Καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης του σωματείου Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου Σ.Β.Ε.Ο.Δ.
Κείμενα - Προκηρύξεις

Καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης του σωματείου Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου Σ.Β.Ε.Ο.Δ.

Ανοιχτή επιστολή

Προς όλα τα μέλη μας, τους συνάδελφους και τις συναδέλφισσες.

Προς όσους και όσες στηρίζουν τους αγώνες μας και εμπνέονται από αυτούς, χαμογελούν όταν βλέπουν τις μοτοπορείες μας, νιώθουν νίκη τους την κάθε νίκη μας, αγκαλιάζουν τον συνδικαλισμό βάσης.

Προς την τάξη μας.

Το σωματείο έπειτα από 15 και πλέον χρόνια ύπαρξης προχωράει σε καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης. Υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα που μας έχουν προκαλέσει οικονομική ασφυξία, τα περιγράφουμε σε αυτή την επιστολή, και μας μας οδήγησαν στην απόφαση για δημόσια  καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης.

Δύο χρόνια πανδημίας και λοκ ντάουν ανέδειξαν το πραγματικό πρόσωπο ενός νεοφιλελεύθερου κράτους: αυταρχικό, αντεργατικό, αντικοινωνικό. Οι κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης και πολλές απαγορεύτηκαν. Την ίδια στιγμή, οι δημόσιοι χώροι (πανεπιστήμια, πάρκα, πλατείες) μετατράπηκαν σε ιδιωτικούς, χωρίς να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, ενώ συχνά η ωμή καταστολή συνοδεύει και περιφρουρεί αυτή την «αντισυνταγματική εκτροπή». Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, το Σεπτέμβρη του 2021, μια προγραμματισμένη εκδήλωση για τα 14 χρόνια ζωής του Σ.Β.Ε.Ο.Δ, που θα ακολουθούσε και μπαρ οικονομικής ενίσχυσης απαγορεύτηκε από την αστυνομία με δύο κλούβες των ΜΑΤ.

Τα δύο χρόνια λοκ ντάουν έφεραν το επάγγελμα και το σωματείο στην πρώτη γραμμή. Οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις, τα πεδία του αγώνα και της παρέμβασης του πολλαπλασιάστηκαν. Παράλληλα και εξαιτίας των λοκ ντάουν συνέβη και η δυναμική εμφάνιση των εταιρειών ψηφιακής διαμεσολάβησης (πλατφόρμες πχ. WOLT, EFOOD, ROCKET, BOX κ.α.) που άνοιξε και ένα νέο τεράστιο πεδίο αγώνα. Η συνέλευση βρισκόταν διαρκώς αντιμέτωπη με νέα δεδομένα, έπρεπε να αναλύει και να σχεδιάζει, να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά. Αυτή η κατάσταση δεν μας άφησε χρόνο να σχεδιάσουμε άλλες εκδηλώσεις ή κινήσεις οικονομικής ενίσχυσης. Αλλά αντιθέτως, προχωρήσαμε σε μια σειρά εκδόσεων εντύπων και δράσεων, επιβαρύνοντας επιπλέον οικονομικά τη συνέλευση.

Το Σ.Β.Ε.Ο.Δ  προχωράει συχνά σε πολύμηνες καμπάνιες, απεργιακές και μη. Όχι μόνο για να ενημερώνονται όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι, αλλά και για να κοινωνικοποιείται ο αγώνας μας και να συνδέεται με την τάξη. Οι καμπάνιες πέρα από το προσωπικό κόστος και φόρτο του κάθε μέλους χωριστά και όλης της συνέλευσης μαζί έχει και μεγάλο οικονομικό κόστος. Ειδικότερα το τελευταίο χρόνο που οι πρώτες ύλες έχουν εκτοξευθεί και ο μισθός υποτιμάται όλο και περισσότερο. Για παράδειγμα το κόστος της εφημερίδας «στο ρελαντί» που εκδίδεται και μοιράζεται με συνέπεια στις πιάτσες διανομής και στις εταιρείες κούριερ διπλασιάστηκε.

Συχνά συνάδελφοι χρειάζονται οικονομική στήριξη για να προχωρήσουν σε αγωγή, ειδικότερα όταν ξεσπάει εργατική διεκδίκηση ή αγώνας στο χώρο εργασίας. Το Σ.Β.Ε.Ο.Δ οφείλει να είναι στο πλάι αυτών των συναδέλφων και συναδελφισσών. Ενώ κάποιες φορές το σωματείο, μέλη του ΔΣ ή «απλά» μέλη του, εισπράττουν μηνύσεις από εργοδότες πάσης φύσεως που «έχουν βγει στη σέντρα» από την δράση μας. Μηνύσεις που προσπαθούν να μας φιμώσουν και να μας εξοντώσουν οικονομικά.

Το σωματείο έπαιξε καίριο ρόλο στον νικηφόρο αγώνα που δόθηκε στην EFOOD τον Οκτώβρη του 2021. Όλη η αγωνιζόμενη κοινωνία αναπτερώθηκε όταν ένας πολυεθνικός γίγαντας λύγισε από την ενότητα των εργαζόμενων. Οι απεργιακές μοτοπορείες καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους περαστικούς. Από αυτή την αγωνιζόμενη κοινωνία, πολλές και πολλοί συνεισέφεραν στο να έρθει η νίκη. Το Σ.Β.Ε.Ο.Δ και ο συνδικαλισμός βάσης βρέθηκαν στο προσκήνιο. Η συνέλευση προχώρησε σε έκδοση μπροσούρας για τον συνδικαλισμό βάσης, καθώς και σε μια σειρά εκδηλώσεων παρουσιάσεων στην Αθήνα, εκτός Αθηνών αλλά και εκτός Ελλάδας (Ιταλία). Ταυτόχρονα φέτος με την διοργάνωση της Διεθνούς Απεργίας της 1ης Μάη 2022 σαν σωματείο επιχειρήσαμε την ενότητα των αγώνων και τη δημιουργία ενός οριζόντιου παγκόσμιου δικτύου εργαζομένων σε εταιρείες πλατφόρμες. Σχέδια που δεν θέλουμε να βαλτώσουν εξαιτίας της οικονομικής μας κατάστασης, αλλά θέλουμε να ανθίσουν πάνω στο έδαφος της παγκόσμιας αντίστασης.

Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε όλους και όλες εσάς να στηρίξετε την καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης του σωματείου μας, γνωρίζοντας βέβαια την δύσκολη οικονομική κατάσταση του καθενός και της καθεμίας σας. Καμπάνια που θα περιλαμβάνει την έκδοση κουπονιού οικονομικής βοήθειας που θα διακινηθεί από τα μέλη μας, την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για αυτό το σκοπό και εκδόσεις οικονομικής ενίσχυσης.

Αλληλεγγύη – ενότητα στη Βάση – Αυτοοργάνωση

Είμαστε καταιγίδα στο μάτι του κυκλώνα

Από τον αγώνα δρόμου – στο δρόμο του αγώνα

 

 

26 Σεπτεμβρίου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES