Το πρωτοβάθμιο ομοιεπαγγελματικό σωματείο Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) στεκόμαστε μαζί με την συναδέλφισσα Μαργαρίτα Κουτσανέλλου ενάντια στις συκοφαντίες και τις διώξεις της εργοδοσίας.
Τα γεγονότα έχουν ως εξής και δείχνουν τη λύσσα των εργοδοτών απέναντι στους εργαζόμενους όταν οι ίδιοι αποφασίζουν για τις τύχες τους είτε δουλεύουν στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Στον μεταμνημονιακό Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ, ΝΠΙΔ, εποπτευόμενο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 800 περίπου εργαζόμενοι βρέθηκαν να μην έχουν ενιαίο πλαίσιο εργασίας. Για παράδειγμα μείζον ζήτημα αποτελούσε η αναρρωτική άδεια: κάποιοι εργαζόμενοι ελάμβαναν κανονικά το μισθό τους εάν ασθενούσαν πέραν του πρώτου μήνα, κάποιοι άλλοι απέμεναν με το επίδομα του ΙΚΑ. Αρχικά δημιουργήθηκε ενιαίο σωματείο που προσπάθησε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να κρατήσει τους εργαζόμενους ενωμένους. Ο εν λόγω Σύλλογος έδωσε και δίνει σημαντικό αγώνα κατά των τεχνητών διαχωρισμών μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων. Οι διαχωρισμοί είχαν σκοπό τη δικαιολόγηση της άνισης μεταχείρισης και την εδραίωση πρώτης και δεύτερης κατηγορίας εργαζομένων στον Οργανισμό.
Η Μ.Κ. πρωτοστατούσε σε αυτόν τον αγώνα και ως γραμματέας του συλλόγου, είχε ήδη στοχοποιηθεί από τη διοίκηση, όμως το Μάιο του 2017 η αντιπαράθεση έφτασε στα άκρα. Ξεκίνησε ένας συλλογικός αγώνας για να γίνει ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όσον αφορά το εργασιακό αλαλούμ. Ο αγώνας αφορούσε τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με περιεχόμενο: ενιαίο κανονισμό προσωπικού και με κορυφαίο αίτημα την ομοιόμορφη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας, όπως προαναφέραμε. Γύρω από αυτό το ζήτημα επικεντρώθηκε ο αγώνας, ενώ μία κατηγορία εργαζόμενων, οι ερευνητές, αντιμάχονταν το σωματείο ανοιχτά, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της επιδιωκόμενης συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ο αγώνας κορυφώθηκε με μιας βδομάδας λειτουργική κατάληψη όπου ο οργανισμός ήταν κλειστός χωρίς να έχει κηρυχθεί απεργία. Αποτέλεσμα των αγώνων αυτών, ήταν το Δεκέμβριο του ‘17 να εκδοθεί ΚΥΑ για τον ενιαίο Κανονισμό Προσωπικού, με την αναρρωτική άδεια να ρυθμίζεται όπως τη διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι. Στο νέο Κανονισμό υπήρχε όμως από τη μεριά της εργοδοσίας πρόβλεψη και για Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΥΣ), η ύπαρξη του οποίου έγινε σημείο αιχμής, γιατί η Διοίκηση του έδινε χαρακτηριστικά τέτοια, ώστε να επιβεβαιώνεται και να στοιχειοθετείται ένα επιχειρησιακό απαρτχάιντ σε σχέση με τους ερευνητές.
Για τον λόγο αυτόν, το Σωματείο κάλεσε σε αποχή από τις πρώτες εκλογές του ΥΣ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην πρώτη απόπειρα εκλογών, όλοι οι εργαζόμενοι – πλην των ερευνητών – συντάχθηκαν με την αποχή και δεν έβαλε κανένας υποψηφιότητα. Έτσι δεν έγιναν εκλογές. Η Διοίκηση, προχώρησε μετά από κάνα δίμηνο σε επανάληψη των εκλογών, φροντίζοντας να βρει κάποιους δικούς της για να βάλουν υποψηφιότητα και να σπάσουν την αποχή. Σε αυτό το σημείο – αρχή του 2018 – έχει σημασία να πούμε οτι παράλληλα έτρεχε ένας πολύ μεγάλος διαγωνισμός για την προώθηση της φέτας στο εξωτερικό, ύψους επτά εκατομμυρίων ευρώ.. Το σωματείο κατάγγειλε τις όχι νομότυπες πρακτικές της διοίκησης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ προσπαθούσε να υπερασπιστεί κάποια από τα μέλη του, τα οποία δέχονταν ισχυρές πιέσεις να λειτουργήσουν κατά παραγγελία των διοικούντων στο πλαίσιο Επιτροπής στον Οργανισμό, που συμμετείχαν για την ανάθεση του έργου.
