Κείμενα - Προκηρύξεις, Παραστάσεις διαμαρτυρίας, Φωτογραφίες

Στο burger joint, το μπιφτέκι είναι ακριβότερο απ’ ότι οι εργάτες του

Εργαζόμαστε στην διανομή στο κατάστημα Burger Joint Ψυχικού. Είμαστε αυτοί και αυτές που βρέξει-χιονίσει σας φέρνουμε το φαΐ ζεστό, σε συσκευασίες που εμείς έχουμε συναρμολογήσει. Παραδίδουμε burgers από τις 12 το πρωί μέχρι τις 3 η ώρα τα μεσάνυχτα – ή και όσο πάει – σε 5 με 10 λεπτά από τη στιγμή που πάρουμε την παραγγελία στα χέρια μας.

Τα μηχανάκια που χρησιμοποιούμε είναι δικά μας. Επίσης εμείς, για τις ανάγκες της δουλειάς, πληρώνουμε τη βενζίνη καθώς και τη συντήρηση του οχήματος ή τυχόν σκάσιμο λάστιχου. Για αυτό το λόγο, τον Σεπτέμβρη ζητήσαμε αύξηση 50cents από τον εργοδότη μας Γιάννη Παπακώστα ώστε να μπορέσουμε να καλύπτουμε τα παραπάνω έξοδα. Δηλαδή ζητήσαμε τα 3,50 ευρώ την ώρα που παίρναμε να γίνουν 4. Τα 3,50 ευρώ την ώρα ήταν το μοναδικό μας έσοδο αφού δεν παίρναμε ούτε δώρα Πάσχα/Χριστουγέννων, ούτε επιδόματα, ούτε και προσαυξήσεις για νύχτες και Κυριακές, με δηλωμένη μερική απασχόληση για fulltime εργασία.

Αντί για αύξηση, ο εργοδότης προέβη σε μείωση του ωρομισθίου στα 3,28 ευρώ. Από μέρους μας, συμφωνήσαμε με αυτήν την πρόταση με τη λογική πως θα πληρωνόμασταν τα νόμιμα, δηλαδή προσαυξήσεις για νυχτερινή και κυριακάτικη εργασία, καθώς και δώρα, αποδοχές και επίδομα αδείας, χρήματα που μόνο ονειρευόμασταν. Όμως, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από τη συμφωνία, οι βραδινές και οι κυριακάτικες βάρδιες κοπήκανε και ο εργοδότης προχώρησε σε νέες προσλήψεις υπαλλήλων, οι οποίοι πληρώνονται με άλλο καθεστώς, ώστε να καλυφτούν τα κενά.

Παράλληλα, ο εργοδότης ξεκίνησε εναντίον μας απρόκλητες λεκτικές επιθέσεις, επιδεικνύοντας εντελώς ανάρμοστη συμπεριφορά. Aποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν οι αναίτιες απολύσεις τριών συναδέλφων μας μέσα σε 7 ημέρες. Ζητάμε την συμπαράστασή σας στην προσπάθειά μας να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Οι παραπάνω συνθήκες εργασίας είναι ο κανόνας στα καταστήματα εστίασης-διανομής (delivery). Σε αυτές τις επιχειρήσεις επικρατούς: η ανασφάλιστη ή μερική ασφαλισμένη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι απλήρωτες νυχτερινές και κυριακάτικες προσαυξήσεις. Οι εργοδότες δεν παρέχουν κανένα μέσο ατομικής προστασίας (γάντια, αδιάβροχα, μπότες, κράνος) ενώ ταυτόχρονα δε δίνουν χρήματα για τα έξοδα κίνησης (βενζίνη) και συντήρησης. Αυτά τα έξοδα τα καλύπτει ο/η διανομέας από την τσέπη του/της. Οι εργοδότες πιστεύουν ότι ζούμε στην εποχή της φεουδαρχίας και συμπεριφέρονται δεσποτικά και εκβιαστικά. Όποιος-α εργαζόμενος-η «τολμήσει» να διεκδικήσει να εφαρμοστεί η –ούτως ή άλλως – κατακρεουργημένη εργατική νομοθεσία, τον/την περιμένει η απόλυση.

Άμεση επαναπρόσληψη των συνάδελφων Βασίλη Κ, Γιώργου Π. και Εύη Π.
Καταβολή των εξόδων κίνησης

 

12 Ιανουαρίου, 2015
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES