Εργαζόμενοι ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ: Δικαστική δικαίωση ενάντια στην προσπάθεια απεργοσπασίας
Κείμενα - Προκηρύξεις

Εργαζόμενοι ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ: Δικαστική δικαίωση ενάντια στην προσπάθεια απεργοσπασίας

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ κατάφεραν μια πρώτη δικαίωση στον αγώνα τους.

Στις αρχές του Οκτώβρη η απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε παράνομες τις προσλήψεις των απεργοσπαστών και την προσπάθεια απεργοσπαστικού μηχανισμού από την μεριά της εργοδοσίας. Αναγνώρισε έτσι το νόμιμο δικαίωμα στην απεργία και την περιφρούρησή της από τους εργάτες. Το σκεπτικό της απόφασης είναι σε αντίθεση με τα σχετικά άρθρα των νόμων Χατζηδάκη 4808/21 (άρθρα 93-95) και ν. Γεωργιάδη 5053/23 ( άρθρο 31) που ουσιαστικά απαγορεύουν και ποινικοποιούν την απεργιακή περιφρούρηση, ενώ ταυτόχρονα κλείνουν το μάτι στους εργοδότες να κάνουν lockout.[1] Η πρόφαση που χρησιμοποιούν οι δύο Υπουργοί είναι δήθεν η ”προστασία του δικαιώματος στην εργασία” και η εναρμόνιση με το ευρωπαικό δίκαιο. Το δικαστήριο ερμηνεύει ορθά το νόμο και το σύνταγμα της χώρας και κρίνει την παρέμβαση και τη σύλληψη εκλεγμένων συνδικαλιστών σε μέρα απεργίας ως μη δικαιολογημένη και ως παραβίαση του δικαιώματος των εργατών στην απεργία.

Είναι μία απόφαση που ενισχύει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, που έχουν κερδηθεί με αγώνες στο πέρασμα των χρόνων. Ελευθερίες και δικαιώματα, που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο στόχαστρο των κεντρικών πολιτικών επιλογών και περιστέλλονται πολλές φορές όπως και στην περίπτωση των συναδέλφων της Μαλαματίνας στα όρια της ωμής καταστολής. Είναι ακόμα μια δικαίωση στον διαρκή αγώνα των εργατών και μια παρακαταθήκη, εφ όσων υπάρχει τελεσιδικία, στο εργατικό κίνημα. Μία ανάσα ελευθερίας και δύναμης στον κόσμο που αγωνίζεται για βασικά και αυτονόητα δικαιώματα, στον πόλεμο εργασίας και κεφαλαίου.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΈΝΩΝ ΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑΣ

ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΣΒΕΟΔ Νοέμβρης 2023

[1](άρθρο 22 Ν.1264/82 Απαγόρευση ανταπεργίας καθώς και ασφαλιστικών μέτρων κατά νόμιμης απεργίας).

17 Νοεμβρίου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES