Ανταπόκριση από την Πρωτομαγιάτικη απεργία
Ανταποκρίσεις

Ανταπόκριση από την Πρωτομαγιάτικη απεργία

1η Μάη 2023

Η απεργιακή μέρα είχε ξημερώσει. Η πόλη της Αθήνας στο μεγαλύτερο κομμάτι του λεκανοπεδίου ήταν «στολισμένη» με τις αφίσες της ΣΒΕΟΔ με τις διεκδικήσεις του επαγγέλματος . Το απεργιακό τεύχος της εφημερίδας μας, «Στο ρελαντί» είχε ενημερώσει τους συναδέλφους σε κάθε χώρο εργασίας (εταιρίες courier, συνοικιακά καταστήματα εστίασης, εταιρίες πλατφόρμες). Αρχικά, μαζευτήκαμε στα γραφεία μας και έπειτα κινηθήκαμε προς το Πεδίον του Άρεως όπου προετοιμάσαμε τον χώρο της συγκέντρωσης. Κρεμάσαμε τα πανό μας. Στήσαμε ένα κιόσκι με την απεργιακή γραμματεία. Σε ένα δεύτερο κιόσκι υπήρχαν οι μπλούζες οικονομικής ενίσχυσης του σωματείου, ενώ παράλληλα κυκλοφορούσε και το κουτί οικονομικής ενίσχυσης. Στήσαμε μικροφωνική, όπου διαβάζαμε το κείμενο του σωματείου και παίζαμε μουσική.

   

Ο καιρός δεν έδειχνε ευνοϊκή διάθεση και σύντομα ξεκίνησε να βρέχει, κάτι που φυσικά δε μας πτόησε. Είμαστε επαγγελματίες διανομείς, συνηθισμένοι στις αντιξοότητες του καιρού, το περιβάλλον της εργασίας μας είναι ο δρόμος. Την πρωτομαγιά δε θα μπορούσαμε παρά να παραμείνουμε στο δρόμο, τον δρόμο της διεκδίκησης. Έπειτα από μία ώρα και κάτι (γύρω στις 14:15) η μοτοπορεία, με περίπου 300 δίκυκλα ξεκίνησε από την Λ. Αλεξάνδρας με κατεύθυνση την πλ. Χαλανδρίου. Στη διαδρομή πραγματοποιήσαμε δύο προγραμματισμένες στάσεις, στο Χολαργό και στην Πλ. Αγίας Παρασκευής, περιφρουρώντας την απεργία. Όταν φτάσαμε στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου σταθμεύσαμε τα μηχανάκια μας και με συγκροτημένες απεργιακές ομάδες περιφρουρήσαμε την απεργία στη γύρω περιοχή.

Με την πειθώ και την αγωνιστική μας γλώσσα εξηγούσαμε το δίκαιο του αγώνα μας στους απεργοσπάστες. Αποτέλεσμα ήταν αρκετοί να αναγνωρίσουν την προσπάθειά μας και να στηρίξουν την απεργιακή περιφρούρηση. Στα καταστήματα που περιφρουρήσαμε η υπηρεσία διανομής για όση ώρα παραμείναμε δε λειτούργησε.

Τίποτα δεν θα μας χαριστεί αν δεν θυσιάσουμε από τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο μας, αν δεν θυσιάσουμε ένα μεροκάματο την απεργιακή ημέρα. Κανένας εργοδότης δεν πρόκειται να αποδώσει τα εργασιακά νόμιμα δικαιώματά μας αν δεν οργανωθούμε στο σωματείο και δεν αντισταθούμε στην «κανονικότητα» που μας επιβάλλουν. Όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως η πρωτομαγιάτικη απεργία αποτελεί ένα από τα μέσα του αγώνα. Από εκεί και πέρα ο αγώνας οφείλει να είναι καθημερινός.  Στο αβέβαιο μέλλον που μας επιφυλλάσουν, προτάσσουμε την οργάνωση, την αντίσταση και την αλληλεγγύη.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, τους αλληλέγγυους και τις αλληλέγγυες, που πλαισίωσαν την πρωτομαγιάτικη απεργία μας. Όλοι τους σταθήκανε στο ύψος των περιστάσεων και συνέβαλλαν ουσιαστικά στην επιτυχία της απεργίας. Ο αγώνας έχει δρόμο μπροστά του και εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα δίκαια αιτήματά μας που είναι :

Α) ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Β) ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΗΛΩΜΕΝΗ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΊΑ

Γ) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ ν. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Δ) ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

17 Μαΐου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES