Κείμενα - Προκηρύξεις

Rabbit Grocery: Η εργοδοσία κάνει τον λαγό μπροστά στην εργατική νομοθεσία.

Δικαίωση των εργαζόμενων στην εταιρεία πλατφόρμα rabbit

Να παρθούν πίσω οι παράνομες μαζικές απολυσεις

 

Στις 12 Μάϊου η εταιρεία rabbit grocery* προχώρησε σε 34 απολύσεις με ταυτόχρονο κλείσιμο τριών από τα τέσσερα καταστήματα της στην Αθήνα.  Οι απολύσεις έγιναν χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς καμία ενσυναίσθηση για τον τρόπο που θα επιβιώσουν οι εργαζόμενοι, λίγο πριν κλείσουν χρόνο, για να  αποφύγει την καταβολή των αποζημιώσεων (2 μικτούς μισθούς μετά από ένα χρόνο εργασίας). Ακόμη, η rabbit έδωσε στους εργαζόμενους να υπογράψουν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό για να αποσπάσει την συναίνεση τους στην κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και της αιφνίδιας και άρα βίαιης απόλυσης. Η επιχείρηση δεν έδωσε αντίγραφο στους εργαζόμενους, ενώ η διαδικασία έγινε γρήγορα, ώστε κάνεις να μην έχει τον χρόνο να σκεφτεί και να αντιδράσει.

Επτά εργαζόμενοι που κατάφεραν να συναντηθούν και να μιλήσουν ήρθαν σε επαφή με το σωματείο και προχώρησαν όλοι μαζί σε καταγγελία για άκυρη απόλυση. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα όρια πέρα από τα οποία οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές καθορίζονται από τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται στην αρχή του μήνα και είναι μέχρι έξι εργαζόμενους για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους (αρθρό 74, Ν. 3863/2010). Η rabbit έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το όριο και είναι παράνομη. Το σωματείο μας απέστειλε ηλεκτρονική επιστολή που ζητούσε συνάντηση με την εργοδοσία για να επιλυθεί το ζήτημα πριν την τριμερή, αλλά δεν λάβαμε απάντηση. Η τριμερή συνάντηση ανάμεσα στην εταιρεία, την επιθεώρηση εργασίας, τους εργαζόμενους και το σωματείο μας ΣΒΕΟΔ έγινε την Πέμπτη 29 Ιούνη. Εκεί η επιχείρηση επικαλέστηκε το ιδιωτικό συμφωνητικό που είχαν υπογράψει οι εργαζόμενοι για να απαλλαχθεί των ευθυνών της, όμως στην πράξη το ιδιωτικό συμφωνητικό είναι άκυρο διότι αντιβαίνει την εργατική νομοθεσία. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να αναγνωριστεί η ακυρότητα των απολύσεων. Το πόρισμα της επιθεωρήτριας Ι. Λ. δικαιώνει πλήρως τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα αναφέρει πως «καλείται η επιχείρηση να επαναφέρει άμεσα και με τη λήψη του παρόντος στη θέση εργασίας τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση καταγγέλθηκε εντός του Μαίου αναγνωρίζοντας τους τη συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης από την αρχική ημερομηνία πρόσληψης και καταβάλλοντας τους ημερομίσθια υπερημερίας για το χρονικό διάστημα της ακυρότητας της καταγγελίας σύμβασης.»Η εταιρεία έχει πάρει διορία μια εβδομάδα να καταθέσει υπόμνημα «από το οποίο να προκύπτει η συμμόρφωση με το παρόν πόρισμα», ειδάλλως το ΣΕΠΕ θα επιβάλλει τις ανάλογες διοικητικές κυρώσεις.

Οι απολυμένοι συνάδελφοι της rabbit που ήρθαν σε επαφή με το σωματείο μας, δεν πάτησαν την μπανανόφλουδα της εταιρείας και συλλογικά διεκδίκησαν το δίκιο τους. Ενάντια στην μοιρολατρία και την παραίτηση αποτελούν ακόμη και ένα φωτεινό παράδειγμα στο επάγγελμα, επιβεβαιώνοντας το ρητό ” χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν γίνονται”

Από τον αγώνα δρόμου

στον δρόμο του αγώνα

11 Ιουλίου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES