Κείμενα - Προκηρύξεις

Νίκες ορόσημα για συναδέλφους της Deliveroo και Wolt σε Ολλανδία και Δανία

Ολλανδία Απρίλιος 2023: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας έκρινε πως οι διανομείς της Deliveroo είναι εργαζόμενοι και εσφαλμένα χαρακτηρίζονται «ελεύθεροι επαγγελματίες». Σύμφωνα με την απόφαση, η νομική σχέση μεταξύ της εταιρίας πλατφόρμας
και των διανομέων της είναι σχέση εξαρτημένης εργασίας και δε πληρεί τις προϋποθέσεις για συμφωνία παροχής υπηρεσιών. Σε ανακοίνωσή της η ολλανδική ομοσπονδία συνδικάτων (FNV) αναφέρει πως αυτή η απόφαση θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις σχέσεις εργασίας -όχι μόνο των διανομέων στις εταιρίες πλατφόρμες – αλλά και γενικότερα στην ολλανδική αγορά εργασίας.

Σε μια σύντομη ανασκόπηση της υπόθεσης: Το 2018 η Deliveroo αποφασίζει να μην ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των μισθωτών διανομέων της, ωθώντας τους να μετατραπούν σε freelancers. H FNV κατέθεσε αγωγή κατά της εταιρίας, η οποία υπό το καθεστώς της freelance εργασίας απαλλασόταν από τα εργατικά δικαιώματα (ασφαλιστικά και μισθολογικά). Στα χρόνια που ακολούθησαν η Deliveroo άσκησε έφεση αλλά μάταια προσπαθούσε να αποδείξει πως οι διανομείς της ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, χάνοντας απανωτά όλα τα δικαστήρια. Τη δεδομένη στιγμή το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις δικαστηρίων, θέτοντας ένα τέλος στις ορέξεις και την ασυδοσία των πολυεθνικών.

Δανία, Μάιος 2023: Άλλο ένα χτύπημα στην ψευδεπίγραφη freelance εργασία από τις κρατικές φορολιγικές αρχές. Έπειτα από τέσσερα χρόνια ελέγχων, συζητήσεων και ανάλυση δεδομένων, οι κρατικές φορολογικές αρχές αποφάσισαν πως η εργασία στις εταιρείες πλατφόρμες είναι μισθωτή εργασία. Μετά από αυτή την απόφαση η εταιρεία wolt που δραστηριοποιείται στη χώρα, θα πρέπει να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές για το σύνολο των εργαζομένων διανομέων της και να τους προσλάβει με συμβάσεις μισθωτής εργασίας.

Μεθοδικά και σταθερά όσο παιρνούν τα χρόνια, το πουλόβερ της δήθεν freelance εργασίας ξηλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Στον ελλαδικό χώρο, όπου η ακρίβεια καλπάζει και ο μισθός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες (ενοίκιο, υγεία, εκπαίδευση, τρόφιμα, ΔΕΗ, τηλέφωνο) η freelance εργασία δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Το τυρακι της καλής αμοιβής και του ελεύθερου ωραρίου αποδείχθηκε φάκα για επταήμερη δωδεκάωρη εργασία με αμοιβές που οι εταιρείες καθορίζουν κατά το δοκούν. Οι πολυεθνικοί γίγαντες, με τις ευλογίες του ν. Χατζηδάκη (ν.4808/21) άρθρα 67-69, δεν έχουν καμία υποχρέωση ή/και ευθύνη έναντι των εργαζομένων τους και απλά βλέπουν τα κέρδη τους να
εκτοξεύονται.

Είναι καιρός οι εργαζόμενοι στις εταιρείες πλατφόρμες να κινηθούμε δικαστικά με ομαδική αγωγή διεκδικώντας να αναγνωριστεί πως η εργασία που παρέχουμε είναι μισθωτή εργασία και απέχει κατά κόρον από την freelance εργασία.

18 Μαΐου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES