Εδώ και κάποιες ημέρες ο αμερικανικός κολοσσός της doordash/wolt διακινεί ένα μήνυμα, παρακινώντας τους δήθεν συνεργάτες της να υπογράψουν για “την υπεράσπιση της freelance εργασίας στο freelance movement”.
ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΚΧΩΡΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
Η freelance εργασία είναι εργασία χωρίς δικαιώματα. Ένα καθεστώς εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι επωμίζονται όλα τα έξοδα και οι εταιρείες δεν έχουν καμία υποχρέωση απέναντι τους. Η πληρωμή με το κομμάτι γίνεται κανονικότητα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω την εντατικοποίηση, το κυνήγι της παραγγελίας και τον κανιβαλισμό μεταξύ των διανομέων για τις επικερδείς παραγγελίες. Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα εκτινάσσονται. Το καρότο «ελεύθερο ωράριο» έγινε μαστίγιο και εργασία χωρίς όριο και ωράριο. Ενώ, η απόλυση βαφτίζεται τερματισμός συνεργασίας.
Οι εταιρείες αυθαίρετα μας βαφτίζουν συνεργάτες/ ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους (ένσημα, δώρα, επιδόματα, άδεια, παροχή ΜΑΠ, αποζημίωση δικύκλου 15% του βασικού μισθού ή παροχή εταιρικού, έξοδα κίνησης, αποζημίωση απόλυσης) και τις ευθύνες τους στα εργατικά ατυχήματα ή/και δυστυχήματα. Οι διανομείς (όπως και όλοι οι εργαζόμενοι) με μισθωτή εργασία, εργάζονται 11 μήνες και πληρώνονται 14 μισθούς/έτος, ενώ οι διανομείς freelancer εργάζονται ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρίας και σε τιμές που αποκλειστικά καθορίζει αυτή. Η freelance εργασία εκτινάσσει τα κέρδη των εταιρειών από την εντατικοποίηση και το ξεζούμισμα των δήθεν συνεργατών της και την παντελή έλλειψη υποχρεώσεων.
Η wolτ μιλάει «για χιλιάδες διανομείς», αλλά ξεχνάει να αναφέρει πως:
- Στην Ισπανία, από τον Αύγουστο του 2021, ο νόμος lay rider, έπειτα από
κινητοποιήσεις και δικαστικούς αγώνες των συναδέλφων διανομέων
κατήργησε το καθεστώς της freelance εργασία. - Στην Ιταλία μετά από αγώνες και προσφυγές διανομέων, τον Φεβρουάριο
του 2021 η Εισαγγελία του Μιλάνου μετά από έρευνα κατέληξε πως
οι 60.000 διανομείς που εργάζονταν για τις τότε τέσσερις εταιρείες
πλατφορμες στην Ιταλία (JustEat, UberEats, Glovo και Deliveroo) έχουν
σχέση εξαρτημένης εργασίας και δεν είναι freelancer, όπως επέβαλλαν
οι εταιρείες. Ταυτόχρονα, επέβαλλε πρόστιμα ύψους 733 εκατομμυρίων ευρώ στις εταιρείες. Η απόφαση έγινε οριστική πριν αρχές Οκτώβρης 2023. - Στην Ολλανδία το φετινό Απρίλιο το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως οι διανομείς της Deliveroo είναι εργαζόμενοι και εσφαλμένα χαρακτηρίζονται «ελεύθεροι επαγγελματίες».
- Στη Δανία τον Μάιο 2023 οι κρατικές φορολογικές αρχές αποφάσισαν πως η εργασία στις εταιρείες πλατφόρμες είναι μισθωτή εργασία.
Στην Ελλάδα, όπου τα εργατικά δικαιώματα καταπατούνται βάναυσα, ο πρόθυμος υπηρέτης των πολυεθνικών και πρώην υπουργός εργασίας κ. Χατζηδάκης φρόντισε να νομιμοποιήσει άρον άρον την freelance εργασία (ν. 4808/21) με πέντε άρθρα «γραμμένα στο πόδι».
Συνάδελφε, συναδέλφισσα,
οι πολυεθνικοί γίγαντες, βλέποντας τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, και έχοντας ως μαξιλάρι το ν. Χατζηδάκη, διοργανώνουν γκάλοπ, επιχειρώντας να μας κάνουν συνεργούς στην εκμετάλλευσή μας. Επιδιώκουν να αποσπάσουν την συγκατάθεση, ώστε να έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι. Αλίμονο σε όποιον πιστεύει πως οι εταιρείες ήρθαν εδώ να μοιράσουν λεφτά. Αλίμονο σε όποιον πιστεύει πως με ένα μηχανάκι γίνεται επιχειρηματίας και διαπραγματεύεται με την εταιρεία
Το σωματείο έχει καταθέσει τη θέση του σε σχέση με την ολομέτωπη επίθεση στα εργατικά κεκτημένα και το καθεστώς της freelance εργασίας. Μπορείτε να την βρείτε ΕΔΩ.
- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ FREELANCE ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ
- ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΩΣ Η FREELANCE ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