Βίντεο

Βίντεο – Διανομείς σε εταιρίες πλατφόρμες στο Μιλάνο

Θελήσαμε να αναδημοσιεύσουμε στο site μας ένα βίντεο-ντοκυμαντέρ σχετικά με την εργασία σε εταιρίες πλατφόρμες στο Μιλάνο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι “αυτοαπασχολούμενοι” διανομείς. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως μειώθηκαν οι απολαβές τους χρόνο με το χρόνο καταλήγοντας από τα 500€ την εβδομάδα να δουλεύουν όλη μέρα για 20€ μεροκάματο, πως σε περίπτωση ατυχήματος δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση και ένα σωρό άλλα την ώρα που οι εταιρίες αυτές θησαυρίζουν. Το βίντεο αυτό, που έρχεται σαν εικόνα από το μέλλον για τα ελληνικά δεδομένα, κυκλοφόρησε το 2021. Έκτοτε συνάδελφοι διανομείς σε Μιλάνο και Τορίνο έχουν καταφέρει μέσα από δικαστικούς αγώνες να αναγνωριστεί η εξαρτημένη σχέση εργασίας που υποκρίπτεται πίσω από το καθεστώς της ψευδούς αυταπασχόλησης.

Από την παρουσίαση στο εισαγωγικό κείμενο της δημοσίευσης
“Σε μια προσπάθεια να ρίξουμε μια ματιά στην εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι διανομείς σε εταιρείες πλατφόρμες στο εξωτερικό ανεβάζουμε ξανά το βίντεο “RIDERS, vivere e lottare a Milano | VOLUME 1: we need a better life”, αυτή τη φορά με ελληνικούς υπότιτλους. Το βίντεο αυτό ανέβηκε για πρώτη φορά στις 30 Απρίλη του 2021 και μπορείτε να το βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:    • RIDERS, vivere e …  Ακολουθεί το κείμενο που συνοδεύει το αρχικό βίντεο σε ελεύθερη μετάφραση από τα Ιταλικά:
“Το 2020 ξεκίνησε μια νέα φάση αναπροσαρμογής στον τομέα της παράδοσης τροφίμων. Με την πανδημία, το εργατικό δυναμικό και ο τζίρος αυξήθηκαν εκθετικά, ενισχύοντας κατά συνέπεια τον άγριο ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων. Παράλληλα, τα συνδικάτα ισχυρίζονται περήφανα ότι μάχονται με επιτυχία ενάντια στις εταιρίες πλατφόρμες, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας μας δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Απεργίες και διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί σε πολλές πόλεις, και ειδικά στο Μιλάνο η οργή και ο αυθορμητισμός των διανομέων κατάφεραν να φέρουν στους δρόμους πιο ριζοσπαστικές μορφές αγώνα. Σε αυτά τα βίντεο συγκεντρώσαμε μερικές συνεντεύξεις που κάναμε με αναβάτες που συναντήσαμε κατά τη διάρκεια απεργιών και διαδηλώσεων. Στόχος είναι να πούμε την άποψη όσων αγωνίζονται στους δρόμους, να μοιραστούμε απόψεις και να μιλήσουμε για κοινά προβλήματα. Να ζεις και να αγωνίζεσαι στο Μιλάνο όπως στο Τορίνο, τη Μόντσα και τη Μπολόνια. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ”

28 Μαΐου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES