Ο εργατικός αγώνας στα καταστήματα της Domino’s Pizza συνεχίζεται με μια μεγάλη νίκη!
Κείμενα - Προκηρύξεις

Ο εργατικός αγώνας στα καταστήματα της Domino’s Pizza συνεχίζεται με μια μεγάλη νίκη!

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Τα νέα είναι ευχάριστα για το επάγγελμά μας! Άλλη μια δικαίωση, άλλο ένα βήμα μπροστά στα δικαιώματά μας. Ο συνάδελφος διανομέας Γιώργος Φ.  εργαζόταν για 3 χρόνια στο εταιρικό κατάστημα της Domino’s Pizza στην Αγία Παρασκευή. Εργαζόταν και διεκδικούσε από κοινού με όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές του, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η εταιρεία προσπάθησε να ξεφορτωθεί τον “ενοχλητικό” εργαζόμενο που διεκδικεί και μετά από ένα πόλεμο φθοράς τον απέλυσε. Ο συνάδελφος κινήθηκε συνδικαλιστικά ενώ προχώρησε σε καταγγελία στο αρμόδιο ΣΕΠΕ και σε αγωγή που ανάμεσα στα άλλα ζητούσε να αναγνωριστεί η ακυρότητα της απόλυσης και η επαναπρόσληψή του. Η εκδίκαση της αγωγής αναβλήθηκε δύο φορές και έγινε τελικά τον Μάρτη του ’22, ενώ η απόφαση εκδόθηκε τον Δεκέμβρη του 2022.

Η απόφαση, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αναφέρει:
“Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι ο ενάγων ήταν ενεργό μέλος του πρωτοβάθμιου ομοιοεπαγγελματικού σωματείου με την επωνυμία «Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου» (ΣΒΕΟΔ). Κατά τη διάρκεια της εργασιακής του σχέσης, ο ενάγων ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση εντός του εργασιακού χώρου και συγκεκριμένα, ενημέρωνε τους συναδέλφους του για τα εργασιακά τους δικαιώματα, παρότρυνε αυτούς σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αναδείκνυε τα προβλήματα που είχαν ανακύψει κυρίως από το ευέλικτο ωράριο εργασίας και το ωράριο προτεραιότητας, από τη μη παροχή μέσων ατομικής προστασίας αλλά και από τη μη τακτική συντήρηση των οχημάτων, διένειμε προκηρύξεις του ΣΒΕΟΔ, ενώ με έγγραφες αιτήσεις προς την εναγόμενη επεδίωκε την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την τήρηση των όρων της εργατικής νομοθεσίας.”

Στο παραπάνω απόσπασμα βλέπουμε αποτυπωμένη, όλη τη δουλειά του συναδέλφου και του σωματείου που με μεθοδικότητα και στοχοπροσήλωση φροντίσαμε από κοινού η συνδικαλιστική δουλειά να μπορεί να αποδειχθεί και σε επίπεδο δικαστικό. Είναι απόφαση -οδηγός για το μέλλον και το τι είναι καλό να πράττουμε στους χώρους εργασίας, για να ενισχύουμε τη θέση μας και να έχουμε αποτελέσματα.  Σημαντικό σημείο της είναι η αναγνώριση (και από το δικαστήριο)  πως ο 4611/2019 θεσμοθετήθηκε από τον αγώνα του σωματείου.
Χαρακτηριστικά αναφέρει: “Περαιτέρω αποδείχθηκε ότι μετά την ως άνω απεργία στις 11-04-2019 και εξ αφορμής αυτής, εκδόθηκε  ο ν.4611/2019 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 17-05-2019 (ΦΕΚ73/Α/17-05-2019)”.

Οι διαρκείς διεκδικήσεις των συναδέλφων στην Domino’s Pizza απέδωσαν καρπούς:  εφαρμογή του 4611/2019- Παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, θεσμοθέτηση 8ωρου και κατάργηση του ελαστικού ωραρίου. Η απάντηση της εταιρίας ήταν η απόλυση του συναδέλφου με πρόφαση χαμηλή παραγωγικότητα και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Γιατί αυτή είναι η γλώσσα των αφεντικών. Όσο και αν έχουν τα πάντα με το μέρος τους, θα επιστρατεύουν πάντα ψέματα και απειλές.

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια και στο τέλος, όπως λένε, η αλήθεια πάντα νικάει.

Η από κοινού αίτηση για χορήγηση των Μ.Α.Π. μαζί με άλλους οκτώ συναδέλφους στο κατάστημα, οδήγησε στη μείωση των ωρών του Γ.Φ, στοχοποιώντας και θεωρώντας τον ουσιαστικά υπαίτιο γιατί διεκδίκησε τα νόμιμα! Το δικαστήριο είχε ακριβώς την ίδια άποψη: “Η ενέργεια αυτή της εναγόμενης είχε σαφώς εκδικητικό χαρακτήρα  αφού αυτή μείωσε μόνο τις ώρες εργασίας του ενάγοντος και όχι και των άλλων συναδέλφων του.”

Για τον αγώνα και την απόλυση του συναδέλφου Γ.Φ αναφέρει: “ Η εναγόμενη προέβη στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας του ενάγοντος κινούμενη αποκλειστικά και μόνον από λόγους εκδίκησης προς το πρόσωπό του, και συγκεκριμένα λόγω της δυσαρέσκειας που προκάλεσε σε αυτήν η συνεχής και έντονη νόμιμη συνδικαλιστική δράση αυτού, και ειδικότερα οι αναφερόμενες παραπάνω ενέργειες διαμαρτυρίας του, η συμμετοχή του σε απεργιακές κινητοποιήσεις και η εκ μέρους του παρότρυνση άλλων συναδέλφων του να συμμετάσχουν σε αυτές, αλλά και η έντονη αντίδρασή του στην δυσμενή γι αυτόν μονομερή τροποποίηση του ωραρίου του.”

Η απόφαση της αγωγής δικαιώνει τον συνάδελφο. Του επιδικάζει τους μισθούς υπερημερίας και ένα ποσό για ηθική βλάβη,  ενώ το ουσιώδες είναι πως θεωρεί την απόλυση καταχρηστική και εκδικητική και αναφέρει: “Επομένως η ως άνω καταγγελία της συμβάσεως εργασίας του ενάγοντος, η οποία έγινε από λόγους εχθρότητας και εκδίκησης συνεπεία της προηγηθείσης νόμιμης αλλά μη αρεστής στην εναγομένη, συνδικαλιστικής δράσης αυτού, τυγχάνει άκυρη ως καταχρηστική, αφού η άσκησή της υπερβαίνει, προφανώς τα όρια του διευθυντικού της δικαιώματος, όπως αυτά επιβάλλονται από την καλή πίστη και τα χρηστά ήθη, καθώς και τον κοινωνικό και οικονομικό σκοπό του δικαιώματος.”

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

“Ομοίως δεν αποδεικνύεται ότι ο ενάγων προκαλούσε εντάσεις στον εργασιακό χώρο ούτε ότι επεδείκνυε έλλειψη συνεργασίας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι είκοσι δύο εργαζόμενοι της εναγόμενης με έγγραφο τους προς το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Αγίας Παρασκευής διατύπωσαν τη διαμαρτυρίας τους για την απόλυση του ενάγοντος και ζήτησαν την άμεση επαναπρόσληψή του.”

Εδώ βλέπουμε καθαρά πόσο σημαντική είναι η στήριξη και η ενότητα στον αγώνα των συναδέλφων. Τι αξία έχει η αλληλεγγύη και η συναδελφικότητα. Πόσο καθοριστικό μπορεί να είναι για τη νίκη, αυτό που λέμε πως «όλοι μαζί έχουμε δύναμη!» Η απόφαση αυτή δεν ήρθε από τον ουρανό. Βασίστηκε στην πίστη του συναδέλφου στην υπόθεση, στη συγκροτημένη δουλειά του ίδιου και του σωματείου, στις στοχευμένες κινητοποιήσεις -παρεμβάσεις μαζί με αλληλέγγυους και στην αμέριστη συμπαράσταση που έλαβε από αρκετούς εργαζόμενους της Domino’s Pizza. Δηλαδή στον συνδυασμό θεσμικού και κινηματικού αγώνα.  Eκεί όπου με συνέπεια και συνέχεια χρόνων, το σωματείο μας μαζί με το συνάδελφο μέλος μας, βρίσκονται κάνοντας τον συνδικαλισμό βάσης πράξη.

Με αυτή την απόφαση δικαιώνονται και όσοι πιστεύουν ότι αξίζει ακόμα να αγωνίζεσαι και να διεκδικείς, γιατί έτσι και μόνο έτσι μπορείς και να ΝΙΚΑΣ. Για μας, για το σωματείο μας, για την τάξη μας γενικότερα.

Θα είμαστε εδώ, στο δρόμο, να νικάμε και να προστατεύουμε την τάξη μας. Όπως κάνουμε εδώ και 15 χρόνια.

 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ-ΝΙΚΑ.

 

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, Σ.Β.Ε.Ο.Δ.

Δεκέμβρης 2022.

 

29 Δεκεμβρίου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES