Ανταποκρίσεις

Ψητοπωλεία «Ο Πρόεδρος» – ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας

Σύντομο χρονικό
    • Ο συνάδελφος Ν.Απ.  ξεκίνησε να εργάζεται το 2014 στο ψητοπωλείο «Ο Πρόεδρος» στο Μοσχάτο, απολύθηκε τέλη του 2016 και κινήθηκε με αγωγή για δεδουλευμένα.
    • Τον Φλεβάρη του 2016, μετά από δύο μήνες το σωματείο πραγματοποιεί παρέμβαση στο κατάστημα στο Μοσχάτο.
    • Τον Οκτώβρη του 2017, εν όψει της αγωγής ο Β. Τσ. ( [συν]ιδιοκτήτη των καταστημάτων «Ο Πρόεδρος») μαζί με δύο μπράβους, απειλούν τον συνάδελφο με ξυλοδαρμό. Ακολουθεί μήνυση από τον συνάδελφο.
    • Τον Δεκέμβρη του 2017 το σωματείο πραγματοποιεί παρέμβαση με 4ωρη στάση εργασίας σε δύο καταστήματα της εν λόγω αλυσίδας (Χολαργό & Βριλήσσια).
    • Αρχές Μάρτη του 2018 ο Β. Τσ. καταθέτει μήνυση εναντίον του σωματείου και του συναδέλφου για συκοφαντική δυσφήμηση, λόγω και έργω εξύβριση, απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση, απειλή, εκβίαση, διατάραξη οικιακής ειρήνης και ψευδή καταμήνυση.
    • Το Νοέμβρη του 2018 ο συνάδελφος εν ώρα εργασίας δέχεται απειλές από «φουσκωτό» άνθρωπο του Β. Τσ. για να αποσύρει την αγωγή. Το σωματείο προχωράει σε παρέμβαση σε 4 καταστήματα της αλυσίδας (Μοσχάτο, Άλιμο, Γλυφάδα, Ηλιούπολη), καταγγέλλοντας την εργοδοτική τρομοκρατία και διεκδικώντας την δικαίωση του συναδέλφου.
    • Τον Σεπτέμβρη του 2019 η απόφαση του εφετείου για τα δεδουλευμένα δικαιώνει τον συνάδελφο.
    • Τον Οκτώβρη του 2022, και ενώ έχουν περάσει τρία χρόνια από το εφετείο, ο συνάδελφος δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα του, όμως εν όψει του ποινικού δικαστηρίου (με κατηγορούμενο τον Β. Τσ.) η πλευρά της επιχείρησης ζητάει εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η επιχείρηση καταβάλει το ποσό για τα δεδουλευμένα στον συνάδελφο και τα δύο μέρη αποσύρουν τις μηνύσεις.
    • Τον Μάρτη του 2023, έπειτα από τον παραπάνω εξωδικαστικό συμβιβασμό, το σωματείο και ο συνάδελφος αθωωθήκαμε στο δικαστήριο.

Από το 2017 μέχρι το 2023, αυτά τα έξι χρόνια, για την υπόθεση αυτήν βρεθήκαμε σε αστικά και ποινικά δικαστήρια, περισσότερες από 16 φορές. Καμία απόφαση δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα όταν έχουμε διεξάγει έναν αγώνα, κατά τον οποίο διακυβεύτηκε ακόμα και η σωματική μας ακεραιότητα. Μετά από 16+ «επισκέψεις» στα δικαστήρια και κάποιες παραπάνω σε δικηγόρους, οποιοσδήποτε μπορεί να φτάσει στα όρια της αντοχής του. Οποιοσδήποτε που μοχθεί για να ζήσει. Η απόφαση του συναδέλφου, να προβεί σε συμβιβασμό δεν ακυρώνει τον αγώνα που έδωσε, αυτός και το σωματείο. Ο συνάδελφος συνεχίζει να διεκδικεί στους χώρους εργασίας του. Το σωματείο με τις εξορμήσεις και τις παρεμβάσεις στα καταστήματα της αλυσίδας, ενημερώνει ανελλιπώς τους συναδέλφους στα καταστήματα του ψητοπωλείου «Ο Πρόεδρος» σπάζοντας την εικόνα του άτρωτου εργοδότη.

 Ο αγώνας, με αφορμή την υπόθεση του συναδέλφου Ν.Απ. έφερε καρπούς.

Στα τέλη του  2021  ήρθε στο σωματείο η συνάδελφος Μ. Π. που εργαζόταν ως διανομέας στο κατάστημα του ψητοπωλείου «Ο Πρόεδρος» στα Μελίσσια και μας ενημέρωσε για το καθεστώς εργασίας στο εν λόγω κατάστημα. Η συνάδελφος ήταν δηλωμένη για τρία 8ωρα την εβδομάδα και εργαζόταν πενθήμερο 10ωρο από Δευτέρα εώς Παρασκευή 13:00-23:00. Ακόμη, η εργοδοσία δεν της κατέβαλλε δώρα, επιδόματα, την αποζημίωση χρήσης και συντήρησης (τουλάχιστον ίσο με το 15% του βασικού μισθού), τα καύσιμα και τις νόμιμες προσαυξήσεις για νυχτερινή εργασία (+25%) και αργίες(+75%). Το σωματείο βρέθηκε στο κατάστημα να μιλήσει με την εργοδοσία, χωρίς να βρεθεί κάποια λύση. Η συνάδελφος έπειτα από την καταγγελία στο αρμόδιο ΣΕΠΕ και την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης με την στήριξη και αρωγή του ΣΒΕΟΔ προχώρησε σε αγωγή, διεκδικώντας όλα τα παραπάνω δεδουλευμένα. Στις 19/1/2023 εκδικάστηκε η αγωγή της συναδέλφου στο ειρηνοδικείο στο Μαρούσι και αναμένουμε την απόφαση.

Δικαίωση της συναδέλφισσας Μ. Π.

Στον ψητοπωλείο «Ο Πρόεδρος» και σε κάθε επιχείρηση σπάμε την σιωπή στην υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία

 

 

17 Μαΐου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES