Αλληλεγγύη στους συναδέλφους της Lieferando.de – Εκτός του σωματείου τα στελέχη και οι διευθυντάδες
Κείμενα - Προκηρύξεις

Αλληλεγγύη στους συναδέλφους της Lieferando.de – Εκτός του σωματείου τα στελέχη και οι διευθυντάδες

Και όμως γυρίζει (και δεν σταματά)

Οι εργοδοτικές επιθέσεις ενάντια στην φυσική τάση του εργαζόμενου για αυτοοργανωμένη συλλογική δράση (συνδικαλισμός).

Η περίπτωση της πλατφόρμας  Lieferando.de” (Takeaway Express GmbH Βερολίνου)

Η στυγνή εκμετάλλευση του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού σε συνδυασμό με την εντεινόμενη υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης οδηγεί αυθόρμητα και φυσικά, όλο και περισσότερους εργαζόμενους στην αγκαλιά της συλλογικής αυτοοργάνωσης στους χώρους εργασίας σε όλο το παγκόσμιο χωριό. Ο συνδικαλισμός βάσης, ο συνδικαλισμός έξω από κομματικές λογικές και στρατόπεδα κόμματα ο συνδικαλισμός «των από τα κάτω» μακριά από «χαρισματικούς ηγέτες» κερδίζει έδαφος στα μυαλά των εργαζομένων ως το κύριο όπλο οργάνωσης αντίστασης, και υπεράσπισης όχι απλά των των εργατικών κεκτημένων αλλά και των συνθηκών που καθορίζουν την καθημερινή μας ζωή.

Η παρακμή του συνδικαλισμού παλαιάς κοπής, όπου τα συνδικάτα είναι κομματικά τσιφλίκια, οι ηγεσίες τους είναι αποκομμένες από την εργατική τάξη και τα έχουν κάνει πλακάκια με τους εργοδότες (δημόσιο και ιδιώτες), εδραίωσε μια πραγματικότητα όπου ο συνδικαλισμός αντιμετωπίζεται με καχυποψία, απέχθεια και συχνά εχθρικά από την εργατική τάξη. Η αδιάκοπη προπαγάνδα των μηχανισμών του συστήματος (ΜΜΕ, κρατικοί θεσμοί) για την εν λόγω  παρακμή σε συνδυασμό με την εξύμνηση της ατομικότητας κόντρα στην συλλογικότητα εδραίωσαν αυτό το καθεστώς παρακμής ήδη από την δεκαετία του 70’ (στην ελληνική περίπτωση αυτό συνέβη την δεκαετία του 80’). Ο συνδικαλισμός φαίνεται να έχει πεθάνει και οι εργοδότες έστησαν πανηγύρι πάνω στον τάφο του και πάνω στις πλάτες μας.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες, όμως η φυσική τάση μας είναι η συλλογική οργάνωση. Φυσική τάση για να επιβιώσουμε στην αδυσώπητη αγορά εργασίας. Την τελευταία δεκαετία σωματεία ξεπηδούν σε μια σειρά από επιχειρήσεις, κάνοντας τους εργοδότες να ανατριχιάζουν και να επιστρατεύουν νέες μεθόδους για την φίμωση τους. Παρόλο που οι εθνικές κυβερνήσεις νομοθετούν απροκάλυπτα υπέρ των εργοδοτών (για παράδειγμα ο ν. Χατζηδάκη 4808/2021) οι εργοδότες αδυνατούν να περιορίσουν το συνδικαλισμό βάσης, τον συνδικαλισμό χωρίς ειδικούς και κόμματα που αναδύεται από την σάρκα της εργατικής τάξης. Επιστρατεύουν ύπουλα και αδιαφανή μέσα. Αν τις προηγούμενες δεκαετίες οι πληρωμένοι μπράβοι και οι στημένοι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον να σπάσουν τους αγώνες των συνδικάτων, στον δικά μας «εκδημοκρατισμένο» κόσμο οι εργοδότες θέτουν μια σειρά από νομικά κωλύματα για την δημιουργία σωματείων, ενώ συχνά απαιτούν να συμμετέχουν στελέχη και διευθυντές στα σωματεία, για να τα θέσουν υπό το έλεγχο τους.

Στις ΗΠΑ,στην καρδιά του καπιταλισμού, εταιρείες μεγαθήρια (Amazon, Starbucks) όπου οι συνθήκες εργασίας είναι αφόρητες, οι πολυεθνικοί κολοσσοί ( η Amazon είναι ο 2ος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ) απέτυχαν να σταματήσουν τη δημιουργία σωματείων στα υποκαταστήματα των εταιρειών τους , παρόλο που επιστράτευσαν όλα τα μέσα (από πληρωμένους μπράβους, νομικά κωλύματα, συμμετοχή στελεχών στο σωματείο).

Παρακάτω παρουσιάζεται η περίπτωση της γερμανικής πλατφόρμας “Lieferando.de” (Takeaway Express GmbH Βερολίνου). Συνάδελφοι και συναδέλφισσες διανομείς έχουν δημιουργήσει σωματείο και η εταιρεία επιχειρεί να το θέσει υπό έλεγχο. Οι συνάδελφοι μας έστειλαν ενημερωτική επιστολή, που την δημοσιεύουμε.

Ο συνδικαλισμός βάσης, ο συνδικαλισμός των εργαζομένων για τους εργαζόμενους επιστρέφει να μπλοκάρει τα σχέδια μικρών και μεγαλοαφεντικών  και εμείς παίρνουμε θέσεις μάχης ενάντια στην περαιτέρω υποτίμηση της εργασίας και της ζωής μας.

Αλληλεγγύη στους συναδέλφους της Lieferando.de

Εκτός του σωματείου τα στελέχη και οι διευθυντάδες

 

Η διοίκηση της Lieferando παρακωλύει την εκλογική διαδικασία με αμφισβητούμενη αγωγή.

Το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων της εταιρείας Takeaway Express GmbH Βερολίνου (περισσότερο γνωστή με την επωνυμία “Lieferando.de”) καλεί στην επείγουσα ακροαματική διαδικασία που θα διεξαχθεί στο Περιφερειακό Εργατικό Δικαστήριο Βερολίνου / Βρανδεμβούργου στις 25 Ιουλίου 2022.

Η υπόθεση αφορά την σύσταση του εκλογικού καταλόγου για την εκλογή διοικητικού συμβουλίου στην Takeaway Express GmbH στο Βερολίνο. Επί της ουσίας, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τα διευθυντικά στελέχη έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές ως ψηφοφόροι και ως υποψήφιοι. Στο προηγούμενο διάστημα, μόνο ένα άτομο είχε υποβάλει ανεπιτυχώς ένσταση κατά του εκλογικού καταλόγου σε εύθετο χρόνο. Τώρα, 24 επιπλέον εργαζόμενοι της διοίκησης συμμετέχουν στην αγωγή, που υποστηρίζεται και από την Takeaway Express GmbH (δηλαδή από την διοίκηση της εταιρείας).

Μέλος του επιχειρησιακού σωματείου αναφέρει: «Κανένας από τους εμπλεκόμενους στην αγωγή δεν είναι ταχυμεταφορέας. Όλοι τους είναι επόπτες, συντονιστές,

διευθυντές ή διαχειριστές. Και σύμφωνα με την αγωγή, τα διευθυντικά στελέχη που εργάζονται στο κέντρο διακίνησης (hub) απαιτούν να συμπεριληφθούν στον εκλογικό κατάλογο.

Η διοίκηση της Liefrando εκπροσωπείται από τη δικηγορική εταιρεία του Βερολίνου Ziegenhagen, που ήδη απέτυχε σε πρώτο βαθμό. Το 38ο τμήμα του εργατικού δικαστηρίου του Βερολίνου υπό την προεδρία του δικαστή Thomas Lakies απέρριψε την κατεπείγουσα προσφυγή της εταιρείας στις 14.07.2022.

Η διοίκηση της Liefrando για ακόμη μια φορά [1][2] προσπαθεί ανεπιτυχώς, όπως και άλλες εταιρείες διανομής, να ανακόψει την εκλογή διοικητικού συμβουλίου.

Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας Gorillas έχασε την επείγουσα προσφυγή που κατέθεσε κατά της προσωρινής διοίκησης των εργαζομένων τον Νοέμβριο του 2021 λίγο πριν από τις εκλογές. [3] Τον Ιούνιο, η διοίκηση της Getir απέλυσε έναν από τους πρωτεργάτες για την σύσταση σωματείου στην εταιρεία και βοήθησε διευθυντικά στελέχη να καταλάβουν εκλόγιμες θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο. [4] Τον Ιούλιο, η διοίκηση της Dropp απέτυχε να αποτρέψει την ίδρυση σωματείου #Union Busting. [5] Μόλις αυτή την εβδομάδα, η διοίκηση της Flink κινήθηκε νομικά εναντίον των εργαζομένων που υποστηρίζουν τις ανεξάρτητες διαδικασίες εκλογής διοικητικού συμβουλίου. [6] Και απ’ ότι φαίνεται το Union busting τύπου TESLA [7] βρίσκει ολοένα και περισσότερους μιμητές.

Η διοίκηση της Liefrando έχει ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία δεν ήταν υπέρ τους. Ως εκ τούτου, τη Δευτέρα 25.07.2022, το περιφερειακό εργατικό δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει σε δεύτερο βαθμό, εάν η διοίκηση μπορεί να επιβάλει τη συμπερίληψη 24 διευθυντικών στελεχών στον εκλογικό κατάλογο ενός σωματείου που εκπροσωπεί πάνω από 1.400 ταχυμεταφορείς. Και αξίζει να σημειώσουμε πως οι περισσότεροι από τους 24 «διαδίκους» (σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις) δεν έχουν καμία διάθεση να ασχοληθούν με τις εκλογές.

Η τρέχουσα αγωγή δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, μία από τις αιχμές της επιρροής που επιδιώκει να ασκήσει η διοίκηση της Lieferando στις εκλογές της Takeaway Express GmbH στο Βερολίνο.  Το επιχειρησιακό σωματείο και οι εργαζόμενοι βιώνουν ήδη τις αρνητικές επιπτώσεις της απόφασης «Scheunentreffen»[8]. Η συγκεκριμένη καταστροφική δικαστική απόφαση ακυρώνει το καθεστώς ουδετερότητας των εργοδοτών και ανοίγει τον δρόμο στις διοικήσεις των εταιρειών να παρεμβαίνουν στις εκλογές των σωματείων. [9]

Όμως τα μέλη του επιχειρησιακού σωματείου δεν χάνουν την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθησή τους: «Παρά τους επανειλημμένους εργοδοτικούς αντιπερισπασμούς, οι συνάδελφοί μας, με αυτοκίνητο, σκούτερ και ποδήλατο, οι ταχυμεταφορείς της Takeaway Express GmbH Berlin, είναι προετοιμασμένοι για τις εκλογές που θα διεξαχθούν σε λίγες εβδομάδες από 02.08.2022 έως 08.08.2022. Ελπίζουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή!»

Επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων του Takeaway Express GmbH Βερολίνο

Potsdamer Platz 10, 10785 Βερολίνο REGUS, Σπίτι 2, 5ος όροφος, δωμάτιο 533

Email: [email protected]

Τηλέφωνο: +49 170 682 4770 / +49 151 508 34885

Πηγές

[1] LIEFERANDO: https://netzpolitik.org/2021/lieferando-verfahren-um-darmstaedter-betriebsrat-geht-in-zweite-instanz/
[2] LIEFERANDO: https://taz.de/Lieferando-torpediert-Betriebsratswahl/!5676689/
[3] GORILLAS: https://www.zeit.de/news/2021-11/23/gericht-betriebsratswahl-bei-lieferdienst-gorillas-rechtens
[4] GETIR: https://taz.de/Betriebsrat-fuer-Lieferdienst/!5844547/
[5] DROPP: https://www.nd-aktuell.de/artikel/1163789.mitbestimmung-btriebsratswahl-bei-lieferdienst-dropp-nicht-gekickt.html
[6] FLINK: https://plus.tagesspiegel.de/berlin/lieferdienst-klagt-vor-dem-arbeitsgericht-flink-will-betriebsratswahl-so-schnell-wie-moglich-544425.html
[7] TESLA: https://taz.de/Produktionsstart-bei-Tesla/!5841228/
[8] SCHEUNENTREFFEN: https://arbeitsunrecht.de/mundipharma-betriebsratswahl-angefochten/
[9] SCHEUNENTREFFEN: https://www.work-watch.de/2015/07/mundipharma-weltfirma-als-schlangengrube/

24 Ιουλίου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES