FREELANCERS – ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – Ανοιχτή επιστολή της ΣΒΕΟΔ στους συναδέλφους/ισσες για συμμετοχή και στήριξη της Απεργίας της 1ης Μάη 2022
Επιτροπή εργαζομένων ΣΒΕΟΔ efood, Κείμενα - Προκηρύξεις

FREELANCERS – ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ – Ανοιχτή επιστολή της ΣΒΕΟΔ στους συναδέλφους/ισσες για συμμετοχή και στήριξη της Απεργίας της 1ης Μάη 2022

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
με αφορμή την Κυριακή 1η Μαΐου 2022 σας καλούμε να στηρίξετε και να συμμετάσχετε στην απεργία της ΣΒΕΟΔ καθώς το επάγγελμα είναι ένα και οι ανάγκες για αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες εργασίας είναι κοινές για όλους και όλες.
Όσοι μας γνωρίζουν ξέρουν πως, καθώς δεν κυνηγάμε ψηφοφόρους, δεν έχουμε καμιά ανάγκη να χαϊδέψουμε αυτιά και γι’ αυτό πάντοτε επιλέγουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας.
Γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε καταρρίπτοντας το μεγαλύτερο μύθο της freelance εργασίας.

Ο Μέγας Μύθος: Ως freelancer βγάζω 2, 3, 4 χιλιάδες ευρώ το μήνα.
Συνάδελφοι/ισσες, το καθαρό ωρομίσθιο υπολογίζεται όταν αφαιρέσουμε τα έξοδα από τα έσοδα. Που σημαίνει πως:
α) Τα μικτά κέρδη δεν είναι καθαρός μισθός.
β) Ο μισθός ή το ωρομίσθιο υπολογίζεται με βάση το πενθήμερο οχτάωρο και όχι με 10, 12 και παραπάνω ώρες επί 6 ή 7 ημέρες την εβδομάδα.
γ) Για να υπολογίσουμε τα καθαρά κέρδη πρέπει να αφαιρέσουμε το Δώρο Χριστουγέννων, το Δώρο Πάσχα, την άδεια, το επίδομα άδειας και την άδεια ασθένειας για τυχόν εργατικό ατύχημα ή τις μέρες που αρρωστήσαμε και δεν πληρωθήκαμε.
δ) Για να υπολογίσουμε τα καθαρά κέρδη πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα έξοδα όπως το κόστος του λογαριασμού τηλεφώνου, της βενζίνης, των αναλώσιμων, των Μέσων Ατομικής Προστασίας και της συντήρησης του ποδηλάτου, του σκούτερ ή του αυτοκινήτου.

Συνάδελφοι/ισσες,
αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι πως τα αφεντικά βρήκαν τον τρόπο να μετακυλήσουν τα κόστη της εργασίας στην πλάτη μας. Έβαλαν το τυρί στη φάκα και για να μας δελεάσουν πρόσφεραν υψηλές αρχικές απολαβές που όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο μειώνονται. Οπότε νομοτελειακά όσο περνά ο καιρός η πραγματικότητα αποδεικνύει τα παρακάτω ψεύδη:

Ψέμα πρώτο: Ως freelancer κερδίζουμε περισσότερα χρήματα.
Όμως, από ένα ωρομίσθιο που δεν έχει διασφαλισμένη τιμή και κατρακυλάει συνεχώς προς τα κάτω, τι απομένει πραγματικά στην τσέπη μας όταν αφαιρέσουμε τα λειτουργικά κόστη;

Ψέμα δεύτερο: Ως freelancer είσαι το αφεντικό του εαυτού σου, αποφασίζεις ο ίδιος πότε και πόσο θα δουλέψεις.
Η αλήθεια είναι πως εάν θέλουμε να βγάλουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα σταθερό πρόγραμμα ή να οργανώσουμε ορθολογικά το χρόνο μας. Είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε όχι μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αλλά και πολύ πέραν του οχτάωρου. Όμως όταν η εφαρμογή είναι ενεργοποιημένη, αλλά δεν μας παρέχεται εργασία, που ακριβώς βρίσκεται η ευελιξία; Η πραγματικότητα είναι πως δεν πληρωνόμαστε για τον χρόνο αναμονής και η εφαρμογή, μέσω των αλγορίθμων, συνδυάζει προς όφελός της πλατφόρμας διαδρομές και παραδόσεις, γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο τις αμοιβές μας. Δεν είμαστε καθόλου ανεξάρτητοι επειδή, επί της ουσίας, η εφαρμογή ελέγχει και το πού και το πότε εργαζόμαστε ενώ ως λογισμικό είναι στον αποκλειστικό έλεγχο του εργοδότη. Το που και το πότε εργαζόμαστε δεν το καθορίζουμε εμείς. Καθορίζεται κυρίως από την αγορά και το κυνήγι του υψηλού ωρομίσθιου, από τις μέρες και τις ώρες αιχμής (rush hours).

Συνάδελφοι/ισσες, είμαστε υπάλληλοι και όχι εργολάβοι. Και μόνο οι εξαρτημένες σχέσεις εργασίας, η αναγνώριση της υπαλληλικής μας ιδιότητας, μάς δίνει τη δυνατότητα να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι, να αγωνιζόμαστε για την ψήφιση και την εφαρμογή νόμων που προστατεύουν τις δουλειές, τους μισθούς και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Και για να το πούμε απλά: Από πότε τα αφεντικά τρελάθηκαν και μοιράζουν υψηλούς μισθούς; Από πότε έπαψε να τους ενδιαφέρει η μείωση του κόστους της εργασίας και πετάνε τα λεφτά τους χωρίς να υπολογίζουν πως θα τα πάρουν πίσω διπλά και τρίδιπλα;

Με όποια συνθήκη κι αν εργάζεσαι, υπεράσπισε τις κατακτήσεις του επαγγέλματος. Νοιάσου για την τάξη σου και όχι για την πάρτη σου.
Συνάδελφοι/ισσες, είναι κατανοητό πως για πολλούς εργαζόμενους η κάθε μικρή ή μεγάλη πλατφόρμα είτε λέγεται wolt ή efood αποτελεί μια λύση για την εξεύρεση είτε κύριου μισθού είτε επιπλέον εισοδήματος. Και είναι αλήθεια πως, για πολλούς από εμάς, οι συνθήκες ζωής επιβάλλουν και 2η εργασία για να επιβιώσουμε. Όμως η ενσυναίσθηση για τα προβλήματα του άλλου και η αλληλεγγύη μεταξύ μας δεν πρέπει να αντικατασταθούν από τον ωχαδερφισμό, τον κανιβαλισμό, την χρυσοθηρία και την ιδιοτέλεια.

Συνάδελφοι/ισσες:
α) Η εργασία σε πλατφόρμα δεν διασφαλίζει κατώτατο μισθό ή κατώτατο ωρομίσθιο.
β) Όσοι και όσες εργαζόμαστε σε πλατφόρμα πάνω από 12 μήνες, και δεν έχουμε πρόβλημα να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα, έχουμε δει τις απολαβές μας να κατρακυλάνε.
γ) Η συγκεκριμένη εργασιακή συνθήκη θα επιδεινωθεί καθώς οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να συρρέουν προσφέροντας όλο και πιο φτηνή εργασία.

Παράλληλα, ως επαγγελματίες οδηγοί δικύκλου θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη, να αναλύσουμε, να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε από κοινού το παρακάτω πρόβλημα: Πολλοί εργαζόμενοι που έχουν διασφαλίσει τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα από την κύρια εργασία τους (και όχι μόνο) εργάζονται στις πλατφόρμες είτε χωρίς να διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα του επαγγέλματος είτε μαύρα. Με αποτέλεσμα, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, να σκάβουν τον εργασιακό τους λάκκο και ταυτόχρονα να χαλάνε την πιάτσα για όλους τους εργαζόμενους οδηγούς δικύκλου.

Συνάδελφοι/ισσες,
έχουμε υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας, στους εργαζόμενους του επαγγέλματος, στις οικογένειες και στην τάξη μας να υπερασπίσουμε αλλά και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας. Ενάντια στον ατομισμό και κόντρα στις φωνές που θέλουν τον καθένα μας να ενδιαφέρεται μονάχα για το τομάρι του. Η πάσης φύσεως εργασιακή χρυσοθηρία, σε οποιοδήποτε επάγγελμα ή κλάδο, κόντρα στο συλλογικό συμφέρον δεν είναι ούτε καπατσοσύνη ούτε ένδειξη ευφυίας. Ως σωματείο αναμετριόμαστε χρόνια τώρα με τις κοντόφθαλμες λογικές του ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι αρπάξει ο κώλος μας και καταφέραμε να πετύχουμε εμβληματικές νίκες και να βγάλουμε το επάγγελμα από την αφάνεια. Με καθημερινή σκληρή δουλειά και αγώνα, υπερασπίζουμε προσωπικά και συλλογικά την αξιοπρέπεια, το μέλλον και την περηφάνεια μας.

Συνάδελφοι/ισσες,
στην Ελλάδα και τον κόσμο η πλατφορμοποίηση της εργασίας επηρεάζει όλους τους εργαζόμενους. Η επισφάλεια και η εκμετάλλευση της λεγόμενης διαμοιραστικής (gig) οικονομίας έχει αναφορά σε όλα τα επαγγέλματα και όλους τους κλάδους. Σε ταχυμεταφορείς, ταχυδιανομείς, υπαλλήλους εξωτερικών εργασιών με δίκυκλο και οδηγούς αυτοκινήτων. Μας αφορά όλους και όλες είτε είμαστε freelancers, clickworkers (διαδικτυακοί εργαζόμενοι), οικιακοί βοηθοί, εργαζόμενοι ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Κι επειδή κάθε κλάδος κινδυνεύει να γίνει λάκκος επισφάλειας, υπεργολαβίας και διαίρεσης μεταξύ των εργαζομένων σας καλούμε όλους και όλες να ορθώσετε το ανάστημά σας, να δυναμώσετε το συνδικαλισμό βάσης και το σωματείο. Να συμμετάσχετε μαζικά, ενωτικά και από όλες τις πιάτσες στην απεργιακή μοτοπορεία της 1ης Μάη.

 

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ.

 

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Απρίλιος 2022

 

 

 

 

 

 

 

17 Απριλίου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES