Ψήφισμα Αλληλεγγύης στον Συντονισμό Εργαζομένων στο χώρο των Τεχνών – Κατάληψη ΡΕΞ
Nέα και ανακοινώσεις, Δράσεις - Αλληλεγγύη, Ψηφίσματα

Ψήφισμα Αλληλεγγύης στον Συντονισμό Εργαζομένων στο χώρο των Τεχνών – Κατάληψη ΡΕΞ

Η απόδειξη πως δεν υπάρχει πολιτισμός είναι το υπουργείο πολιτισμού                                                                                                                                           (Μ. Χατζηδάκης)

Το πρωτοβάθμιο ομοιεπαγγελματικό σωματείο Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζόμενων στο χώρο των τεχνών. Από τις 17 Δεκεμβρίου που δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 85/22 που εξισώνει τα καλλιτεχνικά πτυχία με τα απολυτήρια λυκείου, οι εργαζόμενοι και οι σπουδαστές στο χώρο των τεχνών δίνουν έναν έντονο και διαρκή αγώνα ενάντια στην υποτίμηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και της γενικότερης υποτίμησης του πολιτισμού στη χώρα. Ένας αγώνας που χαρακτηρίζεται από μαζικές, ακηδεμόνευτες και μαχητικές κινητοποιήσεις και περιλαμβάνει 48ωρες απεργίες, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, συνελεύσεις, δράσεις, επικοινωνία με άλλους επαγγελματικούς κλάδους και ελεύθερα πολιτιστικά δρώμενα που περιλαμβάνουν από συναυλίες μέχρι θεατρικά και προβολές.

Η εξίσωση των αποφοίτων δραματικών σχολών, σχολών χορού/κινηματογράφου και ωδείων με αποφοίτους Λυκείου υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές και καταστρατηγεί στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα. Δεν μας ξαφνιάζει καθώς είναι κομμάτι της νεοφιλελεύθερης κρατικής πολιτικής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και υποβαθμίζει κάθε τομέα της εργασίας και της ζωής μας. Κυρίαρχο παράδειγμα αυτής της λυσσαλέας επίθεσης του κεφαλαίου προς τους εργαζόμενους/ες είναι πολλά από τα άρθρα του ν. 4808/21 (ν.Χατζηδάκη) που προσπαθεί να καταστείλει κάθε εργατικό κεκτημένο και συνδικαλιστική ελευθερία. Αυτή τη φορά επιχειρείται, με άλλο τρόπο και σε ένα ακόμα κλάδο, αυτόν της τέχνης. Τα δείγματα γραφής βέβαια και σε αυτόν τον εργασιακό κλάδο είχαν ήδη δοθεί. Οι εργαζόμενοι στον χώρο της τέχνης ήταν αυτοί που βίωσαν έντονα, όπως και πολλοί άλλοι/ες, την ανυπαρξία οικονομικής στήριξης κατά της διάρκεια των απαγορεύσεων στην πανδημία.

Η επίθεση της κυβέρνησης στον πολιτισμό είναι αδιάκοπη. Η κατάργηση των καλλιτεχνικών στα σχολεία, οι πρόσφατες ιδιωτικοποιήσεις των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας και οι περιορισμοί στους οικονομικούς πόρους που διατίθενται για την τέχνη και τον πολιτισμό συμπληρώνουν την εικόνα. Η απαξίωση του πολιτισμού και της τέχνης όμως, δεν εμπεριέχεται μόνο στο κομμάτι των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και στο ίδιο το ήθος και παραγόμενο προϊόν που προσπαθεί να επιβληθεί, για το τί είναι τέχνη και ποια πρότυπα θα πρέπει να εξυψώνει και ποιά να αποκρύπτει. Συνεχείς κρατικές φιέστες με τα δικά μας λεφτά που πηγαίνουν στις τσέπες “καλλιτεχνών” που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα το αξιόλογο, πέρα από το να συνδιαλέγονται με την εξουσία.  Ακριβοπληρωμένοι αυλοκόλακες που αναπαράγουν μια κουλτούρα διαφθοράς και φθηνής προβολής, όπου ως αντάλλαγμα απολαμβάνουν συγκαλύψεις σε βιασμούς και συνεχόμενα σκάνδαλα. Όλο αυτό που ονομάζουμε star system, χωρίς να έχει πραγματικά τίποτα το αστραφτερό και βρίσκονται συνεχώς απέναντι στους συναδέλφους τους, αφού δεν έχουν πει ούτε μια λέξη συμπαράστασης κάνοντας πως δεν υπάρχει αυτός ο αγώνας. Το ΠΔ85/2022 επιχειρεί να επισφραγίσει στη συνείδηση της κοινωνίας πως ο πολιτισμός όταν δεν εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα είναι περιττός.

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην τέχνη, ενάντια σε μια πολιτική που καταστρέφει κάθε δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, των βασικών δομών της κοινωνίας ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Στηρίζουμε τα κατειλημμένα θέατρα και τις κατειλημμένες σχολές. Στεκόμαστε δίπλα σε όσους/ες αγωνίζονται για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, εκπαίδευσης και όρων ζωής. Ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνών, είναι αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης και της εργασίας.

Αλληλεγγύη σε όλους/όλες τους/τις εργαζόμενες, σπουδαστές και σπουδάστριες στο χώρο της τέχνης που αγωνίζονται

Άμεση δικαίωση των αιτημάτων τους

Στηρίζουμε την απαίτησή των καλλιτεχνών για άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/22 και της τροπολογίας 1565/23 της κυβέρνησης.

 

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, Μάρτης 2023

6 Μαρτίου, 2023
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES