Nέα και ανακοινώσεις, Κείμενα - Προκηρύξεις

Οι “νουθεσίες” της efood δεν θα περάσουν – Στηρίζουμε την απεργία της 11ης Οκτωβρίου

Η Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024 είναι μια ακόμα μέρα αγώνα για τους εργαζόμενους στην πλατφόρμα efood. Θα είναι μια μέρα μαζικής κινητοποίησης όχι μόνο για το επιχειρησιακό σωματείο της Αττικής που προκήρυξε την απεργία, αλλά μια απεργιακή μέρα για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα.

Πρώτοι απ' όλους δήλωσαν συμπαράσταση και κήρυξαν απεργία το ομοιεπαγγελματικό σωματείο διανομέων Μεσσηνίας του οποίου αρκετά μέλη εργάζονται στην πλατφόρμα efood.

Γνωρίζουμε ότι διοικητικά στελέχη της εταιρείας "επισκέφθηκαν" την πόλη της Καλαμάτας σχεδόν αμέσως μετά την προκήρυξη της απεργίας σκοπεύοντας να συναντηθούν με τους εργαζόμενους. Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις και συναντήσεις, σύμφωνα με παρόντα μέλη του σωματείου υπήρξαν ερωτήσεις, σχόλια, ειρωνείες και έμμεσες απειλές για την συμμετοχή των εργαζομένων στην επικείμενη απεργία.

Γνωρίζουμε επίσης ότι τα στελέχη της εταιρείας ακολουθούν την γνωστή πολυεθνική συνταγή : "Φιλικές προσεγγίσεις", αστεϊσμοί και "χιούμορ". Ένα μείγμα άκρατου φιλελευθερισμού με λαϊκίστικα στοιχεία. Ακριβώς όπως και οι διαφημίσεις της εταιρείας που προωθούν μία "cool", "σύγχρονη" προσέγγιση στο πελατειακό της κοινό και στους εργαζόμενους της.
Όταν δεν πιάνει όμως αυτό, με αυστηρό, άμεσο και προσεκτικό λεξιλόγιο εκφράζεται η πίεση ,ο εκφοβισμός, ο εξαναγκασμός ώστε να υπαχθούν εργαζόμενοι στις βουλές των "μοντέρνων" αφεντικών.

Αμεσότερα δεν γίνεται αφού η άρνηση επέκτασης ωρών εργασίας σε 4ωρους και 6ωρους ενώ έχει ανάγκες η εταιρεία, η πρόσληψη μόνο αυτοαπασχολούμενων με το καθεστώς ομηρίας που τίθεται, ο τερματισμός βάρδιας για όσους δεν είναι φρόνιμα παιδιά αποτελούν την παγιωμένη "πρόταση συνεργασίας" με την efood με τελικό στόχο και σκοπό την μη υπογραφή Σ.Σ.Ε.

Δηλαδή πίσω από την ψηφιακή και υπερμοντέρνα βιτρίνα της, η εταιρεία και οι άνθρωποί της χρησιμοποιούν τις ίδιες παλιές αγαπημένες συνήθειες του κεφαλαίου για να υποτάσσουν τους εργαζόμενους ώστε να αναγκάζονται να πωλούν όσο το δυνατόν φθηνότερα την παραγωγική τους δύναμη.

Λέμε λοιπόν όχι σε αυτές τις πρακτικές της εταιρείας και στις δήθεν "φιλικές" συζητήσεις και "νουθεσίες" απέναντι στους εργαζόμενους συναδέλφους μας στην Μεσσηνία και όπου αλλού στην επικράτεια.

Η απάντηση θα είναι η αμέριστη αλληλεγγύη από μεριάς μας στους συναδέλφους μας. Η πρόσκληση σε διαρκή αγώνα με όπλα μας την συσπείρωση, την αλληλεγγύη και τον συνδικαλισμό βάσης για την ανάκτηση της εργατικής μας αξιοπρέπειας και των διεκδικήσεων για το επάγγελμα μας.

9 Οκτωβρίου, 2024
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES