Κείμενα - Προκηρύξεις

Ιταλία: άλλο ένα λάκτισμα στην freelance εργασία

Τον Φεβρουάριο του 2021 η εισαγγελία του Μιλάνου είχε ανακοινώσει τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήγαγε σχετικά με την εργασιακή συνθήκη των σχεδόν 60.000 διανομέων που εργάζονταν για τις τότε τέσσερις εταιρείες πλατφόρμες στην Ιταλία: JustEat, UberEats, Glovo και Deliveroo υπό το καθεστώς της freelance εργασίας. Η εισαγγελική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο τρόπος που οργανώνεται η διανομή από τις εταιρείες πλατφόρμες και η σχέση εργασίας των διανομέων είναι σχέση εξαρτημένης εργασίας. Ακολούθησε δικαστική απόφαση και υποβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 733 εκατομμυρίων ευρώ στις εταιρείες γα παραβιάσεις σχετικά με τους κανονισμούς ασφάλειας της εργασίας και δόθηκε διορία 90 ημερών στις πλατφόρμες για να προσλάβουν με  συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου  χρόνου, τους σχεδόν 60.000 διανομείς που αποτέλεσαν αντικείμενο αυτής της έρευνας.
Μετά την εισαγγελική έρευνα η Uber και η Deliveroo προσέφυγαν στο εφετείο για την ακύρωση της απόφασης, αλλά το έχασαν. Μέσα Οκτωβρίου 2023 το δικαστήριο του Μιλάνου και σε δεύτερο βαθμό επιβεβαίωσε την πρωτόδικη απόφαση που αναγνωρίζει πως η εργασία στις εταιρείες πλατφόρμες είναι εξαρτημένη σχέση εργασίας και οι διανομείς είναι μισθωτοί εργαζόμενοι και όχι επιχειρηματίες. Να σημειώσουμε πως ο πολυεθνικός κολοσσός της Uber είχε αποχωρήσει από Ιταλία άρον άρον κάποιους μήνες πριν την έκδοση της απόφασης.

Η freelance εργασία είναι μισθωτή εργασία χωρίς δικαιώματα.
Οι υποσχέσεις για εργασία με ελεύθερο ωράριο μετατράπηκαν σε εργασία χωρίς ωράριο.

18 Δεκεμβρίου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES