Pitta King (Παγκράτι): Βασιλιάς της εργοδοτικής αυθαιρεσίας  
Κείμενα - Προκηρύξεις

Pitta King (Παγκράτι): Βασιλιάς της εργοδοτικής αυθαιρεσίας  

Ο συνάδελφος Μ.N ξεκίνησε να εργάζεται ως διανομέας στο ψητοπωλείο Pitta King στο Παγκράτι, στην οδό Υμηττού 52, τον Μάρτη του 2023, για 4 ώρες πέντε μέρες την εβδομάδα. Από την αρχή της εργασιακής του σχέσης βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σειρά από παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Καταρχήν δεν υπέγραψε καμία σύμβαση εργασίας και εργαζόταν ανασφάλιστος. Η μοναδική “υποχρέωση” της εργοδοσίας ήταν να καταβάλλει 4,5 ευρώ την ώρα. Ούτε δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, ούτε νυχτερινές προσαυξήσεις, ούτε επίδομα επικινδυνότητας, ούτε Μέσα Ατομικής Προστασίας, ούτε άδεια και επίδομα αδείας, ούτε αποζημίωση χρήσης και συντήρησης για το ιδιόκτητο δίκυκλο (15%. τουλάχιστον επί του βασικού μισθού ), ούτε και καταβολή καυσίμων, όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία και υπαγορεύει η κοινή λογική. Επιπλέον οι φωνές και οι άσχημες συμπεριφορές έδιναν και έπαιρναν στο ψητοπωλείο. Αν κάποιος εργαζόμενος “τολμούσε” να ζητήσει άδεια ή έκανε κάτι που δεν άρεσε στην εργοδοσία, ο βασιλιάς της πίτας τον τιμωρούσε με δέκα μέρες παύση εργασιών, εννοείται χωρίς αμοιβή. Ενώ σε μια περίπτωση εργατικού ατυχήματος, που ένας νεαρός διανομέας τραυματίστηκε, αλλά όχι σοβαρά, η εργοδοσία τον έβαλε να πληρώσει για το κατεστραμμένο κουτί!!! Πατώντας πάνω στο νεαρό της ηλικίας των διανομέων, στο ευρύτερο εργασιακό καθεστώς στην ταχυδιανομή, στην άγνοια των δικαιωμάτων, και στον καθημερινό μόχθο της επιβίωσης ο Pittα King έχτιζε και συνεχίζει να χτίζει το βασίλειο της αυθαιρεσίας του.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Ο συνάδελφος Μ. παρόλο το τοξικό περιβάλλον εργασίας, συνέχιζε να εργάζεται στο εν λόγω κατάστημα, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός πως δεν έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας. Τον Δεκέμβρη του 2023 ανακάλυψε στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ  πως είχε ασφαλιστεί για ένα μήνα, το Νοέμβριο του 2023, σε μία εταιρεία καθαρισμού, χωρίς να έχει υπογράψει ούτε την πρόσληψη, ούτε την απόλυσή ή την παραίτησή του. Έπειτα από αυτή την ανακάλυψη, ήρθε σε επαφή με το σωματείο μας, την Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ). Τέλη Φλεβάρη το ΣΕΠΕ διενέργησε έλεγχο  στο pitta king, όπου ο συνάδελφος Μ. εργαζόταν ανασφάλιστος και τον κατέγραψε.

Στην συνέχεια ο συνάδελφος προχώρησε σε καταγγελία στο ΣΕΠΕ για δεδουλευμένα, για πλαστογραφία της υπογραφής του και για εκδικητική απόλυση. Όταν ο εργοδότης πληροφορήθηκε την καταγγελία από τον συνάδελφο, ξέσπασε πάλι πάνω του και τον έδιωξε από το κατάστημα. Ο συνάδελφος κάλεσε την αστυνομία και κατέγραψε το γεγονός της εκδίωξης/ βίαιης απόλυσης του. Από εκείνη την ημέρα και έπειτα ο Μ. δέχτηκε δεκάδες τηλεφωνήματα από τον εργοδότη, τον συνέταιρό του, τον παλιό συνέταιρο από φίλους του εργοδότη, ακόμη και από ένα εργοδότη που είχε το κατάστημα παλιότερα. Μοναδική επωδός όλων, άλλοτε σε φιλικό τόνο και άλλοτε με ένταση,  ήταν να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του και “θα τα βρούνε”. Το κερασάκι στη τούρτα της παραπάνω τακτικής της εργοδοσίας αποτέλεσε η “επίσκεψη” στο σπίτι του για “φιλική συζήτηση”, εν ώρα απουσίας του συναδέλφου με την μητέρα του. Η εργοδοσία νομίζει πως με τα λεφτά τα κάνεις όλα, όμως το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και ζήτημα αξιοπρέπειας και όχι μόνο για τον συνάδελφο, που σήκωσε κεφάλι, αλλά για το σύνολο των εργαζόμενων.

 Δώσε το χέρι σε αυτούς που σηκώνονται

Το Pitta King δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά το κανόνα στην ταχυεστίαση, απλά σε αυτό το κατάστημα βρέθηκε ένας διανομέας να σπάσει την ομερτά. Η κατάσταση στην ταχυδιανομή, παρόλο τις κυβερνητικές εξαγγελίες, παραμένει άγρια δύση. Οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι σε σχέση με το μέγεθος της παραβατικότητας των εργοδοτών στην ταχυεστίαση, οι εργαζόμενοι, ειδικά οι διανομείς ειδοποιούνται να μην γυρίζουν στο κατάστημα όσο διαρκεί ο έλεγχος, οι εργοδότες ενημερώνουν ο ένας τον άλλο για τον έλεγχο, το ΣΕΠΕ παραμένει υποστελεχομένο. Η εργοδοτική ασυδοσία δεν έχει όρια και οι εργοδότες φέρονται ως σύγχρονοι φεουδάρχες, εφαρμόζοντας μνημόνια δικιά τους εμπνεύσεως. Σε αυτό το καθεστώς εργασίας έρχεται να προστεθούν και τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, που στην πλειοψηφία τους είτε δεν καταγράφονται, γιατί οι συνάδελφοι είναι αδήλωτοι, είτε καταγράφονται ως τροχαία. Τα αφεντικά με τις εικονικές συμβάσεις, μια βαθιά αντικοινωνική πρακτική, κλέβουν κυριολεκτικά το μισθό μας από την τσέπη μας και τσαλαπατούν κάθε έννοια εργάτικού δικαίου.

Το ΣΒΕΟΔ είναι δίπλα στους συναδέλφους που παλεύουν και απέναντι στους εργοδότες που παρανομούν. Από το 2007 έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δεκάδες εργοδότες που όχι μόνο δεν κατέβαλλαν τα χρήματα που ορίζονται από την εργατική νομοθεσία, αλλά προχωρούσαν σε απειλές, στους εργαζόμενους που διεκδικούσαν δεδουλευμένα και την αξιοπρέπειά τους. Δεν μας φοβίζουν ούτε αυτοί οι εργοδότες, το δίκιο μας είναι ισχυρότερο από τις απειλές και τους τραμπουκισμούς τους.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες και όλη η εργαζόμενη κοινωνία οφείλουμε να μην κλείνουμε τα μάτια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και να διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Με την αλληλεγγύη και την συναδελφικότητα μπορούμε να γκρεμίσουμε το τοίχος της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας και να υψώσουμε αναχώματα στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, έτσι σιγά σιγά θα εξαλειφθούν τα  βασίλεια της εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας στο Παγκράτι και παντού.

Δικαίωση του συναδέλφου Μ.Ν 

Καταβολή δεδουλευμένων και ενσήμων για όλο το χρονικό διάστημα που εργαζόταν 

Να σταματήσει τις παρενοχλήσεις η εργοδοσία και να εφαρμόσει την εργατική νομοθεσία 

Οι εικονικές συμβάσεις είναι κλοπή μισθού 

Στήριξη -Συμμετοχή- Οργάνωση στο σωματείο 

20 Μαρτίου, 2024
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES