ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ
Ψηφίσματα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ

Οι εργάτες της Μαλαματίνα με το σωματείο τους, εδώ και ενάμιση μήνα βρίσκονται σε διαρκής κινητοποιήσεις με στόχο την επαναπρόσληψη των 15 απολυμένων συναδέλφων τους και για την υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. Αυτά είναι τα βασικά και αδιαπραγμάτευτα αιτήματα τους, και ο αγώνας που δίνουν είναι δίκαιος, και αφορά το σύνολο της τάξης μας, για αυτό έχει και την καθολική στήριξη μας. Είναι αγώνας χαρακωμάτων, απέναντι στις αδιάλλακτες πολιτικές της κυβέρνησης και των αφεντικών της Μαλαματίνα, που παίζουν το ρόλο του λαγού για να εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη με κάθε δυνατό τρόπο. Ο νόμος 4808/2021 έρχεται με φόρα να σαρώσει ότι είχε μείνει από εργατικά διακαιώματα, να περιορίσει τις απεργίες, να ποινικοποιήσει τους ίδιους τους αγώνες και τους συνδικαλιστές. Είναι ο Δούρειος Ίππος των μεγαλοαφεντικών αυτού του τόπου. Χωρίς ταξικό κίνημα, χωρίς διεκδικήσεις, επιβάλλεται έτσι η σιγή νεκροταφείου που τόσο πολύ βολεύει τα συμφέροντά τους.

Το εργοστάσιο της Μαλαματίνα έχει ιστορία από το 1895, τέσσερις γενιές έχουν διαδεχθεί τη διαχείρισή του. Από 22/12/2021 πέρασε στα χέρια της Mantis group (Red Bull, Mars,Twix, Energizer) συμφερόντων Κρομμύδα, γαμπρού του Υπουργού της κυβέρνησης Σκρέκα (πρωτότυπο!). Το γνωστό και χιλιοπαιγμένο πια έργο της ”εξυγίανσης” της εταιρείας, είχε στο μενού, διαγραφή χρεών ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Είχε επίσης, τους ”κακούς ”εργαζόμενους συνδικαλιστές πριν την εξυγίανση να ‘βάζουν πλάτη για να μην χρεοκοπήσει η εταιρεία, δεχόμενοι έως και 20% μείωση στο μισθό τους για περίπου 3 χρόνια. Όταν λοιπόν ανέλαβε η Mantis απαλλαγμένη από τα πιο πολλά χρέη, η μοναδική υποχρέωση ήταν να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας. Αντί αυτού λοιπόν του ελάχιστου δικού της χρέους, η εταιρεία απολύει 15 εργαζόμενους  και τους στέλνει στην μόνιμη ανεργία, προσπαθώντας έτσι να επιβάλλει ατομικές συμβάσεις εργασίας και νέο εργασιακό μοντέλο. Η εργοδοσία επιχειρεί να σπάσει την απεργία και το ηθικό των αγωνιζόμενων εργατών, με απεργοσπαστικό μηχανισμό (30/8/22). Βρίσκει όμως απέναντί της σύσσωμους απεργούς και αλληλέγγυους να περιφρουρούν τα δικαιώματά τους. Ακολουθεί βίαιη καταστολή με τραυματισμούς και συλλήψεις. Η απεργία συνεχίζεται, και όλος ο μηχανισμός το μόνο που καταφέρνει είναι να συσπειρώσει ακόμα πιο πολύ τους εργαζόμενους.

Όλο αυτό το διάστημα των κινητοποιήσεων αρωγός στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, είναι ποιος άλλος, το δεξί τους καλοταϊσμένο χέρι, τα συστημικά μίντια, έντυπα και ηλεκτρονικά. Η εικόνα που δίνουν στον πολύ κόσμο, περιγράφει την απεργία σαν μία μάχη της μειοψηφίας και των ”κακών βολεμένων συνδικαλιστών” απέναντι στην ”ανάπτυξη” και τις επενδύσεις που θα φέρει η επιχείρηση. Οι αγώνες για δικαιώματα, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, είναι εξ ορισμού εχθρός της ανάπτυξης που αυτοί πλασάρουν. Η αλήθεια και η σωστή πληροφόρηση είναι για αυτούς άγνωστες λέξεις και έννοιες. Το κρατικό χρήμα να ρέει, τίποτε άλλο δεν τους ενδιαφέρει. Για όλους αυτούς τους λόγους, στέλνουμε την συμπαράστασή μας και δύναμη στους συναδέλφους απεργούς. Ο αγώνας σας είναι και δικό μας αγώνας και θα είναι νικηφόρος. Η εργατική τάξη έχει και ιστορία και μνήμη. Η δύναμή μας είναι στην ενότητα και στην αλληλεγγύη.

 

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 

Πρωτοβάθμιο ομοιεπαγγελματικό σωματείο

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) – Σεπτέμβρης 2022

 

17 Σεπτεμβρίου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES