«Αλάτι και Πιπέρι» Θάνατος του 17χρονου συναδέλφου διανομέα Βασίλη Μέρκουρι
Κείμενα - Προκηρύξεις

«Αλάτι και Πιπέρι» Θάνατος του 17χρονου συναδέλφου διανομέα Βασίλη Μέρκουρι

«Αθώα» παραποίηση της αλήθειας ή απόπειρα συγκάλυψης;

Ο 17χρονος συνάδελφος Βασίλης Μέρκουρι, διανομέας στο ψητοπωλείο «Αλάτι και Πιπέρι», που έχασε τη ζωή του το Σάββατο 2/09 στην Σκάλα Ωρωπού, δεν ήταν ένας «άλλος ένας άτυχος εργαζόμενος». Η εργοδοτική ασυδοσία και η κρατική αδιαφορία είναι οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του θανάτου. Το εργατικό δυστύχημα του 17χρονου διανομέα  αποτέλεσε την αφορμή ώστε το σωματείο μας να βρεθεί στην περιοχή του Ωρωπού την Κυριακή 11/09/22. Εκεί ανακαλύψαμε πως το κατάστημα δεν λέγεται «Ψωμί κι Αλάτι», όπως μας πληροφόρησαν τις προηγούμενες μέρες μια σειρά από διαδικτυακά μέσα, αλλά «Αλάτι και Πιπέρι.

Πηγή της πληροφορίας, σύμφωνα πάντα με τα ΜΜΕ, είναι η «νέα Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας». Αυτό προκάλεσε, εύλογα ερωτήματα και απορίες. Έτσι, από την πλευρά μας, θέσαμε επίσημα το ερώτημα στη «νέα αρχή» για πιο λόγο στην ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής έχει γίνει ένα τόσο σοβαρό λάθος και ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η αλήθεια; Μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Ακόμη ένα ερώτημα που θέσαμε στην «ανεξάρτητη αρχή» είχε να κάνει με τον χρόνο των δημοσιευμάτων. Τα παραπάνω δημοσιεύματα εμφανίστηκαν στις 6 Σεπτέμβρη 2022. Από το έγγραφο που διαβίβασε στο σωματείο μας, έπειτα από αίτημά μας, το ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ προκύπτει ότι α) στις 6/09, κατά τη διάρκεια του επιτόπιου ελέγχου η επιχείρηση ήταν κλειστή β) στις 7/09 γίνεται επανέλεγχος μέσα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και διαπιστώνεται πως ο συνάδελφος Βασίλης Μέρκουρι ήταν αδήλωτος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Ανεξάρτητη Αρχή βγάζει ανακοίνωση στις 6/09 που αναφέρει «[…] Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην επιχείρηση, προέκυψε ότι το θύμα εργαζόταν με καθεστώς αδήλωτης και παράνομης, λόγω ηλικίας, εργασίας. Διενεργείται περαιτέρω έλεγχος προκειμένου να ασκηθούν οι σχετικές διώξεις […]». Όμως, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 7/09. Είναι απορίας άξιο λοιπόν πως ανακοινώνονται τα αποτελέσματα πριν να γίνει ο έλεγχος; Ειδικότερα όταν, από την πείρα μας και από την κοινή λογική γνωρίζουμε πως τα αποτελέσματα των ελέγχων σχεδόν ποτέ δεν ανακοινώνονται την ίδια μέρα που ολοκληρώνεται ο έλεγχος.

Κατά την παραπάνω επίσκεψή στην περιοχή, την προσοχή μας τράβηξαν αφίσες από πολιτιστικές και δημοτικές εκδηλώσεις, όπου το «Αλάτι και Πιπέρι» συμμετέχει ως χορηγός. Η απορία μας λύθηκε όταν μάθαμε από το ΣΕΠΕ Άνοιξης, ένα κοινό μυστικό: ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες, ο Α. Χατζηιωάννου είναι δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου Ωρωπού (ΚΕΔΩ). Γεννάται ένα τεράστιο ερώτημα λοιπόν, πως ένας άνθρωπος με τόση ευθύνη και με συμμετοχή στα κοινά δίνει πρώτος το κάκιστο παράδειγμα της παραβίασης και του κουρελιάσματος της εργατικής νομοθεσίας.

«Αλάτι και Πιπέρι»: εργασία ανηλίκων - αδήλωτη εργασία – καθεστώς γαλέρα- εργατικό δυστύχημα

Τι πιο σύνηθες…

Το να πεθαίνεις στη δουλειά είναι τραγικό και θλιβερό. Αν ήσουν και 17 χρονών τότε τα συναισθήματα της λύπης είναι απερίγραπτα. Στις σχέσεις εκμετάλλευσης ως γνωστόν, τα συναισθήματα περισσεύουν. Τα αφεντικά θέλουν μόνο να κερδίζουν, χωρίς να έχουν υποχρεώσεις. Δεν τους νοιάζει αν γινόμαστε λάστιχο τρέχοντας να προλάβουμε παραγγελίες. Δεν τους ενδιαφέρει αν με βροχή μας λένε κάνε πιο γρήγορα και φυσικά δεν τους καίγεται καρφί που μας “δαγκώνουν” από παντού (ένσημα, δώρα, προσαυξήσεις). Το συμφέρον τους μπαίνει πάνω από τις ζωές των εργαζομένων. Οι εργοδότες Α. Κώτσος & Α. Χατζηιωάννου της επιχείρησης «Αλάτι και Πιπέρι» έχουν ευθύνη για το θάνατο του συναδέλφου. Καταρχήν, τον απασχολούσαν παράνομα καθώς ήταν ανήλικος. Δεν τον δήλωναν στο ΕΦΚΑ για να μην έχει κανένα δικαίωμα και επιπλέον για να βάζουν στις τσέπες τους τις ασφαλιστικές εισφορές. Δεν του παρείχαν κανένα μέσο ατομικής προστασίας, όπως οφείλουν, γιατί ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος τους και όχι για την ασφάλειά του συναδέλφου. Ένα κέρδος, συχνά αιματοβαμμένο…

Αυτή είναι η αδυσώπητη πραγματικότητα για το επάγγελμα του οδηγού δικύκλου που μετράει αρκετούς νεκρούς και πολλούς σακατεμένους, σε δεκάδες εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, πολύ συχνά αδήλωτα. Πραγματικότητα που την ορίζει το σκιώδες καθεστώς εργασίας μας, όπου η υποδηλωμένη εργασία,η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Η απληστία των «δαιμόνιων» επιχειρηματιών συναντιέται με την παντελή αδιαφορία τους για τα μέσα ατομικής προστασίας. Αδήλωτοι και αόρατοι, συνάδελφοι θυσιάζονται στο βωμό τους κέρδους.

Μας προκαλεί έκπληξη, πως καταστήματα σαν το «Αλάτι και Πιπέρι» συνεχίζουν να είναι ανοιχτά, ως να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν τιμωρείται κανείς για τον άδικο χαμό ενός 17χρονου συναδέλφου; Είναι ηθικό να είναι ένα κατάστημα ανοικτό όταν τον εργατικό δυστύχημα οφείλεται και στις παραλείψεις των εργοδοτών, στην αδιαφορία και στην απληστία τους για κέρδος. Γνωρίζουμε πως το ΣΕΠΕ Άνοιξης επέβαλλε διοικητικές κυρώσεις ποσού συνολικού πέντε χιλιάδων ευρώ καθώς και ποινικές κυρώσεις για την αδήλωτη εργασία ανηλίκου. Αυτή η αντιμετώπιση από τους κρατικούς φορείς συντηρεί και θρέφει την ατιμωρησία σε εργοδότες που εφαρμόζουν τους δικούς τους νόμους της άγριας δύσης. Στα μάτια μας η ζωή του συναδέλφου κοστολογήθηκε 5.000 ευρώ (το πρόστιμο που επιβλήθηκε από την επιθεώρηση εργασίας), ενώ μέχρι και όταν γίνουν τα ποινικά δικαστήρια, οι εργοδότες θα κυκλοφορούν ελεύθεροι να προσλαμβάνουν αδήλωτους, ανήλικους, αναλώσιμους εργαζόμενους. Γεγονός που προσβάλλει κάθε αίσθημα δικαίου.

Να σπάσουμε την σιωπή στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία

Γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται να ιδρώσει το αυτί κανενός Χατζηδάκη ή τεχνοκράτη για τους νεκρούς συνάδελφους διανομείς. Γνωρίζουμε πως η άσβεστη δίψα των εργοδοτών για κέρδη απαιτεί την στυγνή εκμετάλλευση μας.  Ως τάξη και ως κοινωνία οφείλουμε να μην κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτά τα φαινόμενα, σε αυτές τις αντικοινωνικές συμπεριφορές. Την ίδια στιγμή, ως εργαζόμενοι οφείλουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας από το τοξικό περιβάλλον της εργασίας μας. Να οδηγούμε τηρώντας τον ΚΟΚ και φορώντας τα κατάλληλα ΜΑΠ. Να μην βιαζόμαστε. Να διεκδικούμε την πλήρη ασφάλιση. Να σπάμε τη σιωπή μας στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Να διεκδικούμε τα ΜΑΠ που ορίζει ο ν. 4611/2019, τις βενζίνες και το επίδομα χρήσης και συντήρησης του δικύκλου. Να στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο ως γροθιά απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και στην κρατική αναλγησία. Να στηρίζουμε τους συλλογικές αγώνες και διεκδικήσεις να συμμετέχουμε στο σωματείο ΣΒΕΟΔ, να δυναμώσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης και συναδελφικότητας μεταξύ μας.

 

Καμία συγκάλυψη δεν είναι ανεκτή στην υπόθεση του συναδέλφου Βασίλη Μέρκουρι

Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών

 

 

 

 

 

19 Οκτωβρίου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES