτα κατρακυλούν την τιμή.Την τακτική την έχουμε συναντήσει σε πολλές χώρες στο εξωτερικό και πιθανώς να συμβεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, ειδικότερα μετά τις μαζικές και ασταμάτητες προσλήψεις freelancers. Για την εταιρεία είμαστε όλοι αναλώσιμοι. Ο σχεδιασμός της Efood, όσο χιλιάδες αιτήσεις θα περιμένουν στην ουρά, ειναι να μας έχει δέσμιους σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Να έρχονται και να φεύγουν συνάδελφοι, κατασκευάζοντας έναν «μύθο» για καλές αμοιβές και ελεύθερο ωράριο . Ως ΣΒΕΟΔ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των διανομέων της Καλαμάτας και συμπορευόμαστε με τους “αυτοαπασχολούμενους” που επιθυμούν τη μετατροπή τους, σε εργαζόμενους με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο αγώνας των συναδέλφων δείχνει πως η εταιρεία βρίσκει τα σκούρα μπροστά στην ενότητα και την συναδελφικοτητα. Επίσης, οι αγώνες για να είναι νικηφόροι χρειάζεται να έχουμε σχεδιασμό, να είναι αυτόνομοι μακριά από κομματικά συμφέροντα λοβιτούρες και εργοδοτικά σωματεία. Να είμαστε ανυποχώρητοι και να παίρνουμε τις αποφάσεις μας συλλογικά μέσα από απεργιακές συνελεύσεις. Στην Αθήνα, εδώ και ένα χρόνο οι συνάδελφοι διανομείς της efood βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία, διεκδικώντας Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση. Η υπογραφή της θα εξασφαλίσει σε όλους της διανομείς της efood στη χώρα αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας μας, όπως: διακοπή εργασιών και πληρωμή του μεροκάματου σε ακραίες καιρικές συνθήκες, παροχή των κατάλληλων ΜΑΠ για όλους τους διανομείς όπως ορίζει η ΚΥΑ, πληρωμή της πραγματικής κατανάλωσης βενζίνης των οχημάτων μας, παροχή κινητής συσκευής, επίδομα επικίνδυνης εργασίας.

 

Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ FREELANCER ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ (ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ)

ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ EFOOD ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΙΣΧΥ

 

20 Ιουνίου, 2024
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES