Την 1ηΦλεβάρη ο υπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), που προβλέπεται στον βαθιά αντεργατικό, αντικοινωνικό και αντιδημοκρατικό νόμο 4808/2021 (ν. Χατζηδάκη). Το πλήρες περιεχόμενο του νόμου για το ΓΕΜΗΣΟΕ, μπορεί να το αναζητήσει ο κάθε συνάδελφος/ισσα στο διαδίκτυο (για παράδειγμα εδώ https://www.taxheaven.gr/law/4808/2021 άρθρα 82-84) και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, που σε καμία περίπτωση δεν θα απέχουν από τα δικά μας. Εμείς ως σωματείο, στο κείμενο που ακολουθεί θα καταδείξουμετον τρόπο που τα συγκεκριμένα άρθρα δυσχεραίνουν τις εργασιακές συνθήκες, πώς και γιατί επιχειρούν να βάλουν το συνδικαλισμό και τα μαχητικά σωματεία σε γύψο. Ούτως ή άλλως η διγλωσσία και τα αντεργατικά άρθρα αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του ν. 4808/2021. Ο ίδιος ο τίτλος του νομοσχεδίου «για την προστασία της εργασίας» είναι υποκριτικός, υστερόβουλος και παραπλανητικός. Στον πυρήνα του νόμου μια σειρά αντεργατικών άρθρων κηρύσσουν τον πόλεμο στην εργατική τάξη καθώς:
α) νομιμοποιούν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και την αδήλωτη εργασία (κατάργηση κυριακάτικη αργίας σχεδόν για το σύνολο της οικονομίας, κατάργηση 8ωρου, υποτίμηση των υπερωριών, κατάργηση της επαναπρόσληψης, δυνατότητα στους εργοδότες για εκπρόθεσμη ηλεκτρονική υποβολή εντύπων στο ΕΡΓΑΝΗ)
β) περιορίζουν την δράση των σωματείων μέσω και του ΓΕΜΗΣΟΕ
γ) διαλύουν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)και το μετατρέπουν σε δήθεν ανεξάρτητη αρχή
δ) νομιμοποιούν την εκμετάλλευση των εργαζομένων στις εταιρείες πλατφόρμες καθώς η freelance εργασία υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία
ε)κηρύσσουν παράνομες τις απεργίες (τα άρθρα αυτά έχουν ήδη ενεργοποιηθεί για να κριθούν παράνομες οι απεργίες των εκπαιδευτικών τον Σεπτέμβρη του 2021 και των ναυτεργατών τον Οκτώβρη του 2021).
Επί της ουσίας, ο ν. 4808/21 για την «προστασία της εργασίας» κινείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση.Στην λογική της ατομικής διαπραγμάτευσης, όπου κάθε εργαζόμενος είναι εκτεθειμένος στις ασύδοτες απαιτήσεις των εργοδοτών καθώς η σχέση είναι εξαρτημένη και σε καμία περίπτωση ισότιμη.
1.«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»
Ως σωματείο, ως συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες βάσης, δεν ζητάμε την κατάργηση και απόσυρση των εν λόγω αντεργατικών άρθρων επειδή φοβόμαστε ή επειδή ανησυχούμε μην χάσουμε τα «προνόμιά μας». Εμείς, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Το ΣΒΕΟΔ αντλεί την νομιμοποίησή του από τους αμέτρητους εργαζόμενους/εςμε τους οποίους συναντιόμαστε και ανταλλάσσουμε βλέμματα κατανόησης εδώ και 15 χρόνια, από τις υψωμένες γροθιές που μας χαιρετούν στο δρόμο: στις εξορμήσεις, σε παρεμβάσεις σε πιάτσες και σε επιχειρήσεις κούριερ, σε μοτοπορείες. Το ΣΒΕΟΔ βρίσκεται στην σκέψη και στις καρδιές όλων των συναδέλφων γιατί μαζί πορευόμαστε, μαζί στηρίζουμε τις απεργιακές περιφρουρήσεις, μαζί στεκόμαστε στο ύψος μας και διεκδικούμε το δίκιο και την αξιοπρέπεια μας. Το ΣΒΕΟΔ και η τεράστια αγκαλιά των συναδέλφων/ισσών, έχει κάνει το επάγγελμα ορατό και ο διανομέας, κούριερ ή εξωτερικός υπάλληλος είναι ένας εργαζόμενος με αξιοπρέπεια και όχι το παιδί με το παπί. Πλιατσικολόγοι των αγώνων πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν πολλοί, αλλά όλοι και όλες που έχουν ζήσει και έχουν πορευτεί μαζί μας, γνωρίζουν καλά με ποιους έχουν βρεθεί και ποιο δρόμο περπατούν…
Δεν φοβόμαστε τίποτα, γιατί το σωματείο μας ΔΕΝ εξαρτιέται από επαγγελματικά στελέχη (μέλη που να πληρώνονται για το χρόνο και την ενέργεια που προσφέρουν για την εύρυθμη λειτουργία του σωματείου). ΔΕΝ παίρνουμε χρήματα από το κράτος. ΔΕΝ έχουμε κρυφούς χορηγούς. Το ταμείο μας στηρίζετε αποκλειστικά στις εισφορές των μελών μας, από αλληλέγγυους και από τις πολιτιστικές μας δραστηριότητες.
Τα κίνητρα της εναντίωσης μας στην φτώχεια, την αδικία και την υποτίμηση της εργασίας και της ζωής μας είναι ταξικά/συνδικαλιστικά, δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις ούτε ενεργούμε προς ίδιον όφελος.
2.«Σ’ αυτόν τον τόπο τον στραβό, άλλος δεν ήταν κι ήρθα εγώ.»
Η δημιουργία του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. δεν έρχεται για να καλύψει κενά και «παρεκκλίσεις». Το υπάρχον νομικό πλαίσιο για την λειτουργία, την καταγραφή και τον έλεγχο τις εκλογικής διαδικασίας των σωματείων είναι διαυγές και αξιόπιστο.
Για παράδειγμα ως ΣΒΕΟΔ κάθε χρόνο τηρούμε απαρέγκλιτα τις εξής διαδικασίες:
α) Κάθε 12 μήνες προκηρύσσουμε εκλογές, το κάνουμε ανοιχτά και δημόσια στην προγραμματισμένη ετήσια εκλογοαπολογιστική συνέλευση μας (1η Κυριακή του Μάη)
β) Απευθυνόμαστε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όπως προβλέπει ο νόμος, (παλιότερα στο Πρωτοδικείο) και εντέλλεται ένας δικηγόρος, διορισμένος από το ΔΣΑ, για να παραστεί στις εκλογές και να συμπληρώσει τα απαραίτητα έγραφα.
γ) Τα αποτελέσματα των εκλογών κατατίθενται αναλυτικά στο αρμόδιο Πρωτοδικείο και είναι προσβάσιμα σε κάθε κρατική αρχή.
Δεν υπάρχει κάποιο«κενό» που έρχεται να γεμίσει η ίδρυση του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. Θα μπορούσε το κάθε σωματείο να στέλνει και ηλεκτρονικά τα χαρτιά που καταθέτει στο Πρωτοδικείο ώστε να υπάρχουν όλα τα δεδομένα και σε ηλεκτρονική μορφή. Χωρίς εκβιασμούς, χωρίς την απειλή της τιμωρίας από την πλευρά του κράτους.Τα ψηφιακά αρχεία μπορούν να τα διαφυλάττουν οι δικαστικές αρχές όπως γίνεται μέχρι τώρα. Αντιθέτως η ηλεκτρονική καταγραφή στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. προκαλεί ένα «κενό». Το «κενό» λέγεται προσωπικά δεδομένα και η διαχείρισή τους.
3. «Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα».
Η καταγραφή και η τήρηση των προσωπικών στοιχείων των μελών των σωματείων
στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. και στη συνέχεια στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εγείρει μια σειρά συνταγματικά ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Η ψηφιακή εποχή σε ένα μεγάλο βαθμό έχει αποδεδειγμένα καταστρατηγήσει την ιδιωτικότητα. Συχνά,η συλλογή και τήρηση των προσωπικών δεδομένων καταλήγουν σε ένα επικερδές εμπόριο μεταξύ πολυεθνικών ή μη εταιρειών (φαρμακευτικές, ασφαλιστικές, διαφημιστικές κλπ εταιρείες) ή/και (υπερ)εθνικών κρατικών υπηρεσιών.
Να σημειώσουμε πως:
α) ο ν.4808/2021 προβλέπει την διάλυση του ΣΕΠΕ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, και την δημιουργία ανεξάρτητης αρχής, που μόνο κατ’ επίφαση θα ονομάζεται «Επιθεώρηση Εργασίας».
β) Αυτή η ψευδώς αποκαλούμενη «ανεξάρτητη αρχή» θα διαχειρίζεται και το ΕΡΓΑΝΗ
γ) Το υποψήφιο 5μελές διοικητικό συμβούλιο της μέλλουσας«ανεξάρτητης αρχής»που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ως Επιθεώρηση Εργασίας θα επιλέγεται από μια εξίσου «ανεξάρτητη» Επιτροπή Επιλογής, η οποία θα απαρτίζεται από:
α) τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π., ως Πρόεδρο,
β) τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
γ) τον Γενικό Γραμματέα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
δ) τον Πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και
ε) ένα μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) που θα υποδεικνύεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Η εν λόγω επιτροπή θα στέλνει τον τελικό κατάλογο των «επιτυχόντων» στον υπουργό και αυτός θα «επιλέγει από τον ανωτέρω κατάλογο, ισάριθμους με τις προς πλήρωση θέσεις επικρατέστερους υποψηφίους (άρθρο 110, παρ. 4)».
Ποιος θα είναι δηλαδή ο εγγυητής της διαδικασίας; Στην ουσία, ο υπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων της εκάστοτε κυβέρνησης.
Οπότε, ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για την προστασία και την ανεξαρτησία των θεσμών και των διαδικασιών που τους διέπουν.
3.«Οι κακοί τα τολμούν όλα»».
Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λεπτομέρεια πως ο υπουργός προχώρησε στην εκκίνηση της λειτουργίας του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. , παρά την προσφυγή της ΓΣΕΕ στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο για την συνταγματικότητα και τη νομιμότητα των εν λόγω άρθρων. Αντιθέτως αντανακλά την απύθμενη αλαζονεία του υπουργού, που δεν λογαριάζει τίποτα προκειμένου να θέσει τα σωματεία εκτός νόμου. Δεν μας προκαλεί εντύπωση, που βιάζεται να απαγορέψει βασικά συνδικαλιστικά δικαιώματα, όπως αυτό της διαπραγμάτευσης για συλλογική σύμβαση, αδιαφορώντας για τις βασικές διαδικασίες προστασίας του συντάγματος. Άλλωστε, αυτός είναι ο υπουργός[1] που το 2009 απέλυσε 4.000 εργαζόμενους και ξεπούλησε την «δαπανηρή Ολυμπιακή Αεροπορία»ώστε το 2021 να ταΐζουν οι οπαδοί της ιδιωτικοποίησης, τηνAEGEAN του κ. Βασιλάκη με δημόσιο χρήμα (150 εκ. ευρώ).
4. «Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος»
Τα σωματεία που δεν θα καταγραφούν στο ΓΕΜΗΣΟΕ, τιμωρούνται και μπαίνουν στο «γύψο». «Μέχρι να αποκατασταθεί οποιαδήποτε παράλειψη σχετική με τα στοιχεία αναστέλλονται το δικαίωμα της συνδικαλιστικής οργάνωσης να διαπραγματεύεται συλλογικώς και να καταρτίζει συλλογικές συμβάσεις εργασίας» (άρθρο 83 παρ. 6).Η παραπάνω τιμωρία, σε συνδυασμό με τα άρθρα 91 έως 95 που αναφέρονται στο πιο δυνατό όπλο των εργαζομένων, αυτό της απεργίας, ρίχνουν άπλετο φως στις επιδιώξεις του ν.4808/2021. Εμείς, ως σωματείο,δεν αντιλαμβανόμαστε τίποτα το δημοκρατικό, δεν μπορούμε να διακρίνουμε με ποιο ακριβώς τρόπο προστατεύεται η εργασία, μας διαφεύγουν οι κυβερνητικές προθέσεις που αποσκοπούν στο «καλό του κοινωνικού συνόλου». Εμείς βλέπουμε, καθαρά και ξάστερα, ένα αυταρχικό και συγκεντρωτικό κράτος, που ο υπουργός εργασίας αποφασίζει και διατάσσει, τιμωρεί και απαγορεύει.
5.«Τα κλουβιά έχουν γίνει για τα πουλιά, όμως τα πουλιά δεν έχουν γίνει για τα κλουβιά».
Η κοινωνική συνθήκη που βιώνουμε μπορεί χαρακτηριστικά να περιγράφει με το ρητό «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Ο βασικός μισθός είναι από τους χαμηλότερους στην ΕΕ των 27. Η διόγκωση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας νομιμοποιείται από το κράτος. Η ανεργία χτυπάει διψήφια νούμερα. Η αχαλίνωτη ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη, στα ενοίκια και σε υπηρεσίες ανάγκης, βυθίζει μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού στην εξαθλίωση και στην αβεβαιότητα. Η απαξίωση και η διάλυση των δημόσιων υποδομών και η παραχώρηση σε ιδιώτες έχει φέρει καταστροφικά αποτελέσματα που γίνονται ορατά κάθε φορά που βρέχει ή χιονίζει λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο. Κάθε φορά που συμβαίνει ένας σεισμός ή όταν καίγονται τα δάση και τα χωριά μας. Επιπλέον, ως κοινωνία και ως εργαζόμενοι, χειμαζόμαστε από την τιμωρητική, κατασταλτική πολιτική των προστίμων με αφορμή τον κορονοϊό. Την διάλυση του ΕΣΥ. Την ενδημική διαφθορά και τα οικονομικά σκάνδαλα, του πολιτικού συστήματος. Την ανάθεση όλων των δημοσίων έργων σε 5 ελληνικές εταιρείες, γνωστών εθνικών «ευεργετών». Την πολιτική των περικοπών για τα ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους. Την απαξίωση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος (σε όλες τις βαθμίδες). Την παραχώρηση των βουνών, ακόμα και των περιοχών natura σε επιχειρηματικά αιολικά συμφέροντα, και τόσα ακόμη που μας οδηγούνστα όρια της αντοχής μας. Και όπως λέει ο λαός «πολλές φορές πάει η στάμνα για νερό, μα μια φορά θα σπάσει…»
Οι σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες που λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας επιδιώκουν μια κοινωνία φοβισμένη, αποκλεισμένη, διαχωρισμένη. Επιδιώκουν η σιγή του νεκροταφείου να σκεπάσει κάθε προσπάθεια για αλλαγή προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας. Σε αυτήν την τροχιά βρίσκεται και ο ν.4808/2021. Ο περιορισμός των συνδικαλιστικών μας ελευθεριών είναι αναγκαίος παράγοντας για να εγκαθιδρύεται, χωρίς διαμαρτυρίες, το νεοφιλελεύθερο καθεστώς της υποτίμησης, της εκμετάλλευσης, της διόγκωσης των ταξικών και κοινωνικών ανισοτήτων.
Όμως, η συλλογική μας θέληση για μια καλύτερη ζωή, οι καθημερινές μας αντιστάσεις, οι μικρές και μεγάλες μας νίκες φουσκώνουν τα πανιά του ταξικού αγώνα. Μας γεμίζουν αισιοδοξία καθώς το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.
Και το δικό μας πεπρωμένο ήταν, είναι και θα είναι να γκρεμίζουμε τους αλαζόνες.
Ήταν, είναι και θα είναι ένας καλύτερος κόσμος.
Κατάργηση των αντεργατικών άρθρων
του ν. Χατζηδάκη
Καμία νομιμοποίηση του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.
Ολική επαναφορά και ενίσχυση του 1264/1982
Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου
Φλεβάρης 2022.
[1] Ο Κ. Χατζηδάκης και το επιτελείο του, που τότε βρισκόταν στο τιμόνι του υπουργείου ανάπτυξης, διαλαλούσαν ότι «με τα χρήματα που θα εξοικονομούσε το δημόσιο από το κλείσιμο της Ολυμπιακής θα έκτιζε κάθε μήνα από ένα νοσοκομείο και κάμποσα σχολεία».