Στην 2η απόπειρα της διοίκησης για εκλογές του ΥΣ κληρώθηκε με δημόσια διαδικασία στην Εφορευτική Επιτροπή και ορίστηκε Πρόεδρος της - λόγω αρχαιότητας - η Μ.Κ. Το σωματείο αποφάσισε ότι θα παραμείνει η συναδέλφισσα στις εκλογές παρά την αποχή ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι πώς θα γίνουν οι εκλογές, αφού χωρίς υποψήφιους, δεν θα μπορούσαν να ξέρουν τι θα έκανε η διοίκηση για να περιορίσει τη διαφαινόμενη αποχή, η οποία αποδείχτηκε πολύ μεγάλη ξανά – πάνω από το 80%.
Το σωματείο ενδιαφερόταν για την ανάδειξη των ανεπαρκειών και των επιχειρούμενων αυθαιρεσιών, όπου εμφανίζονταν. Αυτό το καθήκον το ανέλαβε η Μ.Κ. μόνη της μεταξύ απολύτως εχθρικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένης της Διοίκησης, μίας Γεν. Δ/ντριας, του Νομικού Συμβούλου, οι οποίοι όλοι επιτηρούσαν το έργο της Επιτροπής. Το γεγονός ότι υπήρξαν 24 επιστολικές ψήφοι, οι οποίες απεστάλησαν όχι επί αποδείξει, όπως προβλέπεται από το νόμο, αλλά με απλό ταχυδρομικό τέλος και το γεγονός ότι αυτές οι 24 επιστολικές ψήφοι ήταν γραμμένες όλες με το ίδιο χέρι (για την ακρίβεια 12 από ένα ινστιτούτο και 12 από ένα άλλο), αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τα περαιτέρω.
Ως Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής η Μ.Κ. αρνήθηκε να τις αναγνωρίσει ως έγκυρες. Απέναντι στις εργοδοτικές εκλογές παρωδία η στάση της ήταν σωστή. Δεν ανέχθηκε την απόπειρα νόθευσης της εκλογικής διαδικασίας και τη γελοιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών. Συνοδεία δύο μελών του ΔΣ του Συλλόγου, υπέβαλε στον εποπτεύοντα Υπουργό σχετική αναφορά με αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς της. Αυτό το οποίο έκανε στην πραγματικότητα ήταν να αποτρέψει την καταστροφή από τον Οργανισμό των άδειων φακέλων αλληλογραφίας με απλό γραμματόσημο, με τους οποίους είχαν αποσταλεί οι 24 επιστολικές ψήφοι. Τους φακέλους αυτούς παρέδωσε στο Γραφείο Υπουργού μαζί με την αναφορά της, σύμφωνα με τον Κανονισμό που διέπει την ίδια και τους υπαλλήλους του κρατικού ΝΠΙΔ.
Εν τω μεταξύ, η Διοίκηση το βράδυ, έσπευσε να καλέσει την αστυνομία και να την μηνύσει για κλοπή εκλογικού υλικού. Στη συνέχεια ακολούθησαν και πολλά άλλα γεγονότα, τα οποία έδειχναν το μένος εναντίον της και περιλάμβαναν απομάκρυνση από την οργανική θέση της στην Κεντρική Υπηρεσία, αλλοιώσεις πρωτοκόλλων, απόκρυψη στοιχείων στη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε, μη κλήση μαρτύρων της Μ.Κ. και πολλά ακόμα που δείχνουν ότι όχι μόνο είναι αθώα αλλά και ότι οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι μηνυτές της. Εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται υπό ανερμάτιστη πειθαρχική και ποινική δίωξη, με απώτερο σκοπό την τρομοκράτηση τόσο της ίδιας, όσο και τον «παραδειγματισμό» των υπολοίπων. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, στο Α’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, δικάζεται με την κατηγορία της υπεξαγωγής εγγράφων.
Εμείς όμως ξέρουμε και είναι ξεκάθαρο από τα γεγονότα, ότι η συνάδελφος Μαργαρίτα Κουτσανέλλου δικάζεται για την ευρύτερη συνδικαλιστική της δράση.
Πρωτοβάθμιο ομοιεπαγγελματικό σωματείο
Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) - Σεπτέμβρης 2022