ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Εμείς, το πρωτοβάθμιο ομοιοεπαγγελματικό σωματείο “Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της Δημόσιας Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής ενάντια στην ψήφιση του νέου νομοσχεδίου που εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας και στις αλλαγές που αυτό θα επιφέρει στην λειτουργία της Μονάδας.
Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί στις ανακοινώσεις του Υπουργείου με το νέο νομοσχέδιο για τις εξαρτήσεις η Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω αποσπάται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εντάσσεται σε ένα νέο Οργανισμό Ιδιωτικού Δικαίου στον οποίο θα ενταχθούν και όλα τα εγκεκριμένα θεραπευτικά προγράμματα της χώρας.
Εμείς ως εργαζόμενοι βιώνουμε όλο και πιο έντονα την υποβάθμιση της ζωής μας από την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία και βέβαια από την απώλεια της δημόσιας υγείας και παιδείας. Εμείς και τα παιδιά μας γινόμαστε όλο και πιο ευάλωτοι μέσα σε μια κοινωνία που θεοποιεί το κέρδος και τον ανταγωνισμό και πόσο περισσότερο όταν χάνουμε και τα τελευταία ψήγματα μιας δωρεάν υγείας μέσα σε συνθήκες φτωχοποίησης μας.
Ξέρουμε ότι η Μονάδα Απεξάρτησης 18 άνω του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές της δεκαετίας ΄80 μέσα στον χώρο του Νοσοκομείου (ΨΝΑ Δαφνί) από εργαζόμενους - λειτουργούς της Ψυχικής Υγείας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Νοσοκομείου. Μέχρι σήμερα, με τους αγώνες τους, οι εργαζόμενοι του προγράμματος έχουν αναπτύξει περί τα 30 τμήματα σε όλη την Αττική.
Η Μονάδα Απεξάρτησης 18 άνω αντιμετωπίζει την εξάρτηση ως ένα βιο-ψυχο-κοινωνικό φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται όταν ένα άτομο, με ευάλωτο ψυχισμό, συναντηθεί με την ουσία, μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο. Η εξάρτηση, για το 18 άνω, είναι το σύμπτωμα μιας δυσλειτουργίας ή και δυσφορίας του ατόμου μέσα σε ένα περιβάλλον οικογενειακό και κοινωνικό που βρίσκεται σε κρίση και όχι μια χρόνια νόσος του εγκεφάλου. Κατά την διάρκεια όλων των χρόνων λειτουργίας του το 18 άνω έχει αναπτύξει πολλά προγράμματα και τμήματα. Προγράμματα για την εξάρτηση από ουσίες και από αλκοόλ, Ανοικτού Τύπου, Εσωτερικής Διαμονής, Κέντρα Ημέρας, Ειδικό Πρόγραμμα για Εξαρτημένες Γυναίκες και Εξαρτημένες Μητέρες, Ειδικό Πρόγραμμα για εφήβους και νέους, Πρόγραμμα για φυλακισμένους, Τμήμα Θεραπείας της Οικογένειας, Προγράμματα για Νέες Εξαρτήσεις (διατροφικές διαταραχές, τζόγος, προβληματική χρήση του διαδικτύου), Πρόγραμμα για Εξαρτημένους Μετανάστες, Σχολείο για απεξαρτημένα ή υπό θεραπεία άτομα, Κέντρο Εκπαίδευσης για εργαζόμενους και φοιτητές, Τμήμα Έρευνας και Πρόληψης. Έχει διάφορα τμήματα και δομές, Συμβουλευτικούς Σταθμούς, Κοινωνικές Επανεντάξεις, Κλειστά Τμήματα, Ξενώνες και Εργαστήρια Ψυχοεκπαιδευτικών Ομάδων Τέχνης.
Με την επιχειρούμενη αλλαγή καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας των προγραμμάτων, ανεξάρτητα τι ευαγγελίζονται οι κυβερνώντες και οι διευθυντάδες του. Υπονομεύεται η προσβασιμότητα, η συμπεριλιπτικότητα και η ανοικτότητα τους, ενώ στρώνεται ο δρόμος για την υποτίμηση και την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους. Ο ΕΟΠΑΕ θα διοικείται από ΔΣ που θα ορίζει η κυβέρνηση. Η συγχώνευση σε ένα τόσο μεγάλο Οργανισμό (1500 εργαζομένων) δημιουργεί ένα γραφειοκρατικό σύστημα διαχείρισης και διοίκησης και χάνεται έτσι η ιδιαίτερη κουλτούρα και φιλοσοφία των Προγραμμάτων και κινδυνεύει ο θεραπευτικός του πλουραλισμός. Ακόμα δεν διασφαλίζεται το θεραπευτικό συνεχές. Αυτά είναι στοιχεία πολύ σημαντικά για τους εξαρτημένους ανθρώπους, για την επιλογή που θα κάνουν και την θεραπευτική σχέση που αναπτύσσουν καθώς εντάσσονται σε θεραπεία.